Gram altında fincan-kulp formasyon ihtimali

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altında fincan-kulp formasyon ihtimali
Osman Bayrak
31.08.2022 12:38

Değerli metallerin ve global borsa endekslerinin satış dalgası ile karşılaştığı bir hafta ardından gram altın zayıf bir seyir izlemeye devam etse de, oluşan fincan kulp formasyonunu bir ihtimal çerçevesinde inceleyelim. 

Ons altın 1711 USD seviyesini, gram altın ise 1001 TL seviyesini test etti. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki finansal enstrümanların teknik analizlerinde oluşan formasyonlar bir ihtimal çerçevesinde incelenir. Yani geçmiş teknik veriler incelenerek belirli formasyonların oluşma ve hedefe gitme ihtimalleri gözlemlenebilir. Oluşan her formasyon çalışmayabileceği gibi çalışsa da belirlenen hedef gitmeyebilir ya da hedefi aşabilir. Bu bilgiyi öncül ve çok önemli bir not olarak ifade etmek istiyorum.

Aşağıdaki teknik grafik gram altının günlük grafiğine ait olup, grafiğin altındaki eğri gram altının RSI göstergesini göstermektedir. Bu grafiği uzunca bir süredir takip ediyoruz. Yeşil renk ile çizdiğimiz yükselen kanal başarılı bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Her ne kadar gram altın fiyatı bir kez bu kanalı yukarı yönde aşsa da biz bu aşımı bir aşırılık olarak görüp, kanala paralel bir kırmızıçizgi çizerek gelecekte yaşanabilecek potansiyel bir aşırılaşma için direnç bölgesi belirlemeye çalışıyoruz.    

Gram altın son birkaç haftadır düşen bir trend içinde hareket etmektedir. Yaklaşık 1040 TL seviyesini test ettikten sonra 1005 TL seviyesine kadar bir geri çekilmenin yaşandığına şahit olduk. Bu geri çekilmenin kanal dibinde sonlanması muhtemel olarak görülse de yaşanan geri çekilme grafik üzerinde açık mor ile belirttiğim şekilde bir fincan-kulp formasyonu oluşturmaya aday görünmektedir. Bu tarz formasyonlarda fincan kulpunun derinliği fincan derinliğinin maksimum yarı seviyesine kadar inmelidir. Bu nedenle düşüşün devam etmesi halinde kanal dibi aşağı yönde esneyebilir. Her ne kadar dönüş bölgesi kesin olarak belirlenemese de olası bir geri dönüş hareketinde 1040 TL seviyesinin önemi bir kat daha artacaktır. Nedeni ise gram altın fiyatının 1040 TL üzerinde kalıcılaşması halinde fincan kulp formasyonu işlerlik kazanarak fincan derinliği kadar bir hedefin gündeme gelecek olmasıdır. Bugünden bakıldığında bahsedilen hedef 1130 TL seviyesinden geçmektedir. Fakat daha önce belirttiğim gibi formasyonun işlerlik kazanması halinde bile bu hedef görülmeyebilir ya da momentum etkisi ile hedef aşılıp kanal üst bandına doğru bir hareket de yaşanabilir. Bu nedenle masaya gelen bu senaryoyu bir ihtimal dâhilinde izlemeye devam etmeliyiz.

Diğer taraftan fincan kulp yapısındaki düşüşlerin derinleşmesi halinde bu formasyon bozularak ikili dip ihtimali gündeme gelebilir. Bu nedenle teknik analizi gram altın fiyat hareketine göre başarılı bir şekilde revize ederek piyasayı yakından izlemeye devam etmeliyiz.

Son olarak RSI göstergesindeki düşen trende dikkatinizi çekmek istiyorum. Gram altın fiyatı her ne kadar yeni zirveleri test etse de RSI göstergesi yeni zirveleri görmeden yönünü aşağı çevirdi. Bu nedenle oluşan düşen trendin kırılması ve trend üzerinde bir kalıcılık görülmesi, olası yükselişlerin daha sağlıklı başladığını bizlere gösterecektir. Bu nedenle gram altın grafiğinin günlük RSI göstergesini de bu açıdan yakından izlemeye devam deceğiz.

               

 

 

 

 

REKLAMI KAPAT X