Gümüşte konsolidasyon süreci devam ediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gümüşte konsolidasyon süreci devam ediyor
Osman Bayrak
21.10.2022 09:17

Ons gümüş, haziran ayının başından beri yatay bir bant içinde hareket ederek konsolidasyon sürecine devam ediyor.

18 USD ile 20,80 USD arasında gidip gelen ons gümüşün, haftalık RSI göstergesinde pozitif uyumsuzluk içinde olduğu da dikkat çekmektedir.

Ons Gümüş

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik ons gümüşün haftalık fiyat hareketlerini RSI göstergesi ile birlikte göstermektedir. 22 USD seviyesinde bulunan ana destek seviyesi kırıldıktan sonra ons gümüş fiyatı bir daha bu seviyeyi test edemedi. 22 USD ana desteğinin altında 20,80 USD bölgesi ons gümüş için ana direnç bölgesi haline geldi.

Ons gümüş özellikle 18-20,80 USD bandında her dip testi yaptığında, RSI göstergesi yükselen trend hareketi gösterdi. Bu nedenle haftalık fiyat hareketlerinde görülen bu pozitif uyumsuzluk ons gümüşün dip bölgedeki konsolidasyon sürecini desteklemektedir.

Ons gümüşün ciddi bir yükseliş ivmesi yakalayabilmesi için 21 USD seviyesi üzerinde kalıcılık göstermesi bir ön koşul olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hareketin görülmesi halinde ons gümüşün hızla 22-22,50 USD direnç hattını test etmesi kuvvetle muhtemeldir. Bu direnç bölgesinin kolaylıkla geçilebileceğini öngörmüyorum. Ancak temel dinamiklerde yaşanabilecek değişiklikler ya da artacak jeopolitik riskler ons gümüşün kuvvetli bir şekilde bu seviyeyi aşmasını sağlayabilir.

Öte yandan 18 USD seviyesi de önemli bir destek noktası olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha önce üç kez bu seviyeden dönen ons gümüş fiyatının bu seviyeyi de aşağı yönlü kırması halinde 14 USD seviyesi kademeli bir hedef haline gelir ki, düşüşün bu denli derinleşmesi toparlanma ihtimallerini de oldukça zayıflatır. Bu nedenle ons gümüşün 18 USD seviyesinin üzerinde tutunması son derece önemlidir. 

Gram Gümüş

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Gram gümüş yatırımcısına yılbaşından beri ciddi bir alım satım imkânı verdi. 10,15 TL ile 12,30 TL arasında yatay bir bant içinde hareket eden gram gümüş destekte al dirençte sat stratejisi ile yatırımcısına her seferinde %20’lik bir kazancın kapısını araladı. Yıl içinde bu hareketin dört kez tekrarlandığını düşünürsek, belirli bir strateji izleyen yatırımcıların yatay bantta ciddi kazanç elde edebileceğini görebiliriz.

Değerli metallerin yakın zamanda ciddi bir değer kaybı yaşamamasının bir nedeni de dolar endeksinin (DXY) yeni zirve yapamayışı oldu. 114,5 seviyesinden dönen DXY, 113,5 seviyesini aşmaması halinde 111 seviyesine kadar gevşeyebilir. 113,5 seviyesi üzerinde de 115,5 seviyesine kadar yol alabilir. Değerli metaller ile ciddi bir ters korelasyon gösteren DXY endeksinin olası hareketleri ons gümüş fiyatları için de belirleyici olacaktır.

REKLAMI KAPAT X