Gümüş için 20,50 USD seviyesine dikkat

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş için 20,50 USD seviyesine dikkat
Osman Bayrak
17.06.2022 16:30

Son dönemlerin en önemli FED toplantısının ardından ons gümüş yeni bir tepki yükselişi içine girdi. Finansal piyasalarda riskli varlıklardan çıkışın devam ettiği bu süre zarfında değerli metallere olan ilgili yavaş da olsa artıyor. Her ne kadar tepki yükselişi devam etse de gümüş için 20,50 USD’de bulunan destek seviyesine dikkat edilmeli.        

Ons Gümüş

Ons gümüşte 26,20 USD seviyesinden başlayan düşüş 20,50 USD seviyesinde dip yaparak trendini yukarı kırmıştı. Fakat tepki yükselişi çok da uzun soluklu olamadı. FED öncesi bu kez de 20,90 USD seviyesini test ederek yeni bir tepki yükselişi içine giren ons gümüş için aşağı yönde 20,50 USD seviyesi çok önemli bir yatay destek bölgesidir. Bu bölgenin kırılması demek ciddi anlamda bir düşüş hareketinin başlangıcı olabilir. Yaklaşık 2 yıldır yatay trend olarak çalışan 21,50 USD seviyesinin altında bulunan fiyat bir de ikili dip bölgesi olan 20,50 USD seviyesini aşağı yönde kırarsa yükseliş umutları iyiden iyiye azalabilir.

Yukarı yöndeki hareketin devamında ise ons gümüş fiyatını 22,60 USD seviyesi ana düşen trendin direnç bölgesi olarak karşılayacaktır. Bu seviye üzerinde bir kalıcılaşma görülmesi halinde (Haftalık kapanış olması son derece önemli) yeni bir yükseliş hareketi başlayabilir.

Göstergeleri incelediğimizde ise DMI göstergesi hala negatif bölgede yer alıyor. 27 Mayıs’tan beri DMI göstergesi al vermek için bir çaba içinde görünse de henüz başarılı olmuş görünmüyor. Bu nedenle DMI göstergesinin al vermesini yakından izleyeceğiz. RSI göstergesi ise günlük grafiklerde fiyatı takip etmektedir. Net bir pozitif uyumsuzluk görünmese de yükselen fiyat hareketini destekler şekilde ilerlemektedir.

FED toplantısında alınan 75 baz puanlık faiz kararı aslında değerli metaller adına ciddi anlamda bir riski beraberinde getirmektedir. Bunun nedeni ise ABD yatırımcısı için risksiz yatırımın kazancının günden güne artmasıdır. Faiz tarihsel olarak değerli metallerin karşıtı olarak görülse de fiyatları bir nebze de olsa diri tutan ABD ekonomisini bekleyen daralma riskidir. Enflasyonla birlikte bir daralma söz konusu olursa yeni bir stagflatif dönemden bahsedilebilir ki; bu da değerli metalleri cesaretlendirici bir unsur olarak masadaki yerini alabilir.             

Gram Gümüş

Dolar/TL’nin sakin bir seyir izlediği bu günlerde gram gümüş ons gümüşün etkisi altında ilerlemektedir. Her ne kadar 10,16 TL seviyesinden başlayan ana yükselen trendi kırılmış olsa da son 3 günlük hareket ile ana yükselen trende yeniden temas edilmeye başlanmıştır. Henüz yükselen trend üzerinde bir kapanış alınmasa da fiyat trendi zorlamaya devam etmektedir.

Gram altının 8 günlük hareketli ortalaması 4 gün önce kırılmış olsa da fiyat yeniden ortalama üzerine yükselmeyi başardı. 11,99 TL seviyesinden geçen 8 günlük hareketli ortalama gram gümüş için en kısa vadeli destek seviyesi olarak takip edilebilir. 11,50 TL ve 12,20 TL arasına sığınan gram gümüş bu sınırların dışına çıkabilirse kanal boyu kadar yeni bir hareket alanı açılabilir. Bu nedenle destek ve direnç noktalara dikkat ederek, destek ve direncin dışında terste kalmayarak fiyat hareketini takip etmek yatırımcı için risk azaltıcı bir yaklaşım olacaktır.

REKLAMI KAPAT X