Gümüş ABD verilerine odaklandı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş ABD verilerine odaklandı
Osman Bayrak
03.06.2022 10:50

Hafta boyu güç kaybeden değerli metaller, hafta ortasında özellikle açıklanan ABD verilerinden aldıkları destek ile tekrar yönlerini yukarı çevirdi. Ons gümüş hafta ortasında 21,40 USD seviyesini test ettikten sonra yönünü yukarı çevirdi. Gram gümüş de ons gümüş etkisi ile hafta ortasına kadar bir düşüş yaşarken, hafta ortası sonrası kayıplarını geri aldı. Gümüş haftayı ABD verilerine odaklanarak kapatmaya hazırlanıyor.

Ons Gümüş

Perşembe günü açıklanan ABD özel sektör istihdam verisi ile ons gümüş yönünü yukarı çevirmeyi başardı. 300 K gibi bir istihdam beklentisine rağmen açıklanan istihdam verisi beklentinin yarısını bile karşılamayarak 128 K olarak gerçekleşti. Bu veri bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi için de öncü nitelikte olup, verinin zayıflığı değerli metallerde değerlenmeye katkı sağladı.

ABD istihdam verilerinin zayıf gelmesi (ki ADP özel sektör istihdam verisi son 17 ayın en zayıf verisi olarak kayda geçti) FED’in faiz artışı kararlarında etkili olabilecek niteliktedir. Özellikle bu verilerin zayıf gelmesi ekonomik aktivitelerin azalması anlamına gelebileceği için yakından izlenir. Hele birkaç ay üst üste azalan istihdam verisi, olası bir ekonomik durgunluk işareti olabileceği için FED tarafından yakından izlenir. Zayıf gelen istihdam verisi ons gümüşün değerlenmesine katkı sağladı. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin de beklenti altında kalması benzer bir etki oluşturabilir.

Teknik olarak 23 USD seviyesi ons gümüşü karşılayabilecek önemli bir direnç noktası olacaktır. Olası yukarı hareketlerin devamı halinde bu seviyenin yukarı yöne kırılıp kırılamayacağını yakından izleyeceğiz. Diğer taraftan bir düşüş hareketini görmemiz halinde 22 USD seviyesi kısa vade yükselen trendin, 21,50 USD seviyesi orta vadeli yükselen trendin destek noktası olarak karşımıza çıkabilir. Burada en çok dikkat etmemiz gereken nokta ise ons gümüşün 20,50 USD seviyesinden başlayan yükselen trendini aşağı kırmaması olacaktır. Bu seviyenin aşağı yönde kırılması halinde yine ve yeniden aşağı yönlü kuvvetli bir trendin başlama ihtimalinden bahseder olacağız.

Gram Gümüş

Gram gümüşün Dolar/TL’den aldığı destek ile yükselişini devam ettirme çabası içinde olduğunu görüyoruz. Ons gümüş tarafında görülen kısa bir düzeltme hareketi ile gram gümüş 31 Mayıs’ta 8 günlük hareketli ortalamasının altında kapanış aldı. Fakat ertesi gün ve dün, gün kapanışları 8 günlük hareketli ortalama üzerinde oldu.

Olası yükseliş hareketinin güçlenmesi halinde, gram gümüş tarafında 12,30 TL değerini yakından izleyeceğiz. Bu seviye üzerinde en az 2 dört saatlik kapanış alınması halinde gram gümüş yükselişinde yeni bir fazdan bahseder hale gelebiliriz. Bu nedenle bu seviye öncesindeki hareketleri sabırla izlemeye devam edeceğiz. Olası geri çekilmelerde ise 11,55 TL seviyesi yakından takibimizde olacaktır. 8 günlük hareketli ortalama seviyesini işaret eden 11,55 TL seviyesinin altında en az 2 günlük kapanış alınması halinde, orta vade yükselen trend sorgulanır hale gelecektir.

                

REKLAMI KAPAT X