Gümüş kritik haftalık kapanışa hazırlanıyor: Takip edilecek kritik seviyeler neler?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş kritik haftalık kapanışa hazırlanıyor: Takip edilecek kritik seviyeler neler?
Osman Bayrak
12.05.2023 10:24

Ons gümüş enflasyon verilerinin açıklandığı kritik haftayı geride bırakmaya hazırlanırken, dün yaşanan %5’e yakın düşüş sonrasında haftalık kapanış değerinin önemi ise bir kat daha artmış oldu. Peki haftanın son işlem gününde takip edilecek kritik seviyeler neler?

Ons gümüş, ABD tarafından açıklanan TÜFE ve ÜFE verilerinin olduğu önemli bir haftayı geride bırakıyor. Bu tarz önemli verilerin olduğu haftaların özellikle haftalık kapanışları orta vadeli trendlerin devamlılığı açısından yakından izlenir. Bu sebeple özellikle günlük hareketlerini yakından incelediğimizde ons gümüşün dün yaşanan %5’e yakın düşüşü öncesindeki bazı teknik göstergeleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle ons gümüş için 26,20 USD seviyesi önemli bir direnç haline gelmişti. İlk olarak 14 Nisan’da test edilen bu seviye ikinci kez 5 Mayıs’ta test edildi. Fakat ons gümüş fiyatı ikinci kez bu seviyeye geldiğinde göstergelerde yorulma emareleri oluşmaya başlamıştı.

RSI değeri 26,20 USD’yi test ettiği ilk seferde 80 seviyesinde iken, ikinci seferde 64’e düşmüştü.

Benzer şekilde MACD göstergesi de günlük grafikte sat sinyali vermişti.

DMI göstergesi günlük zaman diliminde sat sinyali üretmese de 4 saatlik zaman diliminde sat sinyali üreterek dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı.

Yukarıdaki tüm sinyaller ise ons gümüşte bir negatif uyumsuzluğun olduğunu ve yorgunluk emarelerinin oluştuğunu gözler önüne sermişti. Bu gelişmelerin ardından ise dün yaşanan kuvvetli geri çekilme ortaya çıktı.

Ons gümüş için 23,60 USD seviyesinin önemi

Günü neredeyse en dip seviyeden kapatan ons gümüşün bu hareketi bu hafta 23,60 USD seviyesi üzerinde kaldıkça tehlikesiz görünmektedir.

Peki, nedir bu 23,60 USD seviyesinin önemi? Bu seviye ons gümüşün 30 USD seviyesinden başlayan düşen trendin destek noktasıdır. Bu bölgenin üzerinde bir haftalık kapanış bu hafta yaşanan hareketi desteğe pull-back olarak yorumlanır ve tekrar bir yukarı dönüş çabasında boğa yatırımcıların daha rahat hareket etmesini sağlar. Kırılan önemli dirençlerin kırılım sonrası test edilmesi ve üzerinde kalıcılık görülmesi ise daha sağlıklı bir yukarı yönlü hareketin habercisi olabilir.

Fakat diğer taraftan bu haftanın haftalık kapanışı 23,60 USD altında olursa, önümüzdeki hafta ons gümüş için kader haftası haline gelir. Çünkü bu seviye altındaki kapanış alma süresi arttıkça ons gümüşteki zayıflama güç kazanabilir ve yeni dipler hedef haline gelebilir. Bu yönde bir senaryonun yaşanmaması için belirttiğim bu kritik seviye bu haftanın kapanışı itibarıyla korunmalıdır.

Gram gümüş

Ons gümüşte görülen sert geri çekilme gram gümüşü de 16 TL seviyesinden 15,15 TL seviyesine dek geri çekti. Önemli bir yükseliş hareketi içinde olan gram gümüşteki bu sert geri çekilme gram gümüşün 14,90 TL seviyesindeki kritik desteğini gündeme getirdi. Gram gümüş bu destek seviye üzerinde kaldıkça yükseliş hareketini sürdürme eğiliminde olacaktır. Fakat bu destek seviyenin de kırılması halinde yükselen trendin dip seviyesi yeni hedef haline gelebilir. Bu dip seviyeleri konuşmaya başlamadan önce haftalık kapanışı görmek ise sağlıklı bir yaklaşım olacaktır. Bu nedenle gram gümüşün de kısa vadeli hareketleri açısından bugün yaşanacak haftalık kapanışın 14,90 TL üzerinde olması son derece önemli bir hale gelmiş görünmektedir.

Tıklayın: Ünlü isimden altın fiyatlarına yönelik ‘haziran ayı’ uyarısı

REKLAMI KAPAT X