Gümüşte toparlanma çabaları dikkat çekiyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşte toparlanma çabaları dikkat çekiyor
Osman Bayrak
22.07.2022 12:11

Değerli metallerde yaşanan değer kayıplarının hızla devam ettiği bir haftayı, ons gümüşte görülen toparlanma çabalarıyla kapatmaya hazırlanıyoruz. Ons gümüşün 22 USD altındaki hareketleri ayı piyasasını beraberinde getirmiş olsa da düşüşlerin hız kesmeye çalıştığı görülmektedir.

Ons Gümüş                      

Ons gümüş 22 USD destek seviyesinden beri çok ciddi bir değer kaybı süreci içindedir. 1 yıldan uzun süredir yaşanan bu destek seviyesinin kırılmasının ciddi bir ayı piyasasını birlikte getireceğini daha önceki yazılarımda analiz etmiştik. Maalesef artık bu seviye ons gümüş için çok önemli bir direnç olarak çalışacaktır. Fakat bu seviyenin direnç olması için fiyatlardaki düşüş hızının kesilmesi gerekir.

Ons gümüşte yaşanabilecek olası bir yatay bant hareketi ya da yükseliş hareketi öncesi 4 saatlik ya da saatlik grafiklerde pozitif uyumsuzlukların oluşmasını bekleriz teknik olarak. Ons gümüşün de 4 saatlik grafiğinde beliğin bir pozitif uyumsuzluğun oluştuğunu görüyoruz. Ons gümüş fiyatı 19,50 USD’den 18,10 USD seviyesine kadar düşmesine rağmen gerek RSI değerleri gerekse MACD değerleri 19,50 USD seviyesinde iken gördüğü seviyelere bir daha düşmedi. Bu durum göstergeler açısından bir pozitif uyumsuzluğun varlığını göstermektedir.

Ayrıca, 21,50 USD seviyesinden başlayan düşüş hareketinin düşen trendi ilk kez 18,80 USD seviyesinde yukarı yönde kırıldı ve 18,30 USD seviyesinde kırılım onayı alındı fiyat tarafından. Eğer önümüzdeki dönemde ons gümüş fiyatı 18,30 USD seviyesi altına inmezse 21,50 USD seviyesinden başlayan düşüşün sonlandığından bahsedebiliriz.

Yukarıdaki iki paragrafta sunulan analizleri bir arada incelediğimizde ons gümüşün kısa vadeli düşüş trendine ara verebileceğinden bahsedilebilir. Bundan sonraki süreçte gelecek haberlere de bağlı olarak fiyatın yatay bantta hareket etmesi ya da kısa bir “V” tipi yükseliş kaydetmesi söz konusu olabilir. Fakat burada en çok dikkat edilmesi gereken konu ons gümüşün şu an bir ayı piyasası içinde olduğudur. Ayı piyasası dinamiklerinin hâkim olduğu piyasalarda kısa vadeli yukarı yönlü oluşumlar görünse bile destek bölgelerin kırılmasıyla bir anda sert aşağı yönlü hareketler yaşanabilir. Bu nedenle ons gümüşte yukarı yönlü ihtimalleri ortadan kaldırabilecek ana destek bölgesi 18,20 USD desteğidir. Eğer ons gümüş fiyatı 18,20 USD desteği altında kapanışlar almaya başlarsa (birden çok 4 saatlik kapanışlar) yukarı yönlü ihtimaller masadan kalkmış olur. Son derece dikkatli olunmalıdır.

Gram Gümüş

Gram gümüşün de ons gümüşe benzer şekilde bir pozitif uyumsuzluk içinde olduğu görülmektedir. Fakat gram gümüşün ana yükselen direnci bugün itibariyle fiyata daha yakın bir bölgeden 11,10 TL seviyesinden geçmektedir. Yani gram gümüş eğer 11,10 TL seviyesi üzerinde çoklu kapanışlar almayı başarabilirse en azından düşüşlerin son bulduğundan bahsedilebilir. Bu seviye 6 TL seviyesinden gelen yükselen trendin temas bölgesi olduğu için olası bir tepki ve kalıcılaşma yükseliş umutlarını artıracaktır.

Altın/Gümüş Rasyosu

Değerli metallerde yükseliş trendlerinin olduğu dönemlerde yönünü aşağı çeviren altın gümüş rasyosu bu açıdan önemli bir rasyodur. Altın gümüş rasyosunun 90’lı seviyelerde olmasına rağmen göstergelerinin yeni zirveleri test etmemesi bir güç kaybı işareti olabilir. Şu an için RSI göstergesi ana yükselen trendinin üzerinde olduğu için hala yukarı yönlü okunan grafikte olası bir RSI trend kırılımı fiyatın da güç kaybetmesini beraberinde getirebilir. Şu an için 91 seviyesinden geçen altın gümüş rasyosunun 88-87 bandı altına inmesi halinde değerli metallerde bir değerlenme sürecinin yaşanmasından bahsedebiliriz.

 

REKLAMI KAPAT X