Fed toplantısı öncesi dolar yükselişe geçecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed toplantısı öncesi dolar yükselişe geçecek mi?
Hamit Alp Ünlü
08.12.2022 15:11

Önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed FOMC toplantısı öncesinde gelen karışık veriler doların görünümündeki belirsizliği artırdı. Peki, Fed toplantısı öncesi dolar yükselişe geçecek mi?

ABD’de önümüzdeki hafta 13-14 Aralık tarihlerinde Amerikan Merkez Bankası (Fed) yılın son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı gerçekleştirilecek ve Fed aralık ayı faiz kararını açıklayacak. Bir diğer önemli gelişme ise 13 Aralık tarihinde tüketici enflasyon rakamlarının açıklanacak olması. Şu sıralar Fed üyeleri gerçekleşecek toplantı öncesinde hiçbir açıklama yapamadıkları bir dönemdeler, bu sebeple Fed üyelerinden herhangi bir yorum ya da açıklama duyamayan piyasalar gelecek faiz kararıyla ilgili tahminde bulunabilmek adına açıklanan verileri yorumlamaya çalışıyor.

Burada kritik olan noktaya dikkat çekmek gerekirse; devam eden süreçte Fed de dahil olmak üzere birçok merkez bankası artan resesyon riskine vurgu yaparak enflasyonda istenilen düzeyde bir düşüş görülmemesi halinde faiz artırımlarının devam edebileceği ve faizlerin arzu edilen ya da hedeflenen düzeylerden daha yukarı çıkabileceği uyarısında bulundu. Bu durumu ABD ekonomisi özelinde düşünürsek yarın açıklanacak ÜFE ve salı günü açıklanacak TÜFE verilerinde enflasyonun yavaşladığına dair bir işaret görülebilmesi önemli olacak; zira hatırlanacağı üzere Fed Başkanı Jerome Powell gerçekleştirilen son toplantının ardından yaptığı açıklamalarda para politikasındaki sıkılaşma hızının yavaşlatılabileceğine işaret etmişti.

Piyasaların Fed toplantısından beklentisi ne yönde?

Yukarıda belirtildiği üzere, Fed Başkanı Powell 1-2 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen ve arka arkaya dördüncü kez 75 baz puanlık faiz artışına gidilen son FOMC toplantısının ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında faiz artırımına son vermek için henüz erken olduğunu ifade etmişti. Powell, faiz artırım hızının düşürülüp sürenin artırılabileceği ve günün sonunda Fed’in planlanan nihai faiz noktasından daha yukarı çıkabileceği konusundaki görüşlerini dile getirmişti.

Geçtiğimiz hafta yine Washington'da düzenlenen bir etkinlikte konuşan Powell, enflasyonla mücadelede kaydedilen ilerlemeyi büyük ölçüde yetersiz görmesine karşın Fed’in önümüzdeki aydan itibaren daha küçük faiz artışlarına başlayabileceğini yineleyerek güvercin tonda açıklamalar yapmış, bu açıklamaların ardından dolarda satışlı bir grafik izlenmeye başlanmıştı. Dolayısıyla, piyasalar Fed’den muhtemel bir 50 baz puanlık faiz artışı bekliyor.

Fakat ABD’de beklenenden pozitif gelen bazı veriler, politik görünüm ve Fed kanadından gelen ve geçtiğimiz hafta Bej Kitap raporunda da yinelenen karamsar açıklamalarla birlikte değerlendirildiğinde yatırımcıların kafasını karıştırdı.

Geçtiğimiz cuma günü açıklanan kasım ayı Tarım Dışı İstihdam verisi, önceki aya nazaran bir düşüşü işaret etse de piyasa beklentisi olan 200 binin hayli üzerinde olacak şekilde 263 bin olarak açıklanmıştı. Buna ek olarak bu hafta açıklanan ve 54,4’ten 53,3’e düşmesi beklenen ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) bilakis yükselerek 56,5 olarak açıklandı. Önceki ay yüzde 0,3 olan ve bu ay yüzde 0,7’ye yükselmesi beklenen aylık fabrika siparişleri de beklentilerin üzerinde olacak şekilde yüzde 1 oranına yükseldi.

Küresel piyasadaki tedirginlik doları destekleyebilir

Tüm bunlara ek olarak küresel piyasalardaki gergin ortam, yatırımcıyı güvenli liman arayışıyla dolara yönlendirebilir.

ABD’de devam eden resesyon endişelerine ek olarak, Çin ve ABD arasında devam eden çip gerilimi de piyasalardaki gerginliği artıran gelişmelerden oldu. Son olarak Hollanda'nın da çip üretiminde kullanılan girdilerde Çin'e kısıtlama getirmeyi düşündüğü ifade edildi.

Bunlara ek olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer savaş riskinin arttığına yönelik açıklamaları ise belki de piyasaları en çok tedirgin eden gelişme oldu. Jeopolitik endişeler, politik gelişmeler ve resesyon korkusu sebebiyle küresel borsalarda risk iştahı düştü; yatırımcılar ABD tahvili ve dolar gibi daha güvenli yatırım araçlarına yöneldi.

ABD dolar endeksi ise 105 seviyesinin üzerine çıktı ve 105 seviyesi üzerinde kalarak güç kazanmaya çalışıyor; fakat gelecek enflasyon verilerinin doların durumu üzerindeki etkisi belirleyici olacaktır. Endek şu dakikalarda yüzde 0,20 artışla 105,31 seviyesinden işlem görüyor.

REKLAMI KAPAT X