Gümüş dipten dönüş sinyalleri üretmeye başladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş dipten dönüş sinyalleri üretmeye başladı
Osman Bayrak
20.05.2022 12:33

Gümüş bu hafta boyunca önemli destek bölgelerini test ederek hareketlerine devam etti. Ons gümüş için geçen hafta belirttiğimiz 21,50 USD seviyesi aşağı yönde test edilse de kalıcılık gösteremedi. Gram gümüş de Dolar/TL desteği ile sağlam durmaya devam ediyor. Özellikle dünkü yükseliş ile ons gümüş dip dönüş sinyalleri üretmeye başlamış oldu.             

Ons Gümüş

Ons gümüş bu hafta içi 21,50 USD seviyesini pek çok kez test etti. Hatta 21,50 USD altında kapanışlar gelmesine rağmen kalıcı olamadı. Özellikle dün görülen %2 üzerindeki yükseliş hareketi ile birlikte destek seviye üzerinde tutunmayı başardığını söyleyebiliriz.

Ons gümüşün saatlik grafiğini incelediğimizde 20,50 USD seviyesini ikinci kez test ettiğinde gerek MACD, gerekse RSI göstergelerinin saatlik grafikte pozitif uyumsuzluk içinde olduğunu rahatlıkla fark edebiliriz. Özellikle dip bölgelerde görülen bu tarz pozitif uyumsuzluklar yüksek güvenirliliğe sahip oluyor. 20,50 USD seviyesinde trade edenler için dün %7’lik bir yükseliş şansı elde edilmiş oldu. Dün yaşanan yükseliş sonrası dipten dönüş için 2 ayrı formasyonun oluştuğundan bahsedebiliriz.

Öncelikle, 26,20 USD seviyesinden başlayan düşen trend dün itibariyle kırılmış oldu. 18 Nisan’dan beri bu trend üzerinde kapanışlar alınmazken, dün saatlik grafikte ikili dip yaparak trend üzerinde kapanış yaptı. Trend üzerine çıktıktan sonra önce bir bayrak formasyonu yaptı. Ardından ise bayrak formasyonunu yukarı kırdı. Bu formasyonun ikili dipten sonra yaşanması ise yükselişin gücünü göstermektedir.

Diğer taraftan, ons gümüş saatlik grafikte bir TOBO formasyonu içine girmiş oldu. Formasyonun omuz seviyesi 22 USD seviyesinden geçmektedir. Bu seviye üzerinde kalıcılık görülmesi halinde potansiyel hedef 23,50 USD seviyesi olabilir. Fakat olası bir yükseliş hareketinin devamında 23,50 USD seviyesi öncesinde 28,80 USD seviyesinden gelen ana düşen trend direnci fiyatı 23,10 USD seviyesinde karşılayacaktır. Ons gümüşün yeni bir yükseliş trendinin içine girebilmesi için bu bahsettiğim düşen trend üzerinde kalıcılık göstermesi son derece önemlidir.

Göstergeler tarafında ise MACD günlük grafikte al sinyali üretmek üzeredir. RSI göstergesi iki gündür pozitif seyre başlamış olması nedeniyle dip dönüşünde pozitif uyumsuzluk oluşturmuştu. Bu açıdan düşünüldüğünde ons gümüşün haftalık kapanış rakamı gelecek hafta yaşanabilecek yükselişler açısından son derece önemli hale geldi.               

Gram Gümüş

Gram gümüş ons gümüşün de desteği ile yükseliş hareketini 5. güne taşımayı başardı. Geçen haftaki analizimde fibonacci 0,5 seviyesi olan 10,10 TL seviyesinin bir dönüş seviyesi olabileceğinden bahsetmiştim. Gram gümüşün saatlik grafiğinde 10,16 TL seviyesinde ikili dip yapması, dip bölgede pozitif uyumsuzluk göstermesi bu destek bölgenin çalışacağı sinyalini vermiş oldu. 12,30 TL seviyesinden düşen trendin de 10,50 TL seviyesinde kırılması ile birlikte fiyat soluksuz şekilde 11,25 TL seviyesine taşındı. Bu sayede 5 gün gibi kısa bir sürede %10 üzerinde bir yükseliş kaydedilmiş oldu.

Önümüzdeki süreçte 11 TL seviyesi aşağı yönde önemli ilk destek olacaktır. Son bir haftadır kaydedilen yükselişin devamı için 11 TL seviyesi üzerinde haftalık kapanış alınması çok önemlidir. Gelecek hafta da 10,15 TL seviyesinden başlayıp, 10,85 TL seviyesinden geçen yükselen trendin zamansallık ilkesi gereği üzerinde kalınıp kalınamayacağını yakından izleyeceğiz.

REKLAMI KAPAT X