Gram altın fiyatları için trend takip stratejisi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altın fiyatları için trend takip stratejisi
Osman Bayrak
16.11.2022 09:32

ABD’den gelen ÜFE ve TÜFE verileri sonrasında, gram altın fiyatlarında yaşanan yükseliş hareketinden olabildiğince fazla marj elde edebilmek için takip edebileceğimiz bir stratejiyi birlikte inceleyelim.

Gram altın yatırım takip stratejisinin detaylarına bakmadan önce, dün açıklanan ABD ÜFE verilerine bakalım. Ekim ayı ABD ÜFE beklentisi %0,4 iken, açıklanan veri %0,2 geldi. Böylece yıllık ÜFE verisi %8,5’ten %8’e düşmüş oldu.

Piyasaya bahar havası getiren ekim ayı ABD TÜFE verisinin ardından ÜFE verisinin de piyasayı şaşırtması ile riskli piyasalara olan risk iştahı da artmış oldu. Burada önemli olan detay ABD tarafındaki TÜFE ve ÜFE verilerindeki düşüşün devam edip etmeyeceğidir. Bu nedenle aralık ayı başında açıklanacak olan kasım ayı verilerinin, piyasa üzerinde ciddi etkileri olacaktır.

Altın piyasasında görülen yükseliş hareketini kendi trendi içinde takip etmek, stop loss seviyesi belirlemek ve günbegün değişen fiyatları bir strateji ile izlemek yaşanan trendden olabildiğince yüksek fayda elde etmeyi sağlayacaktır. Eğer fiyat hareketleri, içinde bulunduğu trend kalıbı haricinde izlenirse, yaşanan her fiyat değişimi yatırımcının kafasında sürekli yeni alım satım kararlarının oluşmasına neden olabilir.

Aşağıdaki grafik gram altının 4 saatlik hareketlerini hareketli ortalama çizgisi (zaman dilimi olarak 8 seçilmiştir) ile göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

En kısa zaman diliminde gram altında görülen yükseliş 970 TL’den beri devam eden bir yükselen kanal hareketini işaret etmektedir. Yaklaşık 90 liralık yükseliş hareketi sırasında çok da önemli bir ihlal yaşanmadan devam eden bu kanal hareketini yakından izlemeliyiz. Gram altın bu kanal içinde hareket ettiği sürece kanal desteğine her temas alım fırsatı, kanal direncine her temas satış fırsatı olabilir. Orta ve uzun vadeli yatırımcılar için ise, bu kanal geçerliliğini koruduğu sürece gram altının belirli bir volatilite ile yükselişine devam edeceği sonucu ortaya çıkmaktadır.

Bu trend içinde hareket eden gram altının bir diğer destek seviyesini hareketli ortalamalar belirleyecektir. En yakın yükseliş trend desteğini 8 günlük hareketli ortalama, orta vade yükseliş trend desteğini ise 21 günlük hareketli ortalama belirleyebilir. Bu nedenle gram altının 8 günlük hareketli ortalamanın altına inmesi halinde yükseliş hareketi için ilk uyarı, 21 günlük hareketli ortalamanın altına inilmesi halinde ise ikinci uyarı gelmiş olacaktır. Gram altın bu ortalamaların üzerinde bulunduğu sürece yükselişin devam etmesi beklenebilir.

Ons altın

Ons altın için yükselen kanal hareketi devam etmektedir. Kanal desteği 1760 USD seviyesinden, kanal direnci ise 1815 USD seviyesinden geçmektedir. Diğer taraftan bu yükseliş süresince 1720 USD seviyesi ana destek olarak, 1782 ve 1833 USD seviyeleri ana dirençler olarak fibonacci seviyeleri olarak takip edilebilir.

Gram altın

Gram altın için ana direnç seviyesi 1080 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviye son düşüş dalgası öncesinde gram altının içinde bulunduğu yükseliş kanalının destek bölgesini göstermektedir. Şu an gram altın fiyatı, bu seviyeyi test etmeye doğru ilerlemektedir. Olası geri çekilmelerde ise 1054 TL ilk destek, 1030 TL ise ikinci destek olarak karşımıza çıkmaktadır.

DXY

ABD dolar endeksi olan DXY’de önemli bir geri çekilme süreci görülmektedir. ABD TÜFE verisinden sonra düşüş hareketine başlayan DXY, 105,3 seviyesini test etti. Burada önemli olan konu 2022 yılı mart ayı başından itibaren yükselen kanal hareketi içinde yükselişini sürdüren DXY’nin bu trendi aşağı yönde kırması oldu. Kırılan trend sonrasında DXY’de zayıflamanın devam etmesi halinde değerli metallerin, değerlenme ihtimalleri de yükselecektir.

REKLAMI KAPAT X