Gümüş dirençlerini birer birer kırarak yükseldi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş dirençlerini birer birer kırarak yükseldi
Osman Bayrak
02.12.2022 09:29

Bu hafta gümüş yatırımcıları için son derece karlı bir hafta olurken, özellikle 22 USD direncinin üzerine çıkılmasıyla ons gümüş dirençlerini birer birer kırdı. Peki, haftalık kapanış bu yükselişi destekleyebilecek mi?

Aşağıdaki grafik ons gümüşün haftalık hareketlerini RSI göstergesi ile birlikte göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Grafik yakından incelendiğinde özellikle 22 USD seviyesinin haftalık ons gümüş grafiğinde önemli bir destek olarak uzunca bir süre çalıştığı görüldü. Mayıs ayıyla birlikte bu desteğin kırılması sonrasında ons gümüşün 18 USD macerası da başlamış oldu. Fakat özellikle 17 Ekim haftasında görülen yükseliş ile birlikte RSI göstergesi haftalık grafikte net pozitif uyumsuzluk göstermiş oldu. İçinde bulunduğumuz yükseliş dalgasının öncül haberleri aslında ekim ayı sonunda gelmiş oluyordu. Piyasa hareketlerini doğru şekilde okuyabilen bir yatırımcı için bu yükselişin karşısındaki en büyük direnç 22 USD seviyesi idi. Geçtiğimiz 3 haftadaki hareketler 22 USD bölgesinden dönüş alarak net bir yükseliş hareketi sergilemiyordu. Fakat bu hafta yaşanan kuvvetli yükselişle birlikte ana direnç bölgesi de kırılmış oldu.

Şu an en önemli olan konu ise ons gümüşün haftayı 22 USD üzerinde kapatıp kapatamayacağıdır. Eğer hafta kapanışı 22 USD üzerinde olursa ons gümüş için yeni bir yükseliş dalgasının başladığından bahsedebiliriz. Değerli metaller için oluşabilecek yeni bir boğa piyasası, ons gümüşü de eski zirve seviyelerine taşıyabilir. Henüz yeni hedeflerden bahsetmek için erken olmakla birlikte artık piyasayı yükseliş yönlü okumanın daha sağlıklı olacağı görüşünün ağır bastığından bahsedebiliriz.

Ons gümüşte yaşanan son yükseliş hareketinin kaynağı olarak ise Fed yetkililerinin bu hafta yaptıkları açıklamaları görebiliriz. Özellikle çarşamba akşamı Powell’ın yaptığı açıklamalar piyasalarda güvercin bir tonda algıladı. Bu nedenle hem riskli piyasalarda hem de değerli metal piyasalarında alıcılı bir seyir hakim oldu. Powell’ın yapılan faiz artırımlarının beklenen etkileri göstermeye başladığından ve artık daha düşük oranlarda faiz artırımı yapılabileceğinden bahsetmesi piyasalarda olumlu algılandı. Bu aşamadan sonra gözler özellikle ABD TÜFE ve ÜFE verilerinde olacaktır. Çarşamba günü açıklanan Euro Bölgesi TÜFE verisinin yıllık bazda piyasa beklentisinden %0,4 az gelmesi ise piyasaya bir nebze nefes olmuşa benziyor.

Gram gümüş

Ons gümüşte görülen yükseliş hareketi gram gümüşü de benzer şekilde önemli bir yükseliş hareketi içine soktu. Aşağıdaki grafik gram gümüşün haftalık hareketlerini RSI göstergesi ile birlikte göstermektedir. Grafikten daha açık görülebileceği üzere gram gümüş 12,40 TL’de bulunan yatay bant direncini kırdıktan sonra geri çekilerek destek bölgesini test etti ve bu hafta önemli bir yükselişle hareketin yönünü tekrar yukarı çevirmeyi başardı.

Aşağıdaki grafiğin belki de en önemli detayı RSI göstergesinde yatmaktadır. RSI göstergesinin 70 seviyesine iyiden iyiye yaklaştığı bir dönemde gram gümüş grafiğinin de boğa bir görünüm sergilemesi önemli bir yükselişin arifesinde olabileceğimizi işaret etmektedir. Bu noktada gram gümüşte yatırımcı olanlar için 12,40 TL destek bölgesi bir nevi stop loss bölgesi olarak takip edilerek, hareket izlenebilir. Gram gümüşteki hareketi ons gümüş yönlendireceği için ons gümüşte beklenen yükseliş hareketinin yüzdesel olarak büyüklüğü gram gümüşü de aynı oranda etkileyecektir. Eğer yeni bir yükseliş trendinin başında isek önemli olan trendin hedefini tahmin etmekten ziyade, trende olabildiğince uzun süre bağlı kalmayı başarabilmek olacaktır.

Kaynak: Tradingview

REKLAMI KAPAT X