Gram altının yükselen trendi güç kaybediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altının yükselen trendi güç kaybediyor
Osman Bayrak
01.06.2022 11:51

Değerli metallerin yükselen trendinde güç kaybı emareleri görülüyor. Ons altında bir önceki zirve değeri olan 1870 USD ve 1864 USD seviyeleri geçilemiyor. Dolar/TL’de de yatay bir sürecin görülmesi ile gram altın da 970 TL seviyesinde durulmuş gibi bir görüntü sergilemektedir. Bu nedenle son 2 haftada gram altında görülen yükselen trendin güç kaybettiğini görmekteyiz.

Ons Altın

Ons altında görülen zirve değerleri egale edilip yeni zirvelerin görülmemesi nedeniyle ons altın kısa vadeli yükselen trendini aşağı yönde kırmış oldu. 1787 USD seviyesinden başlayan yükselen trendin destek noktası bu hafta kabaca 1850 USD seviyesinden geçiyordu. Fiyatın 1850 USD seviyesini kırması ve ardından destekten onay almasının ardından dün 1840 USD seviyesinde fiyatlandı.

1840 USD seviyesi iki açıdan çok önemli. Öncelikle bu seviye 1997 USD seviyesinden başlayan düşüşün fibonacci 0,786 seviyesini işaret etmektedir. Ayrıca bu hafta itibariyle yine bu seviye 1724 USD seviyesinden başlayan yükselen trendin destek noktasıdır. Yakın geçmişte ons altının 1787 USD seviyesine kadar düşmesi ile bu trend bir kez kırılmıştı. Fakat kırılım sonrası destek noktasının altında uzun süre kalmayarak bir tepki yükselişi yapmıştı. Bu nedenle bu hafta ons altının 1840 USD altında fiyatlanması halinde ons altında görece önemli bir güç kaybı yaşandığı görülebilir.

Olası yükseliş hareketinde öncelikle 1860 USD seviyesi üzerinde bir kalıcılaşma görülmesi kısa vadeli yükselen trendin devamı açısından son derece kritiktir. Bu seviye üzerinde fiyatlamaların artması ortalamaları da tekrar yukarı çevireceği için yükseliş adına önemli bir adım olur. Bu yönde bir yükseliş hareketi yaşanması halinde ikinci olarak 1870 USD seviyesi üzerinde fiyatlamanın devamı bir önceki zirvenin tazelenmesi nedeniyle önemli olacaktır. Bu nedenle olası yükselişlerde her iki direnç seviyesi yakından izlenecektir.

Gram Altın

Ons altında görülen güç kaybı ve Dolar/TL’de görülen yatay hareket gram altında da yatay bir hareketin görülmesine neden oldu. Gram altının kabaca 885 TL’den başlayan yükselen trendi şimdilik 980 TL üzerinde yeni bir zirve yaşamadan yatay bir banda dönmüş görünmektedir. 892 TL seviyesinden çizilen yükselen trendi de gram altının 975 TL altında fiyatlanması ile kırılmış oldu.

Bu tarz kuvvetli yükselen trendlerde trendin kırılması demek, trendin sonlandığı anlamına gelmez. Örneğin gram altının saatlik grafiği 970 TL etrafında yatay bant hareketi yapmaya daha yakın görünmektedir. Fakat bu hafta açıklanacak yeni veriler ile bu yatay bant yeniden her iki yönde kırılabilir. Bu nedenle hem yukarı yönde hem de aşağı yönde limit değerlerin altında ya da üstünde hareket görülmesi fiyatın yeni yönünü belirlemeye adaydır.

Gram altında yükseliş hareketinin devam edebilmesi için 980-985 TL bandının yukarı yönde kırılması ve kalıcılık görülmesi son derece önemlidir. Bu seviye üzerinde gram altının yeniden 892 TL’den başlayan yükselen trende girdiğinden bahsedilebilir. Aşağı yönde ise her ne kadar yükselen trend kırılmış gibi görünse de 8 günlük hareketli ortalama değeri olan 963 TL seviyesi önemli bir destek olarak fiyatı karşılayabilir. Bu desteğin üzerinde yükselişin devamı beklenebilir. Fakat bu seviye altında birden fazla kapanış alması yükselişin ciddi anlamda güç kaybettiği anlamına gelebilir. Bu nedenle özellikle bu hafta gram altının günlük grafiğinde 8 günlük hareketli ortalama değeri yakından izlenmelidir.  

             

REKLAMI KAPAT X