Gram gümüş için son derece önemli destek: 10,16 TL

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram gümüş için son derece önemli destek: 10,16 TL
Osman Bayrak
02.09.2022 15:18

Hafta boyu düşüşünü devam ettiren ons gümüş dün 17,55 USD seviyesini gram gümüş de 10,19 TL seviyesini test etti. Bu nedenle gram gümüş açısından 10,16 TL desteği önemini kat be kat artırmış oldu.

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük grafiğine aittir. Grafikte gördüğünüz yatay kanal haftalardır takip ettiğimiz, kritik destek direnç bölgelerini yorumladığımız bölgeyi göstermektedir. Son bir haftadır yaşadığımız düşüşlere benzer düşüşler öncesinde her ne kadar inanması zor olsa da gram gümüş fiyatı sonunda destek bölgesine son derece yaklaştı. Gram gümüşün 12,03 TL seviyesinden direnç bölgesine gidemeyip de başlattığı düşüşü, soluğu kanalın orta bölgesinde almasına neden oldu. Fakat 11,30 TL bölgesindeki 3 günlük yükseliş çabası maalesef güç kazanamayınca ters bayrak formasyonu çalışarak gram gümüş fiyatını destek bölgesine dek sürükledi. Bu aşamada son derece güçsüz görünen gram gümüşün kaderini ise ons gümüş belirleyeceğe benziyor.               

Gram gümüşün düşüşüne neden olan temel değişken ons gümüş oldu. Son dönemde Dolar/TL tarafında dikkate değer bir hareketlilik fark edilmiyor. Ons gümüşün teknik grafiğini incelediğimizde 22 USD bandının ardından 18 USD bandının da ons gümüşün düşüşünü frenleyemediğini görmekteyiz. Bu durum yaşanan düşüşün gücünü gösteriyor bir taraftan. Çünkü ons gümüş için çok önemli bir destek-direnç bölgesi olarak 2013 yılından beri çalışan 18,70 USD seviyesi ons gümüşün düşüşünü engelleyemedi. Yaklaşık 9 yıldır çalışmış olan bir destek bölgesinin de altına inilmesi ons gümüş için resmin daha da negatifleşmesine neden oldu.   

Ons gümüşteki olumsuzluk gram gümüşü 6 TL’den başlayan yükselen trendinin de altına sürükledi. Günlük bar kapanışlarının da uzun ve kırmızı olması, gram gümüş açısından olumsuzluğu bir miktar daha artırmaktadır. Her ne kadar genel resim olumsuz olsa da teknik analiz yaşanabilecek senaryolar için ipuçlarını da bizlere vermektedir.

  • Gram gümüş için 10,16 TL seviyesinin önemi bir kat daha artmış durumdadır. Eğer gram gümüş fiyatı bu seviye altında kalıcı olmaya başlarsa, bugüne kadar yaşanan düşüşten daha sert ve derin bir düşüş ihtimali ortaya çıkabilir.
  • Bu tarz sert düşüşlerden sonra ayı tuzağı diye tabir ettiğimiz hareketlerin görülme ihtimali de yükselmektedir. Bu durumda ayı tuzağı hareketi 10,16 TL seviyesi altında bir ya da birkaç gün hareket edip fiyatın tekrar 10,16 TL seviyesi üzerine atması anlamına gelmektedir. Bu nedenle fiyat hareketini izlerken yaşanabilecek düşüşlerin devam hareketlerini bu gözle izlememiz gerekecektir.
  • Gram gümüşün kanal hareketinin devamı halinde ise 10,16 TL seviyesi tekrar bir destek görevi görerek fiyatın yukarı çıkmasını sağlayacaktır. Bu durumda 12,40 TL seviyesine doğru yeni bir yükseliş hareketi başlayabilir. Daha önce 3 kez görülen bu hareketin tekrar etmesi hiç de olanaksız değildir.
  • Gram gümüşün RSI göstergesi yaşanan her ara yükseliş hareketine rağmen yeni zirveler göremeyerek bir düşen trend çizmiştir. Olası bir yükseliş hareketinde RSI göstergesinin kendi düşen trendini kırması ve üzerinde kalıcı olması gram gümüşün yükselişini daha da kuvvetlendirecektir.
  • Son olarak, ons gümüşün bir an önce 18,70 USD bölgesi üzerine atak yapması düşüşlerin derinleşmemesi için son derece önemli. Bu seviye altında kalınan her gün ons gümüşteki kaybın derinleşme ihtimali artmaktadır. 

 

REKLAMI KAPAT X