Fed kararını beklerken piyasalarda resesyon korkusu hâkim

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed kararını beklerken piyasalarda resesyon korkusu hâkim
Hamit Alp Ünlü
27.07.2022 14:47

Küresel piyasalar bugün akşam saatlerinde açıklanacak olan Fed faiz kararına odaklandı. Beklenti Fed’in 75 baz puanlık bir artış daha yapması yönünde.

Dün başlayan Amerikan Merkez Bankası Fed Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı bugün sonlanacak. Toplantının ardından Fed bu akşam TSİ 21.00’da faiz kararını açıklayacak. Faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell TSİ 21:30’da basın toplantısı düzenleyecek. Piyasalar Powell’ın açıklamalarında mesajlar arayacak.

100 baz puanlık faiz artışına kapı tam anlamıyla kapatılmamış olsa da Fed’den beklenti bu ay da 75 baz puanlık bir faiz artışı olması yönünde. Ekonomistlerin çoğunluğu Eylül ayında ise 50 baz puanlık bir faiz artış olmasını bekliyor.

Teknoloji şirketlerinden gelen bilançolar Fed kararı öncesi umut verdi

Fed kararı öncesinde, ekonomik veriler ve ABD'de açıklanan bilançolar Fed öncesi piyasaların fiyatlamalarına etki eden en büyük unsur olarak göze çarpıyor.

Dün borsalarda Fed kararının etkisi ve küresel büyüme adına olumsuz beklentiler ve açıklanan zayıf verilerin etkisiyle kayıplar yaşanmış, ABD Tüketici Güveni 2021 yılının şubat ayından beri en düşük seviyeye gerilemiş, yeni konut satışlarının ise haziran ayında beklentiden daha fazla gerileyerek son iki yılın en düşük seviyesine indiği açıklanmıştı.

Dün ABD’de S&P 500 yüzde 1,15, Nasdaq 100 de yüzde 1,95 geriledi; fakat kapanışın ardından özellikle Microsoft ve Alphabet’ten gelen güçlü teknoloji bilançoları hisse senedi vadeli endekslerini destekledi. Microsoft, Google’ın ana şirketi Alphabet ve çip üreticisi Texas Instruments bu yılın ikinci çeyreğine dair çift haneli gelir büyümesi açıklarken, önümüzdeki aylara ilişkin ise iyimser beklentiler ortaya koydular. ABD hisse vadelilerinde ilk işlemler pozitif bir açılışa işaret ederken Microsoft hisseleri vadeli işlemlerde yüzde 5’in üzerinde artarak bunu destekledi. Dün kapanışın ardından Alphabet, Microsoft ve Texas Instruments hisseleri vadeli işlemlerde yükselirken, bu yükseliş S&P 500 vadeli endeksini de yukarı çekti. Bilançolar bu hafta açıklanacak Meta, Qualcomm, Apple, Amazon, Intel bilançoları ve bugünkü Fed kararı öncesinde moral verdi.

Fed Başkanı Powell’ın net mesajlar vermesi beklenmezken piyasalarda resesyon korkusu da yaşanıyor

Fed Başkanı Jerome Powell belirsizliklere gebe olan enflasyonla mücadelede, en azından bu belirsizlik sona erene dek esnekliğe ihtiyaç duyuyor ve kendine bir seçme imkânı sağlaması gerekiyor. Dolayısıyla her ne kadar bu toplantı için beklenti 75 baz puan faiz artışı olsa da faizlerin hangi seviyeye kadar, ne kadar hızlı yükseltileceği ya da normalizasyon sürecinde ne zaman indirilebileceği gibi konularda Powell’ın çok net mesajlar vermesi beklenmiyor. Bu durumun da oynaklık göstergelerini yüksek seviyelerde tutacağı tahmin ediliyor.

Fed’in faiz kararı ile perşembe günü açıklanacak ABD büyüme rakamları küresel piyasaların en önemli gündem maddeleri olmaya devam ederken, ABD ekonomisinin resesyona girip girmeyeceğine yönelik korkular da devam ediyor.

Hatırlanacağı üzere ABD haziran ayı yıllık enflasyon rakamları tahminlerin üzerinde gelerek rekor tazelemişti. ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere mayıs ayında yüzde 8,6 olan yıllık enflasyon oranı haziran ayında yüzde 9,1’e yükseldi ve bu rakam son 40 yılda ülkede görülen en yüksek enflasyon seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Fed’in son 40 yılın zirvesindeki enflasyonla mücadelenin dozunu artıracağına yönelik kararlılık açıklamalarıyla ekonominin yavaşlamasına yönelik endişeler de tırmanıyor. Bunlara ek olarak Uluslararası Para Fonu (IMF), bugün Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu "Kasvetli ve Daha Belirsiz" başlığıyla güncelledi. Küresel büyüme tahminlerini bu yıl ve önümüzdeki yıl için düşüren IMF, dünya ekonomisinin yakında tam bir resesyonun eşiğinde olabileceği uyarısında bulundu. IMF, küresel ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 3,2’ye gerileyeceğini öngördü.

REKLAMI KAPAT X