Gram altında 995 TL desteğine dikkat

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altında 995 TL desteğine dikkat
Osman Bayrak
22.08.2022 14:35

Ons altının 1747 dolar, gram altının ise 1015 TL seviyesinden kapanış aldığı geçtiğimiz haftadada yaşanan güç kaybının bu hafta da devam etmesi halinde gram altın için 995 TL desteğini yakından izlemeliyiz.

Ons Altın

Kaynak: tradingview.com

Yukarıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir. 1681 USD seviyesinden başlayan yükseliş hareketi, kısa zamanda ons altını 1800 USD üzerine çıkarmayı başarmıştı.  Fakat ons altının yükseliş hareketi 1830 USD seviyesine test edecek kadar gücünü koruyamadı. Yönünü tekrar aşağı çevirmesi ile birlikte 1773 USD seciyesinde bulunan fibonacci 0,236 seviyesi de kırılmış oldu. Yukarıdaki grafikten de görülebileceği gibi bu seviyenin ve öncesinde 2070 USD seviyesinden gelen düşen trendin aşağı yönde kırılması ile birlikte yükseliş hareketi ciddi şekilde güç kaybetti. Ayrıca ons altının geçtiğimiz haftanın her gününü kırmızı bir mum ile kapatması da güç kaybının bir diğer göstergesi niteliğinde oldu.

Ons altın tarafında bu güç kaybına neden olan temel gerekçelerden belki de en önemlisi FED’in eylül toplantısında faiz artırımı konusunda elinin güçlenmesiydi. ABD ekonomisinde açıklanan olumlu veriler bugüne kadar yapılan faiz indirimlerinin ABD ekonomisini soğutmayı başaramadığını gösteriyor. Bu nedenle de piyasada yükselen faiz beklentileri altını olumsuz etkilemektedir.

Ons altının olası geri dönüşü için RSI göstergesinin saatlik grafiğinde potansiyel bir pozitif uyumsuzluk ve devamında 1804 USD seviyesinden başlayan düşen trendin yukarı kırılması gerekecektir. (Yukarıdaki grafiği daha da karışık hale getirmemek için bu alt trendi göstermedim.) Fakat yukarıdaki grafikte belirttiğim 1765 USD seviyesinin bu hafta yukarı yönde kırılması ve kalıcı olması halinde ons altının yeniden yükselen trende girdiği düşünülebilir.  

Gram Altın

Kaynak: tradingview.com

Gram altının günlük grafiğini gösteren yukarıdaki grafikte görebileceğiniz gibi gram altının yükselen kanal içindeki hareketi devam etmektedir. 950 TL seviyesinden tekrar yönünü yukarı çeviren gram altın kanal tepesine ulaşamadan, kanalın orta bandına takılarak yönünü aşağı çevirdi. Bu harekete temel olarak ons altının zayıflaması neden oldu. Geçtiğimiz hafta için Dolar/TL tarafında ufak bir yükseliş hareketi gözlense de ons altının değer kaybı gram altını da aşağı sürükledi.

Ons altında görülen değer kaybının devam etmesi halinde gram altın da yaşanan düşüşü sürdürebilir. Bu nedenle kanal hareketinin destek bölgesi bu hafta için son derece önemli olacaktır. Gram altının içinde bulunduğu kanalın destek bölgesi bu hafta 995 TL’den geçmektedir. Bu seviyeye kadar yaşanabilecek geri çekilmeler yükseliş hareketi içinde normal karşılanabilir. Bu fiyat seviyesinin ±20 TL aralığındaki fiyat hareketlerini hala kanal ile ilgili şekilde yorumlayabiliriz. Fakat kanal destek seviyesinin 20 TL’nin de altındaki fiyat hareketleri yeni bir hareket tarzının ortaya çıkmaya başladığının göstergesi olacaktır.

Gram altın fiyatının kanal destek bölgesinden yukarı dönmesi halinde ise yaklaşık 45 günlük bir süre zarfında öncelikle 1100 TL, sonrasında ise 1150 TL seviyeleri hedef haline gelebilir. Buradaki zaman dilimine dair çıkarımı gram altının bugüne kadar yaptığı dalga hareketlerinin süre ortalamasından yapabiliriz. Bu bir ortalama çalışması olduğu için ortalamadan sapmaların olması son derece normal karşılanmalıdır.

REKLAMI KAPAT X