Gümüşte kararsızlığın arttığı bir dönem yaşanıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşte kararsızlığın arttığı bir dönem yaşanıyor
Osman Bayrak
28.04.2023 10:18

Ons gümüş önemli bir düşen trendi yukarı kırdıktan sonra ilk direnç noktasına takılarak konsolidasyon sürecine girdi. Bu konsolidasyon sürecinin son birkaç günkü hareketlerini incelediğimizde ise kararsızlığın arttığını gözlemlemekteyiz.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafiğe göre ons gümüş 23,90 USD seviyesinde bulunan düşen trend direncini kırdıktan sonra 26,12 USD zirvesine dek yükseldi. Daha sonra ise düşen bir eğim ile konsolidasyon sürecinin içine girdi. Öncelikle bu lokal zirve seviye ons gümüşün daha öncelerde gördüğü zirve seviyelerin karşılaşabileceği ilk seviyeydi ve bu seviyeden dönülmesi de anlamlı oldu (Muhakkak ki bu geri dönüş olmasa idi ons gümüş grafiğine baktığımızda dönüş yapabileceği birkaç farklı zirve seviye bulmak hiç zor değildi. Bu nedenle kahin olmaktansa yaşanan hareketlere göre strateji üretmek, çok daha karlı bir bakış açısı olacaktır).

Yaşanan zirve seviye sonrasında görülen konsolidasyon sürecinin temel sebeplerinden biri ise %30’luk yükseliş sonrasında kar satışı yapmak isteyen yatırımcılar ile ons gümüşün daha fazla yükseleceğine inanan yatırımcıların güçlerinin dengeli olmasıydı. Bu nedenle de bu haftaki mumlar görünüm olarak dojiye çok yakın oldu. (Doji mumlar aşağı ve yukarı yönde kuyrukları olan, açılış ve kapanış fiyatlarının birbirine çok yakın olduğu mumlardır. Doji mumları ayrıca gün içinde her iki yöne de hareketler olmasına rağmen gün sonunda fiyatın net bir yön tayin edemediği anlamına gelmektedir. Bir diğer ifade ile doji mumların yaşandığı günlerde piyasada kararsızlığın hakim olduğundan bahsedilebilir.)

Ons gümüşün günlük grafiğini incelediğimizde ise 23,70 USD seviyesinin aşağı kırılmaması gereken son derece önemli bir destek olduğunu gözlemliyoruz. Bu seviyenin aşağı kırılması ve en az 2 gün bu seviye altında kapanışlar alınması halinde ons gümüşün orta vadeli yükseliş formasyonu büyük zarar görecektir. Bu nedenle bu seviyenin test edilmesi dahil olmak üzere bu seviye üzerinde kaldıkça ons gümüş hareketlerini yukarı yönlü okumaya devam edeceğiz. Diğer taraftan ons gümüşün günlük hareketlerine geniş bir açıdan baktığımızda 20 USD seviyesinden başlayan hareketin şu an bir flama formasyonu arifesinde olduğundan bahsedebiliriz. Eğer ons gümüş fiyatı 2 hafta içerisinde 26 USD üzerinde kalıcılık sergiler ise 20-26 USD arasında oluşan flama direği kadarlık bir yükselişin yaşanması gündeme gelecektir. Özet olarak ons gümüşün 23,70-26 USD bandındaki hareketlerini bu ihtimalleri göz önünde bulundurarak takip edeceğiz.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Büyük oranda ons gümüş hareketleri ile şekillenen gram gümüş için de benzer oluşumlar dikkat çekmektedir. Gram gümüş ayrıca son derece nizami bir paralel kanal içinde yükselişine devam etmektedir. Kanalın orta bölgesi olan 15,30 TL seviyesi ise gram gümüşe destek olmaktadır. Fiyatlar bu seviye üzerinde kaldıkça ise kanal zirvesi olan 18 TL seviyesi ilk hedef olarak masadaki yerini alacaktır. Ons gümüşte bir zayıflık yaşanması halinde ise paralel kanal desteği olan 13,40 TL seviyesi önemli bir destek olarak karşımıza çıkmaya adaydır.

Teknik analiz ayrıca bir nevi ihtimalleri yönetme sanatıdır. Teknik analiz sonucunda alınan pozisyonların da karlı şekilde kapanması yatırımcı psikolojisine bağlıdır. Teknik anlamda bir hareketin yaşanmaya başlaması ile ihtimalinin devam etmesi farklı şeylerdir. Bir ihtimale değer verip pozisyon açmak ve aksi bir durumda yaşanacak zararı stop-loss ile durdurmamak çok daha karlı bir pozisyonun kaçmasına neden olabilir. Bu nedenle verdiğim seviyelere dikkat edip, trendin yönü netleştikten sonra yorum yapmak fiyat dalgalarında boğulmayı engelleyecektir.

REKLAMI KAPAT X