Gümüşün konsolidasyon süreci nasıl sonlanacak?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşün konsolidasyon süreci nasıl sonlanacak?
Osman Bayrak
27.01.2023 09:37

Kuvvetli bir yükseliş hareketi sonrasında yatay bir bant içinde konsolidasyon sürecine başlayan ons gümüşün bu süreci nasıl tamamlayacağı yatırımcılar tarafından oldukça merak edilmeye başladı.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir. Grafikte kırmızı yükselen trend ile ons gümüşün 18,30 USD’den başlattığı yükselen hareketi görülmektedir. Bu yükselen trend hareketi 21-22 USD bandında önemli bir dirençle karşılaşmıştı. Çünkü bu bölge, ons gümüş için uzunca bir süre önemli bir destek bölgesiydi. Ayrıca bu bölgenin altına inilmesiyle birlikte aynı bölge artık kuvvetli bir direnç bölgesi haline gelmişti. Fakat gümüşe olan talep o denli yüksekti ki aynı bölge trend kırılımı olmadan kuvvetli yeşil mumlar ile kırıldı.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüşün son yükseliş hareketi ise 23,20-24,30 USD bölgesinde yerini yatay konsolidasyon sürecine bırakmış oldu. Bu denli önemli yükselişler sonrasında grafikte açık renkli yatay kanal bölgesinde gösterilen konsolidasyon hareketlerini çok sağlıklı buluyorum. Çünkü yaşanan yükselişler sonrasında arz ve taleplerin dengelenebilmesi için yatay bir bölgede vakit geçirilmesi gerekmektedir. Aksi halde kuvvetli yükselişlerin olası dönüş hareketleri de sert oluyor. Bu nedenle 21 USD seviyesi altında maliyetlenen yatırımcılar için bu bölgede sağlıklı bir konsolidasyon yaşanması yeni bir yükseliş hareketini daha az riskli hale getirmektedir.

Ons gümüşün hafta başında yaşadığı kuvvetli düşüş konsolidasyon sürecinin düşüş ile sonlanabileceği senaryolarını akıllara getirdi. Fakat aynı gün hareketin sadece uzun bir fitil bırakarak yatay bölge içinde sonlanması konsolidasyon sürecinin devamı için ümit verici oldu. Ayrıca ons gümüşte aşağı gelen her fırsatta alıcıların devreye giriyor olması ons gümüşün gücünü göstermektedir. Fakat olası 23,20 USD altında gün kapanışı olması halinde 22 USD seviyesinde bulunan kuvvetli desteğin çalışıp çalışmayacağı yakından izlenecektir. Ben kısa zaman diliminde ons gümüş fiyatı geri gelse de 21,50 USD seviyesi altında gün kapanışı alınabileceğini zayıf bir ihtimal olarak görüyorum. Bu nedenle olası geri çekilmelerde bu seviyeleri yakından takip etmeliyiz.

Diğer taraftan eğer ons gümüş 24,30 USD üzerinde kapanış almayı başarırsa ons gümüşün ilk hedefi yükselen trend çizgisi olabilir. Bugün itibarıyla 25 USD seviyesinden geçen ons gümüşün yükselen trendi grafiğin zamansallık ilkesi gereği her gün yükselecektir (yükseliş her gün yaklaşık 0,07 USD’ye denk gelmektedir) ve ons gümüşün olası yükselişinde hedef bu trendin tekrar test edilmesi olacaktır. O noktada da önemli olan fiyatın kendisini tekrar trend üzerine atıp atamayacağı olacaktır.

Aşağıdaki grafik ise gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir. Grafikte gram gümüşün alt yatay bandı kırdıktan sonra bir yükseliş kanalı içinde kanal katlama hedefine çok kısa bir sürede ulaştığını izlemekteyiz. Kanal hedefine ulaşan gram gümüşün de kanal direncini geçmekte zorlanması son derece normaldir. Önemli olan ons gümüşten gelebilecek bir destek sonrası gram gümüşün zirve seviye üzerinde göstereceği hareketi öngörebilmek olacaktır. 

Kaynak: Tradingview

REKLAMI KAPAT X