Gümüş fiyatlarındaki her geri çekilme yükselişi güçlendiriyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş fiyatlarındaki her geri çekilme yükselişi güçlendiriyor
Osman Bayrak
09.12.2022 09:30

Haftaya düşüşle başlayan ons gümüş, hafta ortasında finansal piyasalarda yükselen resesyon endişeleriyle tekrar yönünü yukarı çevirmeyi başardı. Ons gümüşte yaşanan her geri çekilme, böylelikle daha sağlıklı bir yükselişin gerçekleşmesini sağlıyor.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini RSI göstergesi ile göstermektedir.           

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte mor dikdörtgen alan ile gösterilen direnç bölgesi, fiyatın yukarı geçmesiyle birlikte destek olmaya aday haline gelmişti. Bu hafta başında yaşanan geri çekilmenin bu bölge ile sınırlı kalması ve fiyatın yönünü tekrar yukarı çevirmesi ile birlikte bu bölgenin destek olarak çalışma rolü güçlenmiş oldu.

Yine bu hafta başında yaşanan geri çekilme yükselişin bir noktada daha sağlıklı devam etmesini sağladı. Olası orta-uzun vade bir yükseliş hareketinin yükseliş açısının dik olması hiç sağlıklı değildir. Çünkü fiyatlar yükseldiği hızla düşmeye de aday haline gelir. Fakat dikey ile açısı daha dar olan yükselişler olası ara geri çekilmeleri de bünyesinde barındırdığı için daha sağlıklı bir alış-satış imkanı sağlamaktadır.

Ons gümüşün dip seviyeden yaşadığı yaklaşık %30’luk yükseliş değerli metal piyasaları için son derece anlamlı ve karlı bir yükseliş hareketi oldu. Bu yükselişin de 39 gün gibi kısa bir zamanda yaşanması yatırımcısının yüzünün gülmesine neden oldu. Peki, ons gümüş yatırımcısını bundan sonra ne bekliyor?

Öncelikle daha önceki analizlerimde de değerli metal piyasalarında haber odaklı bir hareket tarzının yaşandığından bahsetmiştim. Bu hafta piyasada oluşan resesyon endişeleri, her ne kadar yeni bir argüman olmasa da piyasa bu argümanı değerlemek istedi. Ayrıca, Çin’den gelen zayıf ekonomik veriler Dünya ekonomisi için uyarı niteliğinde algılandı. Henüz benzer endişeler batı ekonomileri için “ciddi seviyede” gündeme gelmese de bu yöndeki bir ihtimal ons gümüş için adeta yukarı yönlü fırlama nedeni olabilir. Gelecek aylarda artan faizlerle birlikte özellikle ABD ekonomisinde ciddi bir yavaşlama ve iş gücü kaybı yaşanırsa enflasyon ve resesyon baskısı ile ons gümüş tarafında ciddi bir yükseliş görülebilir. Fakat henüz bu yöndeki bir ihtimalin oldukça uzağındayız.

Gelecek hafta bizleri iki önemli gelişme bekliyor. Gelecek hafta salı günü ABD TÜFE verisi açıklanacak. Ardından çarşamba günü Fed faiz kararı ve Powell’ın basın toplantısı olacak. Gelecek TÜFE verisi ve faiz kararı/basın açıklamalarının tonuna göre değerli metal piyasalarında oldukça yüksek bir volatilite görülebilir. Piyasalarda şu an 0,5 puanlık bir faiz artış ihtimali yüksek görülüyor. Kasım ayı boyunca brent petrolde görülen geri çekilmenin de etkisi ile enflasyonun artış hızının da sınırlı olması bekleniyor. Eğer gerçekleşmeler bu yönde olursa basın açıklamasında kullanılacak dilin tonuna da bağlı olarak yakın vadede bir yükseliş hareketi yaşanırsa sürpriz olmaz.

Teknik Seviyeler

Ons Gümüş

Ons gümüş için 21,70 USD seviyesi önemli bir yükselen trend desteği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviye üzerinde kaldıkça ilk hedef 24 USD seviyesi olabilir. Söz konusu bu yükseliş yaşanır ve kar satışları yaşanırsa ons altının yükselen kanal hareketi içinde olduğundan bahsedebileceğiz.

Gram Gümüş

Gram gümüş tarafında ise yatay kanal üzerindeki sağlıklı yükseliş hareketi devam etmektedir. 13 TL ve 12,45 TL seviyeleri sıralı olarak destekler; 14,40 TL seviyesi kanal katlama hedefi olarak karşımıza çıkmaktadır.

REKLAMI KAPAT X