Gümüş yükselen trend desteğini test ediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş yükselen trend desteğini test ediyor
Osman Bayrak
06.01.2023 09:40

Çarşamba günü açıklanan Fed tutanaklarının ardından ciddi bir geri çekilme yaşayan ons gümüş 24,5 USD seviyesini lokal zirve haline getirirken, özellikle dün yaşanan geri çekilmeyle birlikte ons gümüş ve gram gümüş önemli trend desteklerini de test etmeye başladı.

Çarşamba günü açıklanan Fed tutanaklarında Fed üyelerinin şahin bir ton kullanmayı tercih ettiklerini gözlemliyoruz. Piyasadaki genel algıya bakıldığında da Fed tutanakları şahin algılanmış durumda olduğunu görüyoruz. Fakat dün yaşanan düşüşe gerekçe gösterilen Fed tutanaklarında daha önce duymadığımız yeni hiçbir şey yoktu. Fed üyeleri gereksiz bir gevşemenin fiyat artışlarını ılımlılaştırma çabalarını karmaşık hale getireceğini vurguladı.

Enflasyonu düşürme çabalarındaki kararlılığa da yeniden vurgu yapan Fed üyeleri ayrıca erken bir faiz indirimine kapılarını bir kez daha kapatmış oldu. Tüm bu açıklamalar çerçevesinde yeni bir detayın olmayışı piyasanın dün verdiği tepki için bu gelişmeyi bir nevi bahane olarak kullandığını bize düşündürtmektedir.

Diğer taraftan dün açıklanan ABD ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği verisi 150 bin beklentiye karşılık 235 bin olarak gerçekleşti. ABD tarım dışı istihdam verisi için öncü gösterge niteliğinde olan bu veri çerçevesinde eğer tarım dışı istihdam verisi de bu denli güçlü gelirse, ABD ekonomisinin yapılan faiz artışlarına rağmen ciddi bir istihdam yaratma becerisinin olduğundan bahsedebiliriz. Bu durum da ABD ekonomisindeki diriliğin bir başka göstergesi olabilir.

Fed için aylık enflasyon ve iş gücü piyasasındaki değişim ise faiz kararı açısından temel göstergelerdir. Bu nedenle istihdam değişiminden çıkabilecek güçlü bir veri sonrası tüm gözler enflasyon verisinde olacaktır. Bu verinin de beklenen üzeri gelmesi halinde Fed'in şahin bir ton kullanması şaşırtıcı olmayacaktır. Bu nedenle de gelecek güçlü verilerin değerli metallere bir satış baskısı yaratma olasılığı yükselecektir.

Ons gümüş

Ons gümüşün 24,50 USD seviyesini zirve haline getirdiğini görmekteyiz. Bu seviyeden yönünü aşağı çeviren ons gümüşün şu an için yükselen trendinin destek bölgelerini test ettiğinden bahsedebiliriz. Eğer bu akşamki kapanışı 22,90 USD seviyesi altında olur ise kısa vadeli yükseliş ivmesi önemli bir güç kaybı yaşamış olur. Fakat haftalık kapanış 23,20 USD seviyesi üzerinde gerçekleşirse 24,50 USD’den başlayan düşüş hareketi yükselen trenddeki bir düzeltme hareketi olarak kalacaktır.

Gram gümüş

Ons gümüşteki geri çekilme gram gümüşün de geri çekilmesine neden oldu. Gram gümüşün 14,40 TL seviyesinde bulunan kanal katlama hedefi görüldükten sonra bu seviyeden satış yemiş oldu. Gram gümüşte görülen bu geri çekilme hareketi gram gümüşü 11 TL seviyesinden başlayan yükselen trend desteğine kadar indirdi. Şu an en önemli soru gram gümüşün haftayı 13,90 TL seviyesinin neresinde bitirecek olduğudur. Bu seviyenin altında bir kapanış oluşursa, gram gümüş kısa vadeli yükseliş hareketinde önemli oranda güç kaybetmiş olacaktır. Bu durumda da gram gümüşün ilk hedefi 13,20 TL seviyesi olabilir. Fakat gram gümüş 14 TL seviyesinden yönünü yukarı çevirmeyi başarırsa önümüzdeki hafta 14,80 TL seviyesinde bulunan zirve seviyesini test etmeye yönelebilir. Bu nedenle bu haftaki haftalık kapanış verileri kısa vadeli yükseliş hareketinin geleceği açısından son derece önemli olacaktır.   

REKLAMI KAPAT X