Gram altın fiyatında trend takibi dönemi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altın fiyatında trend takibi dönemi
Osman Bayrak
23.05.2022 12:08

Ons altın geçtiğimiz haftayı güzel bir yükseliş ile 1846 USD seviyesinden, gram altın da ons altından aldığı destek ile 943 TL seviyesinden kapattı. Gram altının 940 TL’de bulunan ilk hedefini yakalayıp, üzerinde kapanış alması gram altın açısından son derece olumludur. Artık altın tarafında oluşan yükselen trendi takip etme dönemi başladı diyebiliriz.

Ons Altın

Ons altın FED baskısı ile 1787 USD seviyesini görmesi ile ana yükselen trendini aşağı yönde test etti. Fakat 1675 USD seviyesinden gelen yükselen trendin 1830 USD seviyesi üzerinde kalarak şimdilik kırılmamasını sağlamış gibi görünüyor. Geçen haftanın 1846 USD seviyesinde kapanması ile aynı zamanda 1998 USD seviyesinden başlayan düşen trend yukarı yönde kırılmış görünüyor.

Yukarıda bahsettiğim her iki durum ons altının bu hafta güç toplamasını sağlayabilir. Bunlara ek olarak 8 günlük hareketli ortalamanın son 2 iş gününde de üzerinde kalması fiyatın yukarı yöndeki hareketini desteklemektedir. Bu hafta 1850-1865 USD bandı genel olarak bir direnç bölgesi olarak ons altın fiyatının karşısına çıkacaktır. Yükseliş hareketinin güç kazanması için bu bölge üzerinde hacimli bir yükseliş görülmesi son derece önemli. Aksi takdirde fiyat tekrar bir düzeltme içine girebilir. Olası düzeltme hareketinde de 1835-1840 USD bandının aşağı yönde kırılmaması çok önemli. Kırılması halinde düşen hareketin derinlik kazanması söz konusu olabilir.

Göstergeler tarafında RSI göstergesi olumlu iken, DMI göstergesi henüz al pozisyonuna gelmedi. Her ne kadar RSI çok daha öncül bir gösterge olsa da olası yükseliş hareketinin kuvvet kazanabilmesi için DMI göstergesinin de al pozisyonuna geçmesi son derece önemlidir. Bu nedenle bu haftaki hareketleri göstergeler açısından da izleyeceğiz.

Gram Altın

Gram altın birkaç haftadır Dolar/TL’den aldığı destek ile güçlü bir görünüm izliyordu. Geçen hafta ons altından da aldığı destek ile kuvvetli bir yükseliş sergileyerek haftayı 943 TL’den kapattı. Mevcut durumda gram altın için en önemli direnç 940 TL idi. Gram altının yükseliş umutlarını artıran faktörlere bir göz atar isek:

  • Gram altın 940 TL seviyesinde bulunan direnç bölgesi üzerinde kapanış alarak direnci yukarı yönde kırma denemelerine başlamış oldu.
  • 8 günlük hareketli ortalama geçen Cuma günü 919 TL seviyesinden geçiyor. Yani fiyat ortalama üzerinde kapanış aldı. Gerçi son 11 gündür fiyat bir şekilde ortalama üzerinde kalmaya çalışsa da özellikle son 4 gündür ortalama ile fiyat arasındaki gap oldukça açıldı.
  • RSI göstergesi haftayı 67 seviyesinde kapattı. 70 ve üzerinde kapanışların olması teknik anlamda kuvvetli al bölgesi olacaktır.
  • DMI göstergesi de son 12 gündür al durumda olup, yükselişler devam ettikçe al pozisyonu kuvvetlenmektedir.

Gram altın yatırımcısının bundan sonra izleyeceği stratejilerden biri trend takibi olacaktır. Özellikle geçen hafta oluşan yükselen trend kırılana kadar izlenmeye devam edilmelidir. Bu trendin kırılması yükseliş hakkında şüphe duyulması için ilk işaret olacaktır. İkinci işaret de 8 günlük hareketli ortalamanın aşağı yönlü kırılımı olacaktır. 8 günlük hareketli ortalama da bugün itibariyle 920 TL’den geçmektedir. Az önce bahsettiğim yükselen trendin kırılması halinde 920 TL önemli bir destek olarak karşımıza çıkacaktır. İleriki günlerde olası aşağı yönlü hareketler görmemiz halinde daha önce içinde bulunduğu aşağı yönlü kanalın direnç çizgisi potansiyel destek olarak karşımıza çıkacaktır. Bu seviyenin de kırılması halinde yaşanan yükseliş boğa tuzağı olarak kayda geçebilir (Bugün itibariyle bu seviye 915 TL’den geçmektedir).

           

             

REKLAMI KAPAT X