Fed sonrası gümüş fiyatları sert geri çekildi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed sonrası gümüş fiyatları sert geri çekildi
Osman Bayrak
03.02.2023 10:26

Bu hafta kritik Fed toplantısından beklendiği gibi 0,25 puanlık faiz artışı geldi. Faiz kararı sonrasında Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısından görece güvercin açıklamaların gelmesine rağmen gümüş fiyatları dün sert bir geri çekilme yaşadı.

Ons gümüş

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini yükselen trend ve destek bölgesiyle birlikte göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Dün ons gümüşte görülen hareketi incelediğimizde, gün içinde 24,65 USD seviyesinde bulunan zirveyi test ettiğini gördük. Bu yönde bir kapanış yaşanmış olsa yukarıdaki grafikte turkuaz renkte görülen yatay kanal yukarı kırılmış olacaktı. Fakat bu seviyenin test edilmesinin ardından dün öğleden sonra kuvvetli bir geri çekilme yaşandı ve bu geri çekilmeyle günlük kayıp %2’ye yaklaştı.

Yükselen trend kırıldıktan sonra ise ons gümüş, yatay bölgede konsolide olmaya başladı. Ancak, dün yaşanan düşüş henüz ons gümüş için önemli bir sinyal niteliğinde görünmemektedir. Çünkü ons gümüşün yatay kanalının destek bölgesi 23,30 USD seviyesinden geçmektedir. Yakın geçmişte bu seviyenin alt bölgesi 2 kez test edilmesine rağmen günlük kapanış gerçekleşmemişti. Bu nedenle bugün gerçekleşecek olan haftalık kapanışın 23,30 USD seviyesi üzerinde olması konsolidasyon sürecinin devamı adına umut verici olacaktır. Fakat bu seviye altında bir kapanış söz konusu olursa yukarıdaki grafikte pembe dikdörtgen bölge ile gösterilen ana destek bölgesi hedef haline gelebilir.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik gram gümüş için son derece başarılı bir teknik analiz oldu. En alt kısımda mavi renkte görülen yatay bölgenin yukarı yönlü kırılmasının ardından sarı renkli yatay bant açılmış ve yukarı yönlü kanal içinde fiyat 14,30 TL seviyesine kadar yükseliş yaşanmıştı. Ons gümüşte görülen yatay konsolidasyon gram gümüşün de yatay bölgede hareket etmesine ve dolayısıyla yükselen kanalın dışına çıkmasına neden oldu. Fakat burada dikkat çeken taraf ise gram gümüşün sarı renkle gösterilen yatay bölgenin tavanını sürekli test etmesi oldu. Görülen geri çekilmeler gram gümüşün günlük bar boylarını artırmasına rağmen gram gümüş 14,30 TL merkezli olarak dalgalanmaya devam etti. Gram gümüşün yatay bant zirvesinde kalıcılaşması ise olası bir yükseliş potansiyelini de artırmaktadır.

Değerli metallerin yükseliş hareketi için yakından izlediğimiz altın/gümüş rasyosu ise 75 seviyesinden itibaren yükseliş hareketi sergilerken, dün ilk kez 79 seviyesine kadar sert bir geri çekilme yaşayıp yönünü tekrar yukarı çevirdi. 81 seviyesinin üzerine çıkan altın/gümüş rasyosu olası bir yükseliş hareketinin zayıfladığını göstermiş oldu. Rasyonun tekrar 80 seviyesi altına inmesi halinde yükseliş adına ihtimaller yükselecektir.

Son olarak göstergeler tarafında dün yaşanan sert geri çekilme DMI göstergesinde görülebilecek al sinyalinin de ötelenmesine neden oldu. Şu an için dar zaman dilimlerindeki grafiklerde yükseliş yönlü bir sinyal oluşmamakla birlikte zayıflamanın bir süre daha devam etmesi halinde özellikle saatlik grafiklerde oluşabilecek dönüş sinyali yakından takip edilecektir.

REKLAMI KAPAT X