Fed kararı sonrası yapılan açıklamalar piyasaları rahatlattı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed kararı sonrası yapılan açıklamalar piyasaları rahatlattı
Hamit Alp Ünlü
28.07.2022 17:11

Amerikan Merkez Bankası Fed, enflasyonla mücadele kapsamında arka arkaya ikinci kez 75 baz puanlık faiz artırımına gitti. Fed Başkanı Powell’ın “Resesyon yok” açıklaması piyasaları rahatlattı.

Amerikan Merkez Bankası Fed dün biten Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından, yüzde 9,1 ile son 40 yılın en yüksek seviyesinde olan enflasyonla mücadele kapsamında, piyasaların beklentisi doğrultusunda arka arkaya ikinci kez 75 baz puanlık faiz artırımına gitti. Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları piyasaları rahatlattı.

İki ayda 150 baz puanlık artış

Fed’in bu kararı son 2 ayda toplam 150 baz puanlık bir artış anlamına geliyor. Bu hamle aslında 1980’lerin başından bu yana görülen en agresif sıkılaşma hamlesi ve Fed’in enflasyonla mücadele kapsamındaki kararlılığını ortaya koyması açısından önemli.

Oybirliği ile alınan kararın metninde de Fed'in devam eden enflasyon tehlikelerine karşı dikkatli ve tetikte olduğu vurgusu yinelendi. Enflasyonda arzulanan hedef olan yüzde 2 seviyesine dönme konusunda güçlü bir taahhüt olduğu da yeniden ifade edildi. Ayrıca ücret artışlarına karşın harcamaların ve üretimin biraz daha yumuşadığına dikkat çekildi. Devam eden faiz artışlarıyla hedef enflasyon rakamına ulaşılması amaçlansa da hedeflerin uygulanmasına yönelik riskler söz konusu olduğu takdirde politikanın gözden geçirilebileceği ifade edildi.

Powell resesyon spekülasyonlarını reddetti

Kararın ardından açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, ekonominin resesyonda olduğu spekülasyonlarını reddetti ve gelecek toplantıda benzer büyüklükte bir adım daha atabileceklerini dile getirdi; ancak bunun o zamana kadar elde edilecek verilere de bağlı olacağını belirtti. Fed’in bir noktada faiz artırma ivmesini yavaşlatacağını da ekleyen Powell’ın açıklamalarının ardından kimi yatırımcılar bir sonraki toplantıda 75 baz puanlık artış olacağı tahminini çıkarırken, kimi yatırımcılar ise eylül ayında 50 baz puanlık bir artış oranı görebileceğimiz çıkarımını yaptı.

Ekonominin resesyonda olduğuna inanmadığını ifade eden Powell, talebin hala güçlü olduğunu ve ekonominin bu yıl büyümeye devam etme yolunda olduğunu söyledi. Büyümeden söz açmışken belirtmek gerekiyor ki piyasalar bugün açıklanacak ABD büyüme verisini izleyecek; zira veri Fed kararının ardından bu hafta takip edilecek önemli gelişmelerden biri.

Ancak dile getirmek gerekiyor ki Powell dün açıklamalarında fiyat istikrarı sağlanmadan, yani enflasyon kontrol altına alınmadan yaşanacak bir büyümenin gerçekçi olmayacağını vurguladı. Bu mesaj büyümeden feragat etmeye hazır olunduğu fakat bunu ekonomiye en az zararla gerçekleştirmek için çaba gösterileceği şeklinde okunabilir.

Powell’ın açıklamalarının ardından piyasalar rahatlarken dolar gevşedi. Bazı ekonomistler Fed’in enflasyonla mücadelede güvenilirliğini ve kredibilitesini yeniden elde ettiğini ifade derken, bazıları ise piyasaların fazla iyimser hatta yanlış tepki verdiği görüşünü savundu. Şahsi görüşüm Powell’ın piyasaları bir nebze rahatlatmak adına daha ılımlı mesajlar verdiği; fakat eylül toplantısına dek gelecek verileri dikkatle inceleyecek olan bir Fed’in gerekli gördüğü takdirde para politikasını daha da sıkılaştırmaktan çekinmeyeceği yönünde.

Dolar/TL ve gram altın yükseldi

Fed kararı ve gelen açıklamaların ardından dolar endeksi yüzde 0,38’lik bir artışla 106,740 seviyesinde.

Dolar/TL çaprazı dün 17,97 ile bu yıl içindeki zirveyi görmesinin ardından, bugün de 17,90 üzerinde işlem görüyor. Çapraz şu dakikalar yüzde 0,17 artışla 17,9084 seviyesinde.

Ons altın Powell’dan gelen faiz artış hızının yılın son çeyreğinde azaltılabileceği mesajının ardından bugün 1,748 dolara yükselerek 8 Temmuz sonrası en yüksek seviyeyi gördü. Dolar/TL çaprazının da 17,90 üzerine yükselmesiyle gram altın bugün yüzde 1,5 değer kazanarak son bir ayın en yüksek seviyesi olan 1,007 lirayı gördü. Şu an gram altın yüzde 1,01 artışla 1001,231 liradan işlem görüyor. Ons altın fiyatının seyri üzerinde bugün açıklanacak ABD çeyreklik büyüme verisi de etkili olacak.

REKLAMI KAPAT X