Gram altında destekler test ediliyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altında destekler test ediliyor
Osman Bayrak
30.05.2022 14:49

Geçtiğimiz hafta değerli metallerin yatırımcısının yüzünü güldürdüğü bir hafta oldu. Ons altın dip tepkisi ile haftayı 1853 USD seviyesinden kapatırken; gram altın 964 TL seviyesinden kapattı. Fakat Cuma günü Dolar/TL’de görülen düzeltme hareketinin etkisi ile gram altın gün içinde 17 TL değer kaybetti. Bu hareketin sonunda gram altın grafiklerinde son yükseliş trendlerinin destek noktalarının test edildiğini görüyoruz. 

Ons Altın

Ons altın 1787 USD seviyesinde gördüğü dip seviyenin ardından son 2 haftadır yükseliş hareketini devam ettiriyor. Yukarı yönde oluşan trend 3 farklı noktada destek alarak gücünü gün geçtikçe artırıyor. Bu tarz yükseliş hareketlerinde bir önceki düşen trendin fibonacci seviyeleri ara duraklar açısından önemli seviyeleri gösteriyor. Hakeza, içinde bulunduğumuz yükseliş trendinin fibo 0,382 seviyesi olan 1869 USD seviyesi bir ara direnç olarak çalıştı. Ons altın fiyatı da geçtiğimiz hafta içi 1869,75 USD seviyesini test ederek, yönünü aşağı çevirdi.               

Bu hafta için ons altının trend desteği 1848 USD seviyesinden geçiyor. Zamansallık ilkesi gereği gün geçtikçe yükselen trendlerde trend desteği de yükselmektedir. Bu nedenle trend üzerinde kaldığı sürece yükselen trend desteğini takip edeceğiz. Olası bir trend kırılması halinde fibo 0,236 seviyesi muhtemelen fiyatı karşılayacaktır. Bu seviye de hafta başı itibariyle 1838 USD seviyesinden geçmektedir. Bu seviye aynı zamanda 1720 USD’den gelen yükselen trend desteği olacağı için, fiyatın bu seviyeyi kırması da, üzerinde kalması da yatırım kararları için önemlidir.

Gram Altın

Gram altın tarafında son 2 haftadır yaşanan kuvvetli yükseliş esnasında oluşan yükselen trend cuma günü aşağı yönde test edilerek fiyat trend altında kapanış aldı. Yükselen trendi 892 TL’den başlatarak da analiz etseniz, 903 TL’den başlatarak (ve daha fazla temas sağlayarak) da analiz etseniz, gram altın hafta kapanışını yükselen trendler altında yaptı.

Trend altında alınan kapanış sonrası iki noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Gram altın fiyatı tekrar 970 TL üzerine yükseldiği için birkaç günlük bu hareket bir ayı tuzağı olarak kalabilir. Fakat fiyatın güç kaybetmeye devam etmesi halinde göstergeler de negatif tarafa geçeceği için fiyatın tekrar toparlanması güçleşecektir. 

Göstergeler tarafını incelediğimizde RSI göstergesinin 76 seviyesinden 70 seviyesi altına indiğini görüyoruz. Yine her ne kadar RSI göstergesi güçlü alanda bulunsa da yönünü aşağı çevirmiş olması göstergeye dikkat etmemiz gerektiğini gösteriyor. Öte yandan, DMI göstergesinin 4 saatlik grafiklerdeki değerleri çok daha dikkat çekici bir hal aldı. Cuma günü kapanış değerleri itibariyle DI+ değeri 17,60 DI- değeri ise 16,52’dir. En son 16 Mayıs’ta DMI göstergesinin 4 saatlik grafiklerde al sinyali üretmesinin ardından ilk kez sat sinyali üretmek üzeredir. Bir kez daha belirtmek isterim ki gerek fiyatlarda, gerekse de göstergelerde oluşan zayıflık bir düşüş başlangıcını her zaman ifade etmez. Bu nedenle ayı tuzağı denilen teknik tabir literatürde yerini almıştır. Bu nedenle gram altın fiyatını yakından izlemeli, olası güç kayıplarını veya güçlenme çabalarını yakından takip etmeliyiz. Finansal piyasalarda dipten almak, zirveden satmak zaman zaman şans eseri gerçekleşebileceği için, fiyatları belirli bir strateji çerçevesinde izlemek son derece önemlidir.

REKLAMI KAPAT X