Gümüş 2022 yılını kapatmaya hazırlanıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş 2022 yılını kapatmaya hazırlanıyor
Osman Bayrak
30.12.2022 09:50

24 USD seviyesinin biraz üzerinde fiyatlanan ons gümüş, 2022 yılını yükseliş hareketiyle kapatmaya hazırlanıyor.

Ülkemizde gümüş yatırımcılığı altın yatırımcılığına nazaran daha az hacimli olsa da yakın zamanda artan yatırım imkânları sayesinde önemli bir yatırımcı kitlesi oluşmaya başladı. Özellikle fiziksel teslimatların da yapılabildiği yatırım imkânları sayesinde hem fiziki hem de banka hesaplarında yapılan yatırım miktarı gün geçtikçe artış gösterdi. 2022 yılının son çeyreğinde altın için tanıtılan Darphane Altın Sertifikası’na benzer bir ürünün gümüş içinde gelmesi durumunda ise 2023 yılında gümüşe yatırımlarının artması büyük ölçüde kuvvetlenecektir.

Ons gümüş 2022 yılını nasıl geçirdi?

2022 yılı ons gümüş açısından çok da kazançlı bir yıl olmadı. Ons gümüş grafiğine yıllık açıdan baktığımızda 2022 yılı küçük yeşil gövdeli, uzun bacaklı bir doji mumuna benzedi. Ancak bu yıl görülen yeşil mum yükseliş umutlarını filizlendirmektedir.

Ons gümüş grafiğini aylık bazda incelediğimizde çok faydalı sonuçlar elde edip bakış açımızı zenginleştirebiliyoruz. Ons gümüşün aylık grafiğinde bariz bir dip oluşumu öncelikle göze çarpmaktadır. 17-18 USD bölgesinde dip oluşumu yapan ons gümüş yönünü tekrar yukarı çevirmeyi başardı ve üst üste 4 ay boyunca aylık yükseliş kaydetti. Bu yükselişler sırasında son derece önemli bir direnç bölgesi olan 21,5-22 USD bölgesi kuvvetli bir şekilde geçildi ve üzerinde kalıcılık görüldü.

Göstergeler tarafını incelediğimizde ise fiyatta görülen yükselişin desteklendiğini görmekteyiz. Aylık grafikteki RSI göstergesi düşen trendini kırmış görünmektedir. Bu trendin Ağustos 2020’den beri oluştuğunu düşündüğümüzde bu kırılım yükseliş adına son derece umut vericidir. Henüz aylık RSI göstergesi 55 seviyesinde bulunsa da, 70 seviyesine yaklaşılması halinde yükselişlerin kuvvetlenmesi gündeme gelebilir. Buna ek olarak DMI göstergesinde de DI+ DI-‘nin tekrar üzerine çıkarak yükseliş desteklendi. Ons gümüşün ana yükseliş hareketlerinde DMI göstergesinde benzer bir oluşumun olduğunu düşündüğümüzde DI+’nın, DI- üzerinde konumlanması yükseliş umutlarını artırmaktadır. Son olarak MACD göstergesinin de dip seviyeden al sinyali vermeye hazırlandığı görülmektedir. Tüm bu olumlu göstergeler muhakkak ki ons gümüşün son 4 aylık aralıksız yükselişinin eseridir. Bu nedenle teknik anlamda ons gümüşün 2023’ün ilk bölümünde yükseliş ihtimalinin düşüş ihtimalinden yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Gram gümüş 2022 yılını nasıl geçirdi?

Gram gümüş, dolar/TL'nin etkisiyle ons gümüşte görülen durgun dönemin aksine zirvelerini tazelediği bir yılı geride bıraktı. Uzunca bir süre 10,00-12,30 TL bandına sıkışan gram gümüş, bu bandı yukarı kırması ile birlikte kanal katlama hedefine sadece 2 ay içinde ulaşmış oldu. Bu da aslında grafikleri teknik olarak incelememizin en büyük kazanımlarından biri oldu. Muhakkak ki teknik analiz bir olasılık sanatıdır. Oluşan yapılarda olasılığını yüksek gördüğünüz yönde taraf olmak uzun vadede her zaman kazandırıcı olmuştur. Hem grafiği hem de göstergeleri izleyen bir yatırımcının 1,17 TL seviyesinden itibaren (Aralık 2014) satıcı olması için herhangi bir teknik neden oluşmamıştır (DMI göstergesi baz alınarak bu çıkarımda bulunulmuştur). Yatırımcıları için 2023 yılının ilk bölümü için ise henüz sat yönünde bir oluşum mevcut değildir. Bu nedenle özellikle ons gümüşte görülebilecek yükseliş ataklarının da etkisiyle 2023 yılının ilk bölümü için gram gümüşün yatırımcısını mutlu etme ihtimali, üzme ihtimalinden yüksek görülmektedir.

Acısıyla tatlısıyla geride bıraktığımız 2022 yılının ardından 2023 yılının herkese sağlık, huzur, mutluluk ve bol kazanç getirmesini diliyorum.

REKLAMI KAPAT X