Gram altının 8 günlük hareketli ortalama ile tehlikeli dansı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altının 8 günlük hareketli ortalama ile tehlikeli dansı
Osman Bayrak
22.06.2022 10:56

Gram altının 900 TL’den beri trend desteği olarak görev yapan 8 günlük hareketli ortalaması dün itibariyle 1019 TL seviyesine kadar yükseldi. Şimdiye kadar 1 günlük ihlal haricinde fiyat 8 günlük hareketli ortalama altında kapanış almadı. Fakat gram altının son 3 günlük düşerek kapanış alması 8 günlük hareketli ortalaması ile tehlikeli bir dansa eşlik ettiğini akıllara getiriyor.

Ons Altın

Ons altın cephesinde 1800 USD – 1870 USD arasında bulunan yatay bant hareketi adeta her geçen gün perçinlenmektedir. Henüz ne yatay bandın desteği ne de direnç seviyesi ihlal edilebildi. Fiyatın bu yatay bant içinde hareket etmesinin gram altın üzerinde maksimum % 4’lük bir harekete yol açma etkisi bulunuyor. Henüz ons altın cephesinde kısa vadeli net bir yön oluşmadığı için yatay bant içindeki hareketini itinayla izlemeye devam edeceğiz. Olası bir haber akışı kaynaklı her iki yöndeki hareketi kırılım yaptığı yönde 70 USD’lik yeni bir hareket alanı açabilir.

Değerli metaller için Temmuz-Ağustos aylarında ABD cephesinden gelecek ekonomik veriler yön belirleyici etkiye sahip olacaktır. FED’in son toplantısında aldığı 75 baz puanlık faiz artış kararı, FED’in eğer gerekirse sert müdahalelere açık olduğunu gösterdi. Fakat gerek faiz artışları gerekse piyasadan çekilecek paralar değerli metallerden ziyade kripto para piyasasına derinden zarar vermiş gibi görünüyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri kripto para piyasasının parasal genişleme döneminde son derece genişlemesi ve değerlenmesi gösterilebilir. Şu an bu genişleme sürecinin tersine dönmesi ile bu süreçten en çok olumlu etkilenen piyasalar en negatif tepkiyi vermektedir. Her ne kadar altın gibi değerli metaller faiz artışını negatif karşılasa da, stagflasyon riskinin masada olduğu bir ortamda düşüşler sınırla kalmaktadır. Finansal piyasalarda henüz orta vadeli tahminler üretmek için erken olsa da stagflasyon riski yükseldikçe paranın değerini korumak için ons altına olan talebin artması sürpriz olmayacaktır. Bu nedenle başta ABD ve Avrupa Bölgesi büyüme, işsizlik ve enflasyon verilerini yakından izlemeye devam edeceğiz.

Gram Altın

Gram altının 8 günlük hareketli ortalaması son 3 günlük harekette dikkatimizi fiyat ile birlikte çekmektedir. Son 3 gündür fiyat dip olarak o günün 8 günlük hareketli ortalamasını test edip ortalama üzerinde kapanış almaktadır. Olası bir yükseliş hareketi için bir önceki zirve olan 1040 TL seviyesi henüz aşılamadığı için yatay bant / düşüş baskısı hissedilmektedir. Bugün için 1020 TL seviyesi son derece kritiktir. Bu seviye altında olası bir kapanış alınması halinde hem 900 TL’den başlayan yükselen trend altında kapanış alınmış olacak hem de 8 günlük hareketli ortalama altında kapanış alınmış olacaktır. Olası bir düşüş hareketinde bir günlük kapanışın kesin yorum yapmak için yeterli olmadığını unutmamalıyız. Günlük kapanışı izleyen bir haftalık kapanış fiyatın güç kaybını perçinleyecektir.

Gram altında yaşanabilecek bir yükseliş hareketinde gözler ilk olarak 1040 TL seviyesini izleyecektir. Bu seviye üzerinde kapanış almak son derece önemlidir. Bir önceki zirve olan 1040 TL’nin egale edilmesi 1060 TL’de bulunan hedefin gündeme gelmesini sağlayacaktır.            

 

REKLAMI KAPAT X