Gram altın zirve tazeleyerek yoluna devam ediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altın zirve tazeleyerek yoluna devam ediyor
Osman Bayrak
04.01.2023 09:28

Gram altın fiyatları neredeyse her günü zirve tazeleyerek tamamlamaya başladı. Klasik bir yükselen trendin ilk işareti olan bu durum ise altın yatırımcısının yüzünü güldürmeye başladı.

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini DMI göstergesi ile birlikte göstermektedir. Fiyat grafiği üzerindeki sarı çizgi 8 günlük hareketli ortalamayı simgelemektedir.

Kaynak: Tradingview

Analizlerimi yakından izleyenler 1040 TL’de bulunan önemli direncin kırılması ile birlikte gram altında yükseliş hareketinin güç kazanacağını ifade ettiğimi hatırlarlar. 1040 TL seviyesinin geçilmesi ile birlikte gram altında önemli bir yükselen kanal hareketi de başlamış oldu. Kanal genişliği yaklaşık 45 TL olan bu yükselen kanalın yatay ile yaptığı açı da sağlıklı bir yükseliş hareketini destekler niteliktedir. Bu nedenle bu kanal içinde kaldığı sürece gram altının yükselişini aynı tempoda sürdürebileceğini ifade edebiliriz.

Grafiği öncelikle fiyat açısından inceleyelim. Gram altın fiyatı 8 günlük hareketli ortalaması üzerinde hareketine devam ediyor. Dikkat ederseniz 8 günlük hareketli ortalamanın altında kapanış alınan her günün ertesinde fiyat kendisini ortalama değerinin üzerine atmaktadır. Fiyatta oluşan bu kısa vadeli karakteristiğe göre eğer yakın gelecekte fiyat üst üste 2 gün 8 günlük hareketli ortalama altında kalırsa, kısa vadeli bir düzeltmenin başlangıcından şüphelenebiliriz.

Gram altın fiyatı için ana destek noktası bu hafta için 1080 TL’den geçerken ana direnç noktası ise 1130 TL’den geçmektedir. 8 günlük hareketli ortalama değeri olan 1091 TL seviyesini ara destek seviyesi olarak; grafik üzerinde kırmızı çizgi ile gösterilen ara direnç bölgesi olan ve dünkü yükselişi durdurmayı başaran 1115 TL seviyesini ara direnç olarak kabul edebiliriz.

Göstergeler tarafında ise yükselişi açık ara destekleyen DMI göstergesinde DI+ ile DI- arasındaki fark giderek açılmaktadır. Bu da gram altının yükseliş temposunun arttığını göstermektedir. Bu gösterge özelinde DI+’nın DI- üzerinde kaldığı sürece gram altın için yükseliş hareketinin devamı beklenebilir. (Göstergedeki mavi çizgi DI+’yı, kırmızı çizgi ise DI-‘yi göstermektedir.)   

Ons altın

Ons altın cephesinde de yükselişler aralıksız devam etmektedir. Dün son olarak ons altın 1850 USD seviyesini test ederek geri çekilmişti. Bu yükseliş aynı zamanda gram altını da 1113 TL seviyesine taşıyarak gram altın için ana direnç seviyesi olan 1130 TL seviyesine bir adım daha yaklaşılmasını sağlamış oldu.

Ons altının son düşüşündeki fibo 0,5 seviyesi olan 1843 USD seviyesi dün genel olarak fiyat önüne direnç bölgesi olarak çıkmış oldu. Bu direncin önümüzdeki günlerde aşılıp, direnç üzerinde kalıcılık görülmesi halinde bir sonraki fibo seviyesi olan 1896 USD seviyesi hedef haline gelebilir. Olası geri çekilmelerde ise ana destek seviyesi 1790 USD olmakla birlikte 1800 USD seviyesi de önemli bir destek olarak karşımıza çıkabilir.

ABD dolar endeksi (DXY)

Son olarak ABD dolar endeksi olan DXY endeksinde dün %1 üzerinde bir yükseliş kaydedildi. Bu yükseliş neredeyse son 2 haftadır görülmeyen büyüklükte bir yükseliş olduğu için dikkat çekici oldu. Dün DXY endeksi de 8 günlük hareketli ortalaması üzerinde kapanış aldığı için 103 seviyesinin tekrar test edilmemesi halinde DXY için yeni bir yükseliş atağından bahsedebiliriz. Altın ile ters korelasyona sahip olan bu endeksin hareketini bu açıdan yakından izlemeye devam edeceğiz.

REKLAMI KAPAT X