Gümüş fiyatlarındaki yükselişi teknik önden gösterdi haber ise arkadan geldi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş fiyatlarındaki yükselişi teknik önden gösterdi haber ise arkadan geldi
Osman Bayrak
11.11.2022 09:28

Ons gümüşün son bir haftadaki teknik hareketlerini analiz ettiğimizde; teknik analizin yükselişi önceden gösterdiğini, haberin ise arkadan gelerek bu yükselişi desteklediğini görüyoruz.

Dün açıklanan ABD enflasyon verisi finans piyasasını adeta ters köşeye yatırmış oldu. Piyasa beklentilerinin oldukça altında gelen TÜFE verisi, altın ve gümüş piyasasına sert alımların gelmesini sağladı.

Aşağıdaki grafik ABD TÜFE verisinin 2022 yılındaki değişimini göstermektedir.

Görüldüğü üzere %7 seviyesinden yükselişe başlayan ABD TÜFE verisi temmuz ayında %9,1 ile zirve yapmıştı. Fed’in mayıs ayında 0,25 puan ile artırmaya başladığı faiz oranlarının ağustos ayından itibaren enflasyonda düşüş hareketini tetiklediği görülmektedir.

Bakış açımızı Fed faizi ile ABD TÜFE arasındaki ilişkiye çevirdiğimizde olumlu bir gelişmenin yaşandığını görüyoruz. 2022 yılı başında Fed faizi ile ABD TÜFE verisi arasındaki fark %7 seviyesinde iken, dün açıklanan TÜFE verisinden sonra bu fark %3,7’ye kadar indi. (Bu fark 2022 yılının en düşük değeridir.)

Diğer taraftan çekirdek enflasyon verisinin de beklenenden daha düşük gelmesi ile piyasalardaki olumlu atmosfer daha da kuvvetlenmiş oldu. Bu veri TÜFE’de yaşanan gerilemenin devamına işaret etmektedir.

Ons gümüş

Ons gümüş, 4 Kasım'daki önemli yükselişi ile 26 USD seviyesinden gelen düşen trendini kırmış oldu. Bu hareket ve sonrasında gelen alımlar ons gümüşte yeni bir yükseliş hareketinin başlayacağının habercisi niteliğindeydi.

Bu yükselişler sayesinde ons gümüş, haziran ayından beri görmediği 21 USD seviyesini tekrar test etmeye başladı. Bu seviye önemli bir direnç bölgesi haline geldiği için yeni bir yükseliş trendinin başlaması için ons gümüşün özellikle 21,50 USD seviyesi üzerinde kalıp kalamayacağını yakından izleyeceğiz. Bu seviye üzerinde yeni bir yükseliş trendinin başlaması kuvvetle muhtemel görünmektedir. Bu akşam yaşanacak olan haftalık kapanışın 21,50 USD seviyesinin neresinde olacağı gelecek hafta yaşanacak fiyat hareketleri için belirleyici olacaktır.

Gram gümüş

ABD enflasyon verisi sonrası DXY’de görülen geri çekilme dolar/TL’yi de etkiledi.

Dolar/TL’de görülen sınırlı çekilmeye rağmen ons gümüşte görülen kuvvetli yükseliş, gram gümüşü de yukarı sürükledi. Gram gümüşte uzun zamandır takip ettiğimiz yatay bant hareketi aşağıda görüldüğü gibi yukarı kırılmış oldu. Eğer haftalık kapanış 12,30 TL üzerinde olursa, gram gümüşün yatay bant hareketi yukarı yönlü kırılmış olacaktır. Bu hareket de gram gümüş için yukarı yönde yaklaşık 2 TL’lik yeni bir alanın açılmasını sağlayabilir.

Yukarı yönde yeni bir trendin oluşması halinde 8 günlük hareketli ortalama ile trendi izlemeye devam etmeliyiz. 8 günlük hareketli ortalama bugün itibariyle 12,40 seviyesinden geçmektedir. Gelecek hafta olası geri çekilmelerde ilk destek 8 günlük hareketli ortalama seviyesi, ikinci destek ise 12,30 TL seviyesi olacaktır. Yeni bir yükseliş trendi için gram gümüş fiyatının 12,30 TL seviyesi üzerinde kalıcılaşması son derece önemlidir.

Kaynak: Tradingview

REKLAMI KAPAT X