Fed’in yarın açıklayacağı faiz kararı kripto para piyasalarındaki volatiliteyi artırabilir

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed’in yarın açıklayacağı faiz kararı kripto para piyasalarındaki volatiliteyi artırabilir
Emre Buruk
31.01.2023 14:49

Fed’in yarın TSİ 22:00’da açıklayacağı faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısında para politikalarına yönelik açıklamaları, kripto para piyasalarında sert fiyat hareketleri görülmesine neden olabilir.

Piyasanın yarın gerçekleşecek toplantıdan beklentisi 0,25 baz puan seviyesindeyken, faiz kararının ardından basın toplantısında para politikalarının gevşetileceğine yönelik ibarelerin yer alması durumunda kripto para piyasaları gibi riskli tabir edilen piyasalara sermaye girişinin yaşanabileceğinden söz edilebilir. Buna ek olarak, yeni yatırımcıların da piyasaya girmesiyle sert yükseliş hareketleri görülebilir. Ancak, piyasa beklentisi olan faiz oranının üzerindeki bir faiz artışı ve para politikalarındaki sıkılaşmanın devam edeceğine yönelik söylemler, kripto para piyasalarında sert geri çekilmelerin görülmesine sebep olabilir. Bu nedenle, açıklanacak faiz kararı öncesinde yatırımcıların yüksek volatiliteyi göz önünde bulundurarak pozisyon almaları yüksek önem arz etmektedir.

Bitcoin

2022 yılında yaşanan düşüş hareketiyle kripto para yatırımcılarını tedirgin eden Bitcoin, Ocak 2023 içerisinde sergilediği performansla son 10 yılın en iyi ocak ayını yaşadı.

Yarın Fed’in faiz kararını açıklamasının ardından gerçekleşebilecek sert hareketlerde, Bitcoin’in yükseliş trendini koruması durumunda, fiyatlanmanın 28.000-30.000 dolar bandına devam etmesi beklenebilir. Ancak, Fed’in 0,25 baz puan üzerinde faiz artışı gerçekleştirmesinin ve agresif sıkılaşma tedbirlerine devam edeceklerini belirtmesinin, Bitcoin başta olmak üzere birçok kripto varlığın sert düşüş hareketi göstermesine sebep olabileceği göz ardı edilmemelidir.

24.000 dolar direnç seviyesini aşmayı başaramayan ve geri çekilme hareketi gerçekleştiren Bitcoin, an itibari ile 22.843 dolar seviyelerinde alıcılarıyla buluşuyor. Bitcoin’de aşağı yönlü hareketlerde 22.180 ve 21.632 dolar seviyeleri destek seviyesi olarak takip edilebilirken; yukarı yönlü hareketlerde ise 23.488 ve 24.102 dolar seviyelerinin aşılmasıyla 25.000 dolar psikolojik direnç seviyesine doğru bir hareket başlayabilir.

Ethereum

Hatırlanabileceği üzere, geçtiğimiz yıl içerisinde zincirler arası köprü görevi sunan Harmony’e yönelik bir saldırı gerçekleşmişti. Bu saldırının sorumlusu olarak görülen Kuzey Koreli hackerların 27 milyon dolardan fazla değere sahip 17.278  ETH'yi akladıklarına yönelik iddialar kripto para yatırımcılarını tedirgin etmişti.

Ocak ayı içerisinde, Kuzey Kore'nin Lazarus Grubu'nun fonları birleştirip üç farklı borsaya yatırmaya başlamadan önce Railgun aracılığıyla Harmony köprüsü saldırısı ile 41000 Ethereum taşıdığı belirtildi. Bu durum sonucunda yer değiştiren varlıkların stabil kripto paralara dönüştürülmeye çalışılması endişesi ise piyasalarda panik yaratarak yoğun satış baskısı oluşturma riski taşıyor. Kripto varlıkların akıbetleri ile ilgili resmi açıklama yapılması durumunda belirsizliğin kaybolarak piyasadaki yükselişin güç kazanabileceği öngörülebilir.

Bitcoin fiyatlanmasına paralel hareketler sergileyen Ethereum, 1.569 dolar seviyelerine geri çekilerek bu seviyede alıcılarıyla buluşurken, aşağı yönlü hareketlerde 1.521 ve 1.467 dolar seviyeleri önemli destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise ilk hedef olan 1.600 dolar seviyenin aşılmasıyla, 1.659 ve 1.697 dolar seviyeleri önemli direnç seviyeleri haline gelecektir. 1.700 dolar seviyesini aşmayı başaran Ethereum’un ise yükseliş ivmesini hızlandırabileceği söylenebilir.

REKLAMI KAPAT X