Gümüş dipten döndü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gümüş dipten döndü
Osman Bayrak
29.07.2022 11:17

FED toplantısından 75 baz puanlık faiz artışının gelmesinin ardından değerli metaller sathında ciddi bir toparlanma meydana geldi. Ons gümüş 20,22 USD seviyesini, gram gümüş de 11,66 TL seviyelerini test etti. Böylece gümüş dipten dönüş yapmış oldu.

FED toplantısı öncesi hatırlarsanız ABD enflasyon verisi beklentilerden de yüksek gelmişti. Bu gelişme ile FED’in şahin bir tavır sergileyeceği ve hatta 100 baz puan faiz artıracağı yönünde beklentiler piyasada hakim olmaya başlamıştı. Bu beklentilerle gerek altın tarafında, gerekse gümüş tarafında ciddi bir satış dalgası yaşanmıştı. FED toplantı süreci açıkçası enflasyon verisi sonrası olduğu gibi şahin olmadı. FED başkanı bu yıl bir 75 baz puan daha artışın masada olduğunu, faiz artışına enflasyon ve istihdam verileri ile karar vereceklerini ifade etti. Bu sayede bir sonraki FED toplantısına kadar açıklanacak enflasyon ve istihdam verileri son derece önemli hale geldi. Bu verilerin geldiği günlerde muhtemelen yüksek volatilitelerin yaşandığı bir dönem olacaktır.

Ons gümüş dün yaşadığı kuvvetli yükseliş ile 26 USD seviyesinden başladığı düşüş trendini yukarı yönde kırmış oldu. Daha önce 22 USD etrafında bu düşen trende temas etmesine rağmen, trendi kırmayı başaramamıştı. Fakat Çarşamba günü FED kararı sonrası aldığı kuvvetli kapanış ile 8 günlük hareketli ortalamayı yukarı yönde kırmış, dün yaşanan kuvvetli yükseliş ile de düşen trend yukarı yönde kırmış oldu. Tam da bu yükselişlerin yaşandığı iki günde RSI dip seviyelerden yönünü yukarı çevirmeyi başardı. MACD göstergesi de yönünü yukarı çevirmekle birlikte, uzun zaman sonra negatif görüntüden pozitif görüntüye dönmüş oldu. Tüm bu olumlu görüntüler fiyatın yukarı dönmeye başladığına işaret etmektedir. Fakat kısa zamanda yaşanan kuvvetli yükseliş sonrası fiyatın olası geri çekilmelerinde 19,20 USD seviyesine kadar geri çekilmelerde olumlu tablo bozulmaz. Fakat eğer 19,20 USD seviyesi aşağı yönde kırılırsa yükseliş denemeleri ciddi zarar görebilir.

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük grafiğine aittir. Aşağıda da görülebileceği gibi dün yaşanan %5’lik yükseliş sonrası gram gümüş fiyatı tekrar yükselen trend içine girebildi. Gram gümüş 10,15 TL seviyenden tekrar yukarı dönmesi ile kısa vadede ikili dip formasyonu yapma ihtimalini masaya taşımış oldu. Gram gümüş tekrar 12,30 TL seviyesi üzerinde kapanışlar almaya başlarsa yukarı yönde yaklaşık 2 TL’lik yeni bir bandın açılmış olmasından bahsedebileceğiz. Grafiğin alt kısmında sırası ile gösterilen RSI ve MACD göstergeleri de yakın vadede yaşanan yükselişi destek şekilde hareket etmektedir. Bu nedenle kısa zamanda yaşanan yükseliş sonrası olası kar satışları gelirse bile gram gümüş için 8 günlük hareketli ortalama değeri (dün itibariyle 10,76 TL) önemli bir destek olarak takip edilecektir. Bu destek üzerinde yükselişin devamı beklenebilir.

             

REKLAMI KAPAT X