Fed toplantısından çıkan sonuç ne anlama geliyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed toplantısından çıkan sonuç ne anlama geliyor?
Hamit Alp Ünlü
04.05.2023 12:27

Dün akşam saatlerinde Fed toplantısı sonucu açıklanan 25 baz puanlık faiz artışı ne anlama geliyor ve piyasalara ne gibi etkileri olması bekleniyor?

 

Amerikan Merkez Bankası (Fed) salı ve çarşamba günü gerçekleştirdiği mayıs ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından dün akşam saatlerinde toplantından çıkan kararları açıklayarak faizlerin 25 baz puan daha artırıldığını ilan etti. Bankacılık krizi, yapışkan enflasyon ve resesyon korkuları gibi endişelerin gölgesinde gerçekleşen toplantının ardından piyasaların  beklentisi doğrultusunda alınan bu artışla birlikte faizleri yüzde 5 - 5,25 bandında çekilmiş oldu.

 

Gelecekteki faiz artışlarına işaret eden ifade karar metninden çıkarıldı

 

Oybirliği ile alınan bu karar bankanın arka arkaya onuncu kez faiz artırım kararı olmakla birlikte faiz seviyesini de son 16 yılın en yüksek seviyesine çıkarmış oldu. Fakat karar metninden ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarından Fed’in bu uzun soluklu faiz artırım döngüsüne ara verebileceğinin sinyalleri alındı.

 

Önceki karar metinlerinde bulunan ve bu karar metninden çıkarılan gelecekteki faiz artışlarına işaret eden ifade, Fed’in haziran ayında faiz artış döngüsüne ara verebileceği, ya da faiz artış döngüsünü sonlandırabileceği şeklinde yorumlandı. Kurul tarafından toplantının ardından yayımlanan karar metninde ekonomik faaliyetin ilk çeyrekte mütevazı bir hızda genişlediği, son aylarda istihdam artışlarının güçlü seyrettiği ve işsizlik oranının düşük kalmaya devam ettiği ifade edildi.

 

Kurul ABD bankacılık sisteminin sağlam ve dirençli olduğu ifadesine karar metninde yer vererek bankacılık sistemine güvenini göstermiş oldu. Hanehalkı ve işletmeler için daha sıkı kredi koşullarının ekonomik faaliyet, işe alımlar ve enflasyon üzerinde baskı yaratmasının muhtemel olduğuna dikkat çekmekle birlikte bu etkilerin boyutunun belirsizliğini korumakta olduğu ifade edildi.

 

Karar metninde enflasyonel baskılara ve bu baskılar karşısında temkinli, dikkatli fakat kararlı hareket edileceğine birden fazla kez vurgu yapıldı. Yüzde 2’lik enflasyon hedefi yinelenirken yüzde 2’lik hedefe ulaşabilmek için ek politika sıkılaştırmasının ne ölçüde uygun olabileceğini belirlerken Fed’in para politikasının birikimli sıkılaştırmasını, para politikasının ekonomik faaliyeti ve enflasyonu etkileme gecikmelerini ve ekonomik ve finansal gelişmeleri dikkate alacağı dile getirildi. Ayrıca Fed’in, hazine tahvilleri ve ajans borç ve ajans ipoteğine dayalı menkul kıymet varlıklarını azaltmaya devam edeceği belirtildi.

 

Fed’in para politikasının uygun pozisyonunu değerlendirirken, gelen bilgilerin ekonomik görünüm üzerindeki etkilerini izlemeye devam edeceğine de vurgu yapılırken hedeflere ulaşılmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması halinde para politikasının duruşunu uygun şekilde ayarlamaya hazır olunduğu da ifade edildi. Değerlendirmeler yapılırken işgücü piyasası koşulları, enflasyon baskıları ve enflasyon beklentileri ile finansal ve uluslararası gelişmeler de dahil olmak üzere geniş bir bilgi yelpazesini dikkate alınacağı dile getirildi.

 

Fed Başkanı Powell ise gerçekleştirdiği basın toplantısında enflasyonun hedef üzerinde seyrettiğini ifade ederek bundan sonra da gelecek verileri izleyerek gereken adımları atacaklarını ve gerekirse para politikasını daha da sıkılaştıracaklarını dile getirdi; fakat resesyondan kaçınmanın da mümkün olduğunu belirtti. Piyasa beklentisinin aksine, enflasyon görünümünün faiz indirimini desteklemediğini yineleyen Powell bankacılık sektörünün dirençli olduğunu ifade etti. JPMorgan’ın First Republic Bank’i satın almasını pozitif bir gelişme olarak değerlendiren Powell borç tavanının zamanında yükseltilmesi konusunda bir anlaşma olmamasının ekonomi üzerinde belirsiz etkileri olduğunu dile getirdi.

 

Fed kararına piyasalar nasıl tepki verdi?

 

Fed’in kararının ardından Asya piyasaları karışık bir seyir izliyor. Dolar endeksi kararın ardından bugün sınırlı bir yükselişle 101,4 seviyesinde seyrederken Powell’ın konuşması esnasında gerileyen; fakat sonrasında yükseliş hareketine devam eden euro ise bugün gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı öncesinde Almanya’dan gelen ithalat ve ihracat verilerinin düşüşe işaret etmesiyle 1,1045 seviyesine geriledi. Fakat ECB’den gelecek kararlı ifadelerin ve şahin bir duruşun euroyu desteklemesi olası. Haftanın kalanında takip edilecek önemli gelişmeler bugünkü ECB faiz kararı ve yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi olacak.

 

 

REKLAMI KAPAT X