Gümüşte yeni rekorlar gelecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşte yeni rekorlar gelecek mi?
Osman Bayrak
02.06.2023 09:50

Ons gümüş ana düşen trend çizgisini kırdıktan sonra dün bu trendin tekrar üzerine çıkmayı başardı. Peki, ons gümüş haftalık kapanış ile tekrar yönünü yukarı çevirmeyi başarabilecek mi?

Ons gümüş için son derece kritik öneme sahip olan ana düşen trend geçtiğimiz hafta aşağı yönde kırılmıştı. Geçtiğimiz haftanın haftalık kapanış rakamının da düşen trend çizgisi altında olması yükseliş umutlarını bir miktar köreltmişti. Bu hafta ons gümüş hareketlerini incelediğimizde geçtiğimiz haftanın dip seviyesinin test edilmediğini, fiyatta bir miktar zayıflık olsa dahi geçtiğimiz haftanın dip seviyesinin üzerinde fiyatlandığına şahit olduk.

Haftanın genelinde de güçlü kalmaya çalışan bir ons gümüş ile karşı karşıya olduğumuz için dün itibarıyla düşen trend çizgisinin tekrar yukarı yönde kırılması şaşırtıcı olmadı. Buna göre dün 23,46 USD seviyesinden geçen düşen trend 23,90 USD seviyesinden yukarı kırılmış oldu. Dün görülen bu güçlü yükselişin onaylanması için ise bugün gelecek olan haftalık kapanış bir kat daha önem kazandı. Eğer bugünkü hafta kapanışı 23,44 USD üzerinde olursa geçtiğimiz hafta görülen hareket tam olarak ayı tuzağı niteliği kazanabilir. Ayı tuzağı kritik trendlerin kırılması ile yatırımcıların düşüş yönlü eğilim kazanmalarının ardından fiyatın yönünü tekrar yukarı çevirmesi anlamına gelmektedir. Ancak ons gümüşte bu yönde bir hareket görüp görmeyeceğimizi bugün gerçekleşecek olan gün kapanışı belirleyecektir.

Daha makro ölçekte incelediğimizde ise ons gümüşün yükselen kanal içindeki hareketini sürdürdüğünü görmekteyiz. Kanalın orta bölgesi aşağı yönde kırılıp kanal dibi hedef haline gelse de, son 2 gündür görülen hareketler yönün tekrar yukarı dönmesine neden olmuşa benzemektedir. Yukarı yönlü hareketin devamında ise 27 USD seviyesi ana hedef haline gelecektir. Yükselen kanalın direnç seviyesi olan 27 USD aşılır ise tarihi zirve seviye olan 30 USD psikolojik direnç bölgesi bir diğer hedef olarak takip edilecektir.

Fakat bugünkü kapanış destek bölgesi altında gerçekleşir ise ons gümüşteki güç kaybı 21,50 USD seviyesine dek sürebilir. Daha önce 4 kez test edilmiş bir bölge olduğu için ilk denemede kırılması son derece zor görünmekle birlikte yükselen kanal içindeki hareketin devamı beklenebilir. Bu nedenle aşağıda kırmızı renk ile gösterilen kanalın destek ve direnç seviyeleri bu açıdan dikkatle izlenmelidir.

Kaynak: Tradingview

Gram gümüş

Ons gümüşte görülen geri çekilmenin aksine gram gümüşte toparlanma güçlü şekilde devam etmektedir. Dolar/TL’de görülen yükseliş gram gümüşü de beraberinde yukarı sürüklemektedir. Buna göre, gram gümüş tarihi zirve seviye olan 16,38 TL seviyesini yukarı kırmaya çok yakın görünmektedir. Gram gümüşün sahip olduğu momentumu göz önünde bulundurursak gram gümüşün yükselen kanal direncine doğru hareket etmesi beklenebilir. Bu nedenle yükseliş hareketinin devamı halinde 18,20 TL seviyesi ana direnç bölgesi olarak karşımıza çıkacaktır. Grafiklerin zamansallık ilkesi nedeniyle gram gümüşün direnç bölgesine ulaşma süresine göre 18,20-18,40 TL bölgesi ise ana hedef olarak karşımızda olacaktır. Gram gümüşün günlük grafiğindeki göstergelerin al pozisyonunda olmaları yukarı yönlü hareketi ciddi anlamda desteklemektedir.

Özellikle dün dolar endeksinde (DXY) görülen majör geri çekilme eğer son dönemde görülen yükseliş trendinin kırılması anlamına gelecek ise yukarıda bahsettiğim ara hedeflerin yaşanması daha kolaylaşacaktır. Bu nedenle DXY endeksinin kısa vadeli trend hareketi yakından izlenmelidir.            

REKLAMI KAPAT X