Gram altında şok düşüş

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altında şok düşüş
Osman Bayrak
27.06.2022 15:02

Ve beklenen oldu. Uzun zamandır gerek gram altın, gerekse Dolar/TL grafiklerinde görülen durulma ve sakinlik yerini beklenmedik bir düşüşe bıraktı. BDDK tarafından yayınlanan ticari kredilerin kullanımına dair yeni kurallar, Dolar/TL tarafında yeni bir düzeltme hareketini beraberinde getirdi. Bu sayede gram altın haftayı şok bir düşüş etkisi ile 991 TL seviyesinde kapatmış oldu.

Ons Altın

Ons altın cephesinde yatay bant hareketinin devam ettiğini izliyoruz. 1800 USD – 1870 USD bandında hareket eden ons altın için bantlar içinde yatay bir hareketin devam etmesini bekleyebiliriz. Ons altında net yönün ortaya çıkması için bahsettiğim sınırların aşağı ya da yukarı yönde geçilmesini takip edeceğiz. Faiz artırım sürecinde olan FED, muhtemelen kısa vadede değerli metallerin yönü konusunda belirleyici olacaktır. Haziran ayını 0,75 puan faiz artışı ile geçiren FED, sonraki aylar için 0,50 puanı işaret etse de, eğer 0,75 puanlık ikinci bir faiz artırımı masaya gelirse değerli metaller ciddi anlamda güç kaybedebilir. Bu senaryonun gerçekleşmesi büyük oranda Haziran ayı ABD enflasyon verilerine bağlı olacaktır. Beklentilerden ciddi anlamda yüksek gelebilecek bir ABD TÜFE verisi bu hareketi tetikleyebilir. Bu veriye paralel olarak ABD ekonomisinin gidişatına dair ipuçları veren diğer veriler de (İşsizlik maaşı başvurusu, saatlik ücret artışı, PMI oranı, Perakende satışlardaki değişimler, konut satış sayısı v.b.) olası bir ekonomik küçülme ihtimali kapsamında izlenecektir. Geçtiğimiz hafta gram altın fiyatı üzerinde Dolar/TL’nin daha çok etkisi olması nedeniyle, hafta başı analizinde gram altına daha fazla yer vermeyi planlıyorum.

Gram Altın

Gram altın için aşağıda paylaştığım grafiği isterseniz adım adım analiz edelim. 1040 TL seviyesinde ons altın desteği ile lokal zirve yaşayan gram altın, bu seviyeyi aşarak 1060 TL global zirvesine ulaşamadı. Bu durum güç kaybının birinci işaretiydi. Ertesi gün gelen kırmızı mum, sonrasında yaşanan yükseliş çabalarının 1040 TL zirve seviyesini test edememesi ve ardından yine kırmızı mumların yaşanması hep güç kaybını işaret ediyordu. 10 Haziran sonrası oluşan mumların zirve seviyelerinden (Aşağıdaki grafikte ince kırmızı çizgi ile gösterilen) düşen trendin oluşması fiyatın güç kaybettiğini gösteriyordu. Son olarak gram altın fiyatının 23 Haziran Perşembe günü 883 TL’den başlayan yükselen trendi aşağı kırması aslında düşüş yönlü hareketin “Teknik Olarak” öncü göstergeleriydi. Diğer taraftan göstergeleri de incelediğimizde göstergelerin hepsinde bir güç kaybı olduğunu (yani yeni zirvelerin görülmediğini) görebiliriz. Cuma günü yaşanan düşüşün kısa vadede devam edip etmeyeceği, finansal piyasaların vereceği tepkiye bağlıdır. Bu harekete neden olan temel etkenleri bu makale içerisinde uzunca anlatmaya fırsatım olmadığı için, konuya teknik açıdan yaklaşacağım. Aşağıdaki grafikte de görülebileceği üzere geçtiğimiz Cuma günü yaşanan düşüşte fibonacci 0,50 seviyesi destek görevi görmüştür. Haftalık kapanışın 991 TL seviyesinde olması nedeniyle olası bir düşüş hareketi ya da yükseliş hareketinde aşağıda yatay eksende açık yeşil renkte görülen seviyeler destek ve direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Yeni bir yükseliş hareketi öncesi düşüş hareketinin son bulması ve bir dip formasyonu oluşması beklenebilir. Bu aşamadan sonraki hareketleri artık günlük grafiklerden ziyade saatlik grafiklerden izleyerek olası dönüş formasyonlarının oluşup, oluşmadığını izleyebiliriz. Finansal piyasalarda zaman vererek yaşanacak hareketin yönünü ve şiddetini tahmin etmek falcılıktan öte bir şey değildir. Ayrıca bu hareket piyasayı manipüle etmekten başka bir işe de yaramaz. Gerek teknik analiz, gerekse temel gerçekler fiyatın evirilebileceği yön konusunda bizlere fikir verebilir. Bu fikirler ışığında pozisyon açmak/kapatmak belirli bir riski üstlenmek olduğu da unutulmamalıdır.

REKLAMI KAPAT X