Gümüş ABD TÜFE verisinden destek buldu

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş ABD TÜFE verisinden destek buldu
Osman Bayrak
12.08.2022 15:56

ABD temmuz ayı TÜFE verisinin piyasa beklentisinden düşük gelmesi neticesinde, gerek riskli varlıklarda gerekse değerli metallerde değerlenme süreci devam ediyor.

Bu veriden güç alan ons gümüş 20,80 USD seviyesini, gram gümüş ise 12,05 TL seviyesini test etti.

ABD TÜFE verisinden destek bulan gümüş piyasasında yükseliş hareketi devam ediyor.

TÜFE verisinin piyasa beklentisinin altında gelmesi ve ABD işsizlik oranının beklentinin altında gelmesi ile Eylül ayındaki FED toplantısında daha sınırlı bir faiz artışının olabileceği beklentilere yansımaya başladı. Veri öncesi 75 baz puan faiz artırım ihtimali daha ağır basarken, veri sonrası 50 baz puanlık faiz artırım ihtimalinin yükseldiğini gözlemliyoruz. FED toplantısına dek bir TÜFE ve istihdam verisi daha açıklanacağı için şimdiden FED kararı konusunda net bir görüş sahibi olmak çok kolay görünmüyor. Fakat gelecek veriye dek brent petroldeki fiyat değişimi enflasyon üzerinde belirleyici olacaktır. Bu nedenle petrol fiyatlarını bu açıdan izlemeye devam edeceğiz.

ABD verilerinin beklenti altı gelmesi ile değerli metaller ve borsa endeksleri kısa bir yükseliş dalgası içine girdiler.

Geçtiğimiz 3 günde de önemli bir yükseliş kaydeden gümüş piyasası önemli direnç seviyelerine bir adım daha yaklaşmış oldu. 26 USD seviyesinden gelen düşen trendi 19,40 USD seviyesinin yukarı geçilmesi ile kıran ons gümüş, ABD verisi sonrası bir sıçrama daha kaydederek 20,80 USD seviyesini test etti. Bu yükseliş hareketinin önündeki en büyük direnç bölgesi 21,80-22 USD bölgesi olmaya aday görünmektedir. Yaklaşık 1,5 yıllık bir destek alanını işaret eden bu bölge, yükseliş hareketlerinde önemli bir direnç olarak görev yapacaktır. Yükseliş hareketinin çok güçlü olmaması halinde bu bölgenin ilk denemede geçilmesi çok da mümkün olmayabilir. Bu nedenle ons gümüşün özellikle 22 USD etrafındaki hareketini bu gözle izleyeceğiz. Ons gümüşün olası bir gevşeme hareketinde ise öncelikle 8 günlük hareketli ortalama değeri destek olarak fiyatı karşılayabilir. Günlük olarak değişim gösterecek olan bu değeri fiyat ile birlikte takip etmeliyiz.

Gram gümüş ve ons gümüş benzer yükseliş hareketi sergiliyor.

Gram gümüş de ons gümüşe benzer bir yükseliş hareketi sergilemektedir. Fakat gram gümüş sınırları son derece güzel çizilmiş bir yatay bant içinde hareket etmektedir. 10,10 TL ve 12,30 TL arasında yaklaşık 6 aydır hareket eden gram gümüşün yukarı yönlü hareketinde 12,30 TL seviyesi kuvvetli bir direnç olarak fiyatı karşılayabilir. Daha önce 12 kez test edilip aşılamayan bu seviyenin aşılması için ya Dolar/TL’nin ya da ons gümüşün kuvvetli bir yukarı hareket içinde olması gerekir. Gram gümüş fiyatı şu an için 6 TL’den başlayan yükselen trend üzerine atmayı başardığı için nispeten güvenli alan içinde hareket etmektedir. Fakat olası düşüşlerde 11,50 TL seviyesi altında bir kalıcılaşma olması halinde fiyat üzerindeki baskının artması beklenebilir. Son 4 gündür 12,30 TL öncesinde 12,05 TL seviyesinin gram gümüşe önemli bir direnç sergilediği görülen gram gümüş grafiğinde 12,05 TL üzerindeki hareketlerde 12,30 TL seviyesinin görülmesi olasıdır.

Son olarak göstergeler tarafında hem gram gümüş hem de ons gümüş için net bir negatif durum görülmemektedir. Fiyatların içinde bulunduğu yükseliş hareketini destekleyen göstergelerin saatlik periyotlarında görülen zayıflık, olası bir düzeltme hareketi için dikkatleri üzerine çekmektedir. Her zaman için asıl olan fiyat ve fiyatın içinde bulunduğu trend olduğu için, trend değişimlerini öncelikle fiyat üzerinden takip etmeliyiz.

REKLAMI KAPAT X