Gram altında takip edilecek önemli seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altında takip edilecek önemli seviyeler
Osman Bayrak
16.01.2023 08:22

Geçtiğimiz haftanın son iki gününde son derece kuvvetli yükselişlere imza atan ve haftayı %3‘ün üzerinde bir yükselişle kapatmayı başaran gram altında takip edilecek önemli seviyeleri birlikte inceleyelim.

Gram altın özellikle son bir aydır yatırımcısının yüzünü iyiden iyiye güldürmeye başladı. FED’in faiz artırım süreci içinde büyük darbe alan ons altının geri dönüşü gram altını da yeni zirve seviyelere taşıdı. Gram altın 1000 TL seviyesi aştıktan sonra genişliği 45 TL olan bir yükselen kanal içinde yükseliş hareketini sürdürdü. Yükselen kanal desteğini sıklıkla test ederek yükselişine devam eden gram altın geçtiğimiz hafta sonu aldığı kapanış ile kanal direncini yukarı yönde kırarak haftayı kapatmış oldu.

Teknik anlamda görülen bu son hareket gram altın için yeni bir kanalın açılmasına da neden olmuş oldu. Bu yeni yükselen kanalın da genişliğinin 45 TL olması nedeniyle gram altındaki yükselişin devamı halinde ilk hedef 1200 TL bölgesi olacaktır.

Yukarıda bahsettiğim 1200 TL seviyesi gram altının şu an içinde bulunduğu kanal hareketinin teknik hedefi olarak görülmektedir. Fakat gram altının orta-uzun vadeli hedeflerini incelersek eğer yükseliş hareketlerinin devamı halinde ilk ana hedef 1345 TL, bu hedefin de aşılması halinde ikinci ana hedef ise 1810 TL olacaktır. Fakat özellikle belirtmek isterim ki ikinci ana hedefin gündeme gelebilmesi için değerli metallere olan talebi artıracak bir takım temel gelişmelerin de yaşanması gerekecektir. Yoksa alım-satım dengesi içinde oluşan momentum ile bu denli bir yükseliş çok da mümkün görünmemektedir.

Gram altının son yükseliş hareketinde göstergeler tarafında ise önemli değişikliklerin yaşandığını görüyoruz. Öncelikle RSI göstergesi ile başlayalım.

RSI göstergesi günlük grafiklerde geçtiğimiz hafta çarşamba günü ilk kez 70 seviyesini yukarı kırmayı başardı. RSI göstergesinde 70 seviyesi ve üzeri aşırı alım bölgesini simgeliyor. Bu nedenle gram altının günlük grafiklerini geçmişe doğru incelediğimizde RSI göstergesi 70 ve üzerinde kaldığı sürece kuvvetli yükselişlerin yaşandığını görüyoruz. (5-12 Mayıs 2021 %10 yükseliş, 12 Ekim-12 Aralık 2021 %83 yükseliş [Ekstrem koşulların söz konusu olduğu unutulmamalı], 3-11 Mart 2022 %9 yükseliş, 24 Mayıs-10 Haziran 2022 %8,46 yükseliş) Belirttiğim yükselişler baz alındığı taktirde gram altının günlük grafiğinde RSI göstergesi 70 üzerinde kaldığı sürece hatırı sayılır bir yükselişin kısa zamanda yaşanma ihtimali yüksek görünmektedir.

Benzer şekilde DMI göstergesinde de 4 Kasım 2022’den beri al sinyali üretmektedir. Gram altında geri çekilmeler olsa da DMI göstergesi al pozisyonunda olduğu sürece yükselişin devam etmesi normal karşılanmaktadır.

Daha önce belirttiğim EMA (13) göstergesi gram altın yükselişini ciddi anlamda desteklemektedir. Fakat son zamanlarda EMA (13)’ün yatay ile yaptığı açının dikleşmeye başladığını gözlemliyoruz. Bu da yükseliş hareketinin kuvvetlendiğini göstermektedir.

Öte yandan olası geri çekilmelere de yatırımcıların hazırlıklı olması gerekmektedir. Yukarıda bahsettiğim yükseliş ihtimalleri doğrudan yaşanabileceği gibi fiyatlarda bir geri çekilme görülerek de yaşanabilir.  Bu sebeple ons altın kaynaklı olası geri çekilmelerde gram altının ilk desteği 1120 TL, ikinci desteği ise 1100 TL olacaktır. Gram altın 1100 TL seviyesi üzerinde kaldıkça yükseliş hareketinin devamı beklenebilir. Fakat gram altın 1100 TL altına sarkarsa ana yükseliş hareketi bozulacağı için yükselişin tekrar güç kazanması zorlaşacaktır.

REKLAMI KAPAT X