Gümüşte kayıplar derinleşiyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşte kayıplar derinleşiyor
Osman Bayrak
01.07.2022 10:47

Hafta başından beri düzenli şekilde değer kaybeden gümüş, destekleri birer birer kırıyor. Bu düşüşte hem ons gümüşün yaşadığı değer kaybının, hem de Dolar/TL’nin yaşadığı değer kaybının etkisinin olduğunu görüyoruz. Derinleşen kayıpların resmine birlikte bakalım isterseniz. 


Ons Gümüş


Değerli metaller tarafında devam eden kan kaybı, ons gümüşü de aşağı sürüklemektedir. Geçen haftalarda özellikle dikkat çektiğim 20,50 USD desteği dün itibariyle test edilmeye başlandı. Ons gümüş tarafında görülen her yükseliş denemesi maalesef düşüşle sonlanmaktadır. Bu durum da bize gümüş piyasasında görülen zayıflığı işaret etmektedir. Alıcıların isteksiz olması, satıcıların baskın olması fiyat üzerinde önemli oranda baskı yaratmaktadır.

Değerli metaller fiziki olarak alınıp satılmakla birlikte, global finans piyasasında vadeli kontratlara ve opsiyonlara da konu olmaktadır. Özellikle vadeli piyasalarda açılan kontratlar da fiyat üzerinde bir baskı yaratmaktadır. Yaşanan fiyat hareketlerinde fiziki piyasada yaşanan ticaret hacmini net olarak göremediğimiz için sanal ve gerçek piyasa hareketlerini ayırt etmekte zorlanıyoruz.

Diğer taraftan gümüş bir yatırım aracı olmakla birlikte aynı zamanda bir endüstriyel hammadde olduğu için ekonomik aktivitelerin büyüme hızından da doğrudan etkilenmektedir. FED faiz artışlarını Avrupa Merkez Bankası’nın da izleme ihtimaliyle, henüz erken olmakla birlikte, global resesyon endişeleri çeşitli emtiaların fiyatını düşürmekle birlikte global borsa endekslerine de düşüş getirdi. Piyasa algısının bu yönde oluşması bir endüstriyel hammadde olarak gümüşün de değer kaybetmesine katkıda bulundu. Sonuçta eğer global ekonomik aktivitelerin büyümesinde bir yavaşlama ya da gerileme olması halinde gümüşe olan talep de azalacaktır. Gümüşün yaygın olarak kullanıldığı elektronik üretim sektörü ve enerji sektöründeki gelişme durumları gümüş fiyatları açısından da yakından izlenmektedir. 

Ons gümüşün dün test etmeye başladığı 20,50 USD seviyesi düşüşlerin derinleşmesi anlamına son derece önemli bir seviyedir. Her ne kadar 22 USD seviyesi ana destek kanalı olsa da 20,50 USD seviyesi de 13 Mayıs’ta gördüğü dip seviye olması nedeniyle önemlidir. Buradan bir ikili dip formasyonu mu oluşturacağı yoksa düşüşünü mü derinleştireceği gelecek haftaki en önemli unsuru olacaktır. Eğer yeni bir haber akışı söz konusu olmazsa fiyatta yaşanan zayıflık bir süre daha devam edeceğe benzemektedir.     

Gram Gümüş

Gram gümüşün günlük grafiğinden bir açıyı yansıttığım aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere fibonacci destek değerleri bir bir kırılmaktadır. Bu noktadan sonra 10,60 TL seviyesi son destek seviyesi olarak fiyatı karşılamaya aday görünmektedir. Bu seviyenin de fiyatı durdurmaması halinde kayıpların daha da derinleşmesi hiç şaşırtıcı olmayacaktır. Gram gümüşün 12,30 TL seviyesini 4 gün üst üste geçememesi bir düzeltmenin ilk ışığıydı. Özellikle 8 günlük hareketli ortalamanın da aşağı kırıldığı 23 Haziran’da var olan gümüş pozisyonlarının gözden geçirilmesi gerekmekteydi. 

Bu aşamadan sonra gram gümüşün 15 dakikalık ve saatlik grafiklerinde pozitif uyumsuzlukları ve dip formasyonlarını yakından izleyeceğiz. Bu zaman aralıklarında görülebilecek pozitif uyumsuzluklar ve dip formasyonları öncü gösterge niteliği kazanıp, günlük grafiğin de 8 günlük hareketli ortalamaya yaklaşmasını sağlayabilir. Ana yükseliş hareketinin başlamasından bahsedebilmemiz için gram gümüşün tekrar 8 günlük hareketli ortalaması üzerine atmasını (Bugün itibariyle 11,47 TL) yakından izleyeceğiz. Gram gümüşün bir dip formasyonu yapması ya da yatay bantta hareket etmesi halinde hareketli ortalamalar da fiyata yaklaşacağı için 8 günlük hareketli ortalama üzerinde kalıcılık görülmesi yükseliş adına ilk önemli işret olacaktır. 

 

REKLAMI KAPAT X