Gümüşte yaşanan trend kırılımı nasıl yorumlanmalı?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşte yaşanan trend kırılımı nasıl yorumlanmalı?
Osman Bayrak
20.01.2023 09:52

Haftalardır yakından takip ettiğimiz ve trend dibinden itibaren %35’lik bir yükselişe karşılık gelen ons gümüşün yükselen trendi bu hafta ortasında kırıldı ve trend altında kapanış alındı. Bu sebeple gümüşte yaşanan trend kırılımını nasıl yorumlamamız gerektiğini yakından inceleyeceğiz.

Ons gümüş 18 USD seviyesini 3. kez test etmesi ile başlattığı yukarı yönlü hareketinde %35’lik bir yükselişe imza atarak 24,5 USD seviyesini test etti. Önemli bir yükseliş hareketinin ardından 24,50 USD seviyesinin kolaylıkla aşılması biraz sürpriz olurdu. Çünkü ons gümüşün geçmiş hareketlerini incelediğimizde fiyatın birkaç sefer bu seviyeden geri döndüğünü görmüştük. Bu nedenle 24,50 USD seviyesinin direnç olarak çalışması son derece normal karşılanmalıdır. Ons gümüş fiyatının 24,50 USD seviyesini birden çok kere denemesine rağmen geçememiş olması ve bu denemeler sırasında göstergelerin soğuması ise bir zayıflık belirtisi olarak göze çarpıyordu.

Bu hafta ortasında 24,18 USD seviyesinden fiyatın geri çekilmesi ile yükselen trend altında 3. kapanış alınmış oldu. Bu nedenle artık ons gümüşün olası geri çekilmelerini çok daha yakından ve seviyelere dikkat ederek izlemeliyiz. Birazdan özetlemeye çalışacağım her durumu da yakın vadede göz önünde bulundurmamız gerekecektir.

Ons gümüş 24,18 USD seviyesini aşağı yönde kırınca fiyat 2 gün üst üste sert kırmızı mumlarla geri çekildi. Bu çekilmede ABD borsalarındaki düzeltme hareketi de etkili olmuştu. Çünkü gümüş bir yatırım aracı olduğu kadar endüstri tarafından kullanılan bir metal de aynı zamanda. Bu nedenle global borsa endekslerinde görülecek hareketleri de yakından izleyeceğiz. (Özellikle S&P500’ün önemli bir düşen dirençten dönmüş olması dikkat çekmektedir.)

Ons gümüş yükseliş hareketi boyunca EMA(13)’ün üzerinde hareket etmesine rağmen bu hafta görülen düşüşlerle fiyat EMA(13) seviyesi altına inmiş oldu. Yükselişlerin devam edebilmesi için fiyatın tekrar EMA(13) üzerine çıkması gerekecektir.

Göstergeler tarafında ons gümüşün yükseliş hareketine başladığı ilk hafta al sinyali veren DMI göstergesi (günlük periyotta) yaşanan son düşüş ile birlikte sat sinyali verecek sınıra kadar geldi. Eğer haftalık kapanış da düşüş ile olursa, DMI göstergesi olumsuz bir sinyal üretmiş olacaktır. RSI göstergesinde ise son yaşanan 24,20 USD tırmanışı göstergeler tarafından desteklenmezken, RSI göstergesi son yükseliş trendinde 70 seviyesini bir türlü aşamadı. Bu nedenle fiyattaki zayıflama bu açıdan da izlenmelidir.

Ons gümüşün haftalık kapanışının 23,20 USD üzerinde olması ise yükseliş umutlarını diri tutacaktır. Kırılan bir yükselen trend sonrası yatay bir bant oluşturma ihtimali belireceği için 23,20 USD üzerindeki kapanışlar ons gümüşün önemli bir yükseliş sonrası konsolidasyon sürecine girmiş olabileceği sinyalini verecektir. Öte yandan ons gümüşün tekrar yükseliş bandına girebilmesi için bugün itibariyle 24,50 USD üzerinde bir kapanış yaşanması gerekecektir.

Ons gümüşte yaşanan düzeltme hareketi maalesef gram gümüşün yükselen kanalının da kırılmasına neden oldu. Yukarıda 3 maddede özetlenen tüm durumlar gram gümüş için de farklı sayılarla geçerliliğini korumaktadır. Gram gümüşün de haftalık kapanışı 14,50 TL altında olması yükselen trendin kırılmış olacağı sonucu ortaya çıkaracaktır ki bu da yatırımcıların daha temkinli olmasını gerektirecek bir ara dönemin başlamasına neden olabilir. Bu nedenle, bu akşam gerçekleşecek olan haftalık kapanış son derece önem kazanmış durumdadır.   

REKLAMI KAPAT X