Gümüş düşen trend ile adeta dans ediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş düşen trend ile adeta dans ediyor
Osman Bayrak
03.03.2023 09:42

Gümüş, güç kaybının devam ettiği bir haftayı geride bırakmak üzereyken; 24,50 USD seviyesinden başlayan düşen trend çizgisi ile adeta dans etmesi sebebiyle kritik bir haftalık kapanışa hazırlanıyor.

Düşüş trendinin devam ettiği ons gümüş için kritik noktaları ve dikkat çekmek istediğim detayları sizler için özetlemeye çalışacağım:

Öncelikle, ons gümüşün 24,50 USD seviyesinden başlattığı düşen trend tepki yükselişlerine rağmen devam etmektedir.

Bu hafta başında yaşanan tepki yükselişi bir önceki dip bölge olan 21,1 USD seviyesinde sonlandı. Teknik anlamda bir önceki dibi geçemeyen ons gümüşte satıcılar ise tekrar ağırlık kazanmaya başladı.

24,50 USD seviyesinden başlayan düşen trend çizgisi etrafında adeta sarmal yaparak düşüşüne devam eden ons gümüş için trendi kırması adına net bir yorum yapmak için ise henüz çok erken görünmektedir.

Bu hafta kapanışının 20,70 USD seviyesi altında olması halinde önümüzdeki hafta da satış baskısının devam etmesi beklenebilirken, hafta kapanışının özellikle 21,10 USD üzerinde gerçekleşmesi hem düşen trendin kırılması hem de yeni bir dibin oluşmaması adına yükseliş umutlarını besleyecektir.

Günlük grafiklerin göstergelerinde MACD al sinyali vermeye yaklaşmakla birlikte RSI göstergesinin 30 altında dip yapmaya çalıştığını görmekteyiz. DMI göstergesinin net bir şekilde sat pozisyonunda olması ise satış baskısının gücünü göstermektedir.

Ons gümüşün daha dar zaman aralıklı grafiklerinde ise göstergelerde net bir dönüş işareti oluşmuş görünmemektedir.

Gram gümüş  

Ons gümüşte görülen zayıflama, gram gümüşü de son derece önemli bir destek seviyesine doğru sürüklemiştir. Buna göre, gram gümüş için daha önce aşılması zor bir direnç olan 12,60 TL bölgesi dün itibarıyla test edilmiştir. Gram gümüşün bu seviye üzerinde kalması ise yükseliş umutları açısından son derece önemli olacaktır. Çünkü önemli bir yatay bölge olan 10,10-12,60 TL bölgesinin derinliği gram gümüş açısından riskleri artırmaktadır. Bu nedenle bugün gerçekleşecek haftalık kapanışın 12,60 TL’nin altında ya da üzerinde oluşu önümüzdeki haftanın hareketlerini de etkileyecektir.

Gram gümüşün göstergelerini incelediğimizde ise MACD’nin dip bölgelerde al sinyali vermeye yakın olduğunu görüyoruz. Fakat MACD’nin bu sinyali düşen trendin gücüne bağlı olarak bir süre oyalayıcı bir mesaj görünümünde olabileceği unutulmamalıdır. Olası bir MACD al sinyalinde ise öncelikle RSI göstergesinin sonrasında ise DMI göstergesinin 4 saatlik grafiklerde yükselişi onaylamasını bekleyeceğiz. Aksi taktirde düşen trend içinde fiyat hareketinden ziyade beklentilere göre karar verilmiş olabilir. (Her zaman asıl olan fiyattır. Yani etkin piyasa hipotezine göre her gelişme fiyatın içindedir. Bu nedenle oluşan fiyatı kişisel beklentilerden uzak bir şekilde iletilmek istenen mesajı doğru anlayarak okumak gereklidir)

ABD dolar endeksi (DXY)

Son olarak değerli metaller ile ters korale olan DXY’nin son durumunu inceleyeceğim. Eğer altın analizlerimi takip ediyorsanız DXY’nin 105 seviyesi altındaki hareketine özel bir önem atfettiğimi görmüşsünüzdür. Bu seviyenin önemine dikkat çekmemin sebebi DXY’nin 101 seviyesinden başlattığı düşen trendi kırmış olmasından kaynaklanmaktadır. DXY endeksinde dün yaşanan yükseliş kırılan trendin pull back’i olarak yorumlanabilir. Eğer bugün DXY haftayı 105,6 seviyesi üzerinde kapatırsa bu yükseliş pull back olmaktan çıkıp, DXY’yi yeniden yükseliş trendine sokar. Fakat eğer haftalık kapanış bu seviye altında gerçekleşir ise kırılan trend onaylanmış olur DXY’de önümüzdeki hafta yeni bir düşüş ve dolayısı ile değerli metallerde bir yükseliş beklememiz teknik anlamda yanlış olmaz.

REKLAMI KAPAT X