Gümüş fiyatları güçlü direnci kırabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş fiyatları güçlü direnci kırabilecek mi?
Osman Bayrak
25.11.2022 09:31

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aralık ayındaki faiz artırım oranı beklentilerindeki düşüşle güç kazanan ons gümüş, 21,50 USD seviyesinde bulunan güçlü direnci kırabilecek mi?

ABD TÜFE ve ÜFE verilerinin beklenenden daha düşük gelmesi ile gerileyen Fed'in faiz artışı beklentileri ons gümüşün yükselmesine neden oldu. Geçtiğimiz hafta kuvvetli yükseliş denemeleri yapan ons gümüşün daha önceki analizlerde işaret ettiğim 21,50-22 USD bandında bulunan kuvvetli direnç bölgesini ilk denemede kırması son derece şaşırtıcı olurdu. Bu seviyeden gelen satışlar 20,80 USD bölgesinde ons gümüşün alıcı bulması ile son buldu.

Ons gümüşün yönünü tekrar yukarı çevirmesine neden olan etkenlerin başında ise açıklanan FOMC toplantı tutanakları geldi. Tutanaklara göre Fed üyeleri artık daha düşük bir oranla faiz artırma konusunda hem fikir görünmektedirler. Aralık ayı için faiz artırım oranı beklentileri %86 ile 0,50 puan yönünde seyretmektedir. Piyasada oluşan bu düşük oranlardaki faiz artırımı beklentileri gelecek yeni TÜFE verileri ile birlikte piyasada daha da olumlu bir hava esmesine neden olabilecek güçtedir. 

Teknik açıdan incelediğimizde ons gümüş için en önemli seviyenin 22 USD olduğunu görmekteyiz. Bu seviyenin kırılması ve üzerinde olabildiğince fazla kapanış alması artık ons gümüş için yeni bir yükseliş hikâyesinin başlayacağı anlamına gelebilir. 21,50-22 USD bandı ons gümüş için geçmişte çok önemli bir destek bölgesi olduğu ve farklı zaman dilimlerinde defalarca kez bu seviyeden yönünü yukarı çevirmiş olduğu için aşağıdan gelerek bu seviyeyi rahatça kırabilmek ancak sıcak bir gelişme ile mümkün olabilir. Aksi takdirde piyasa dengesi içinde bu seviyenin kırılması ve kırıldığına olan inancın pekişmesi piyasadaki alım satım dengesi ile zaman içinde gerçekleşebilir.

Diğer taraftan ons gümüşte görülen tepki yükselişleri gram gümüşün de 12,40 TL seviyesi üzerinde kalmasını sağlamaktadır. 13,40 TL seviyesinden geri dönen gram gümüşün 12,40 TL seviyesinde bulunan paralel kanal desteğinin üzerinde kalması yükseliş umutlarını taze tutmaktadır. Daha önce 10,16-12,30 TL yatay bandında hareket eden gram gümüş, 4 Kasım’dan beri kanal direnci üzerinde hareketine devam etmektedir.

12,30 TL üzerinde kalmaya devam eden gram gümüşün orta vade hedefi ise, kanal katlama seviyesi olan 14,40 TL seviyesinden geçmektedir. Orta vadede teknik anlamda bu yönde bir hedef görülmekle birlikte bir önceki kanal içinde 10 ay hareket ettiğini düşünürsek olası yükselişlerin de ani bir haber akışı olmaması halinde zamana yayılabileceğini düşünebiliriz.

Son olarak dolar endeksinin (DXY) de düşüş hareketine devam ettiğini görmekteyiz. Şu an tüm hareketli ortalamalarının altında hareket eden DXY için temel analizden gelen veriler de düşüşünü destekleyecek yöndedir. DXY ile negatif korelasyonda olan ons gümüşün de bu değer kaybından olumlu yönde etkilenmeye devam ettiğini belirtebilir. Şu an için DXY’nin sıralı destekleri 104,5 ve 103,6 seviyelerinden geçmektedir. Bu seviyelerin de altına sarkması halinde düşüş derinleşeceği için ons gümüşün değerlenebileceğini bekleyebiliriz.  

REKLAMI KAPAT X