Gümüşte dip oluşumu olgunlaşmaya başladı   

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşte dip oluşumu olgunlaşmaya başladı   
Osman Bayrak
28.10.2022 13:14

Ons gümüşte temmuz ortasından beri devam eden dip oluşumu, göstergelerin de desteği ile olgunlaşmaya başladı.

Ons gümüşün 26 USD zirvesinden başlayan düşen hareketi, 18 USD dibine dek devam etmişti. Geçtiğimiz temmuz ayından beri ons gümüşün 18-21 USD bandında hareket ettiğini görüyoruz. 3 USD’lik bu dar bandın ons gümüş için dip bölgeyi oluşturmaya aday olmasının belli başlı nedenleri vardır.

Öncelikle ons gümüşün 8 USD gibi ciddi bir düşüş hareketinden sonra yatay bir bant içinde hareket ederek konsolide olmaya çalıştığını görüyoruz. Sonrasında, ons gümüş bu dar bant içinde hareket ederken özellikle RSI ve MACD göstergeleri yeni dipler yapmayarak yükselen dipler oluştuğunu gözlemliyoruz. Bu durum ons gümüşün günlük grafiğinde bir pozitif uyumsuzluğun da doğmasına neden olmuş oldu.

Her pozitif uyumsuzluk sonrasında fiyatın yeni zirvelere yönelmesi gibi zorunluluk bulunmamakla birlikte, bu bölgenin artık ons gümüş için lokal dip bölgesi olma ihtimali yükselmektedir.

Eğer ons gümüş için bakış açımızı bir miktar daha genişletirsek, ons gümüşün haftalık grafiğinde MACD göstergesi son 4 haftadır al sinyali üretirken, RSI göstergesi de pozitif uyumsuzluk göstermektedir. Geçmiş istatistiklerin teknik analizin gücünü artırması nedeniyle ons gümüşün geçmiş grafiğini haftalık olarak incelediğimizde özellikle MACD’nin verdiği al sinyalini tepki yükselişlerinin izlediğini görüyoruz.

Ons gümüşün bu aşamada tepki yükselişleri sergilemeye çalıştığını gözlemliyoruz. Yaklaşık 4 hafta önce ons gümüşün sergilediği tepki yükselişini maalesef kuvvetli bir düşüş izlemişti. Fakat bu düşüşü izleyen son 2 haftada da yükselişlerin olması, tepki yükselişi ihtimallerini de artırmaktadır.

Olası ons gümüş yükselişinde 20,30 USD seviyesi ilk direnç, 21,50 USD seviyesi ise ikinci ve asıl direnç bölgesi olarak karşımıza çıkacaktır. 21,50 USD bölgesinin üzerinde haftalık kapanış alınması halinde ise yeni bir yükseliş trendinin başladığından bahsedebileceğiz. Burada bir kez daha önem atfedeceğimiz konu dip seviyeyi bulmak değil, sağlıklı bir trendi olabildiğince erkenden tespit edip; trendde olabildiğince uzun süre kalmayı başarabilmektedir.

Gram gümüş

Gram gümüş tarafında ise 10,15 TL – 12,30 TL bandındaki yatay hareketin devam ettiğini gözlemliyoruz. Henüz gram gümüş için net bir yön oluşmamakla birlikte MACD göstergesinin haftalık grafikte al sinyali üretmeye çok yaklaştığından bahsedebiliriz.

Henüz net bir oluşumdan bahsedemememizin nedeni ise yaşanabilecek bir ya da birkaç haftalık geri çekilmenin MACD göstergesini bu sinyalden uzaklaştıracak olmasıdır. Bu nedenle gram gümüşün son 2 haftalık yükseliş hareketine yeni haftalık yükseliş hareketlerinin de eklenmesi halinde gram gümüş haftalık grafiklerinde MACD açısından bir al sinyali oluşacaktır. Bu açıdan göstergeleri yakından izlemeye devam edeceğiz.

Öte yandan, değerli metaller açısından önümüzdeki hafta son derece volatil bir hafta olmaya aday görünmektedir. ABD tarafında Fed kararları merakla beklenirken, piyasa Fed’in 0,75 puan faiz artırmasını beklemektedir. Bu nedenle beklentiler dâhilinde gelebilecek bir faiz artırımında Fed başkanının vereceği demeçler çok daha önemli hale gelecektir.

Son olarak, ABD'nin açıkladığı son ekonomik veriler ve şirket bilançoları, faiz artırım sürecinin amacına hizmet etmeye başladığını göstermektedir. Şirket karlarında ve satışlarında görülen zayıflama zamanla iş gücü piyasası üzerinde de etkili olacaktır. Kimi şirketlerin global operasyonlarında iş gücü azaltma yoluna gitmeleri istihdam piyasasını da zamanla zayıflatacaktır. Bu nedenle Fed’in faiz artırım patikasında bir çatı seviye vermeye yaklaştığından bahsetmek mümkün hale gelmiştir.

REKLAMI KAPAT X