Fed kararı öncesinde Bitcoin’de düzeltme beklentileri artış gösterdi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed kararı öncesinde Bitcoin’de düzeltme beklentileri artış gösterdi
Emre Buruk
24.01.2023 12:56

Bitcoin’in 23.500 dolar direnç seviyesine kadar hızlı bir yükseliş gerçekleştirmesi, Fed’in faiz artış kararı öncesinde kripto paraların düzeltme yaşaması yönündeki beklentileri artırdı.

Bitcoin dominansının yükselmesi ve 20.000 dolar direncinin kırılarak hızlı bir biçimde 23.500 dolar seviyelerinin test edilmesi, kripto para yatırımcılarını memnun etmeye devam ederken; 1 Şubat 2023 tarihinde Fed’in açıklaması beklenen faiz kararı ve para politikasındaki sıkılaşma tedbirleri, Bitcoin’in düzeltme hareketi gerçekleştirerek 21.500 ve 20.000 dolar seviyelerine geri çekilmesine sebep olabilir.

Bitcoin’in gerçekleştirdiği sert yükseliş ile birlikte yükselen Bitcoin dominansı, piyasaya yeni ve yoğun sermaye girişi yaşandığını gösterdi. Bitcoin fiyatlanmasının yukarı veya yatay hareket etmesi ile gerçekleşebilecek Bitcoin dominansındaki düşüş ise altcoinlere sermaye geçişi yaşandığı ve yeni bir altcoin yükseliş rallisinin başladığının habercisi olabilir. Bu nedenle, genel piyasa gelişmeleri ve Bitcoin fiyatlanmasına ek olarak Bitcoin dominansının yakından takip edilmesi yüksek önem arz etmektedir.

Bitcoin

Kritik seviyeye ulaşmayı başaran Bitcoin, 23.500 dolar direncini aşmayı denemesine rağmen şimdiye kadar bunu başaramadı. Bu sebeple, Fed’in faiz artışı ve para politikaları ile ilgili kararlarını açıklamasının öncesinde, bu seviyenin aşılamaması halinde artacak satış baskısıyla birlikte 21.500 dolar seviyelerine dek sürecek bir düzeltme düşüşünün yaşanabileceği söylenebilir. Bu senaryoya ek olarak, Bitcoin’in 23.000-24.000 dolar bandında akümüle olması halinde 30.000 dolar seviyelerine dek sürebilecek bir yükseliş hareketi beklenebilir.

Hatırlanacağı üzere, birçok baskı ve yasaklamaya maruz kalarak zor günler geçiren Bitcoin madencileri faaliyetlerine son vermişlerdi. Ancak son günlerde, Bitcoin madencisi Argo Blockchain’in hisseleri, şirketin iflasını önlemek amacıyla Galaxy Digital ile yaptığı anlaşma ve Bitcoin fiyatındaki son artış etkisiyle yükseliş yaşadı. Şirketin yaklaşık yüzde 14 kadar yükseliş yaşaması yeniden dikkatlerin bu alana kaymasına sebep olurken; bu olumlu gelişme, kripto para piyasalarına olan ilgiyi arttırarak orta ve uzun vadeli fiyat hareketlerinde de yükseliş yaşanmasını ihtimalini artırdı.

23.059 dolar seviyelerinde alıcılarıyla buluşan Bitcoin için aşağı yönlü 22.480 ve 21.527 dolar seviyeleri destek seviyesi olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü 23.500 dolar seviyesinin aşılması ile 24.271 ve 25.092 dolar seviyeleri önemli direnç seviyeleri olarak görülmektedir.

Ethereum

Bitcoin’in öncülük ettiği yükseliş hareketinde Bitcoin’e paralel fiyat hareketleri sergilemeye çalışan Ethereum ise 1.600 dolar direncini kırmayı başararak yönünü 1.700 dolar direncine çevirdi. Düşen trendini kırmayı başaran Ethereum’un 1.700 dolar direncini aşmayı başarabilmesiyle yükselişini hızlandırabileceği, bu durumda yeni hedefin ise 2.000 dolar olan psikolojik direç seviyesi olabileceği söylenebilir.

Kripto para piyasalarında yükseliş hareketlerinin gerçekleşmesiyle ayrıca ICO döneminde aktif olan Ethereum cüzdanlarında bulunan yüksek miktarda Ethereum’un yer değiştirmesi de dikkat çekici bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Bu hareketin sebebi olarak fonların staking sözleşmelerine geçtiğini varsayılıyor. Altı yıldır atıl durumda olan cüzdanların, yaklaşık 80 milyon dolar değerindeki 50.000 ETH’yi staking’e taşıdığı tespit edildi. Borsalara yüksek miktarlarda Ethereum girişi sağlanması, geçmiş dönemlerde yaşadığımız sert düşüşlerin başlangıcında tespit ettiğimiz hareketler arasında yer alıyor. Bu durumun kripto para borsalarındaki mevcut Ethereum arzını etkilemeyeceği öngörülerek fiyatlanmada olumsuzluk yaşanmayacağı tahmin ediliyor.

Ethereum, bu yazının hazırlandığı an itibarıyla 1.635 dolar seviyelerinde alıcılarıyla buluşuyor.  Aşağı yönlü 1.572 ve 1.521 dolar seviyeleri önemli destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü ilk hedef olan 1.700 dolar seviyenin aşılması durumunda ise 1.769 ve 1.847 dolar seviyeleri önemli direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.

REKLAMI KAPAT X