Gümüş kritik bir karar aşamasında

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş kritik bir karar aşamasında
Osman Bayrak
18.05.2023 11:44

Geçtiğimiz hafta sert bir geri çekilmeye imza atan ons gümüş, bu hafta da düşüş hareketini devam ettirerek, son derece kritik bir karar aşamasında olduğunu gösterdi.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini gösterirken, yaklaşık 2 yılı aşkın bir süreyi kapsamaktadır. Şubat 2021’den beri çalışan bu düşen trend, son olarak mart ayında yukarı kırılmıştı. Son derece önemli bu desteğin kırılması sonrasında ise düşen trend tekrar test edilmeden yukarıda konsolide olmaya çaba sarf etti.

Kaynak: Tradingview

Bu konsolidasyon sürecinin önemli bir yükseliş trendi sonrasında yaşanmış olması ise flama formasyonu ihtimalini akıllara getirmişti. Ancak bu tarz yapılar oluştuktan sonra formasyonların çalışması için önemli dirençlerini kırılması muhakkak beklenmelidir. Yukarıdaki grafikte ons gümüş 26 USD üzerine yükselebilseydi yeni bir yükseliş atağı görülme ihtimali yükselirdi. Fakat ons gümüş bu ihtimaller masadayken sert bir şekilde aşağı geldi. Bu geri çekilme ile daha doğrusu 24,50 USD seviyesi altına gerileme ile flama formasyonu ihtimali ortadan kalkmış oldu.

24,50 USD seviyesi altına doğru görülen geri çekilmede tüm dikkatimizi düşen trend üzerinde yoğunlaştırmamız gerekiyor. 2 yıllık bir düşen trendin test edilmesini (Yukarıdaki grafikte daire içine alınan alan) iki şekilde yorumlayabiliriz:

İlki yaşanan geri çekilmenin düşen trend üzerinde konsolide olarak yönün tekrar yukarı çevrilmesidir. İkincisi ise düşen trendin ons gümüş fiyatını tutamayarak fiyatın düşen trend altına gevşemesi ve dolayısı ile ons gümüş için satış baskısının artmasıdır.

Bu aşamada ons gümüşün hareketlerini haftalık kapanış seviyesi yakından etkileyecektir. Çünkü ons gümüşün haftalık kapanış seviyesi düşen trend üzerinde olursa gelecek hafta bu seviye üzerinde tepki yükselişlerinin yaşanma ihtimali de yükselecektir. Fakat eğer haftalık kapanış düşen trend seviyesi altında gerçekleşirse gelecek hafta başında satış baskısının artıp artmayacağını yakından izlememiz gerekecektir. Burada bahsettiğim düşen trend seviyesi 23,55 USD olup bahsettiğim açılardan yakından izlenmesi gerekecektir.

Gram gümüş

Ons gümüşte görülen geri çekilme gram gümüşün de yükselen kanal içinde kanal orta seviyesi altına kadar çekilmesine neden oldu. Son birkaç haftadır yükselen kanalın orta seviyesi üzerinde kalıcılık gösteren gram gümüş bu açıdan yükselen kanal direnç bölgesini test etmeye aday bir görüntü çiziyordu.

Fakat son 2 haftadır yaşanan geri çekilmeler gram gümüşün bu güçlü görünümünü de zayıflatmış oldu.  Gram gümüşün göstergelerinin de zayıfladığı ve sat sinyali ürettiği bu aşamada olası destekleri ise yakından izleyeceğiz. Olası geri çekilmelerde 14 TL seviyesi ana destek bölgesi olarak karşımıza çıkacaktır. Bu seviye hem yatay açıdan, hem de yükselen kanal desteği açısından önem gösterir. Fakat olası geri çekilme sürecinde özellikle 15 dakikalık ve saatlik grafiklerde göstergelerin pozitif uyumsuzluk göstermesi olası dönüş hareketi için ilk ipuçlarını barındıracaktır. Bu nedenle daha küçük zaman aralıklarındaki teknik grafikleri inceleyerek potansiyel yukarı dönüş bölgelerini belirlemeye çalışabiliriz.

Kaynak: Tradingview

Etiketler: ons gümüş gümüş
REKLAMI KAPAT X