Gümüşün yükseliş denemeleri sonuçsuz kalmak üzere

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşün yükseliş denemeleri sonuçsuz kalmak üzere
Osman Bayrak
16.09.2022 15:29

Geçtiğimiz hafta önemli bir yükseliş denemesi yapan ons gümüş, bu hafta aynı hareketi sergilemeye çalışsa da 20 USD seviyesinden satışlar ile karşılaştı.

Ons gümüşteki bu satışlar gram gümüş tarafına da 11,70 TL seviyesinden satış getirdi. ABD ağustos ayı TÜFE verisinin tetiklediği bu satışların devamı merak konusu açıkçası.

Ons gümüş 12 Eylül pazartesi günü yaptığı yükseliş ile önemli bir atağa imza atmıştı. 19,60 USD seviyesinden geçen düşen trendin yukarı yönde kırılması ile düşüşlerin güç kaybettiği düşünülse de devamında gelen satışlar ons gümüş fiyatı tekrar düşen trend altına sürükledi. Özellikle dün gelen satış ile birlikte yükseliş hareketi ciddi anlamda güç kaybetti.

22,5 USD seviyesi altında yaşanan her yükseliş denemesi bir önceki zirvesini geçemeyerek klasik bir düşen trend hareketini de beraberinde getirdi. 22,50-20,80 ve son olarak 20 USD seviyeleri sırası ile düşen trendin lokal tepeleri olarak grafikteki yerini aldı. Olası yükselişlerde bu lokal tepelerin egale edilmesi ve üzerinde kalıcılık göstermesi son derece önemlidir.

Dün yaşanan düşüş ile 19,40 USD seviyesinin kırılması ile birlikte ons gümüş tekrar kendini düşen trend altında buldu. Bu düşüş olası bir yükseliş hareketini zora sokan bir hareket oldu. Her ne kadar dün bir güç kaybı yaşansa da önemli olan hafta kapanışı olması nedeniyle bu geceki kapanışın 19,30 USD seviyesinin altında ya da üzerinde olması yükseliş hareketinin devamı için son derece kritiktir.

Olası düşüş hareketinin devamında ons gümüşün 8 günlük hareketli ortalama değeri olan 18,96 USD seviyesi fiyatın önüne destek olarak çıkacaktır. Bu desteğin kırılması halinde ise 18,20 USD ve 17,60 USD seviyeleri destek olarak karşımıza çıkabilir. Diğer taraftan tepki yükselişlerinde ise yukarıda bahsettiğim gibi düşen trend direnç bölgesi olarak 19,30 USD bölgesinin geçilip geçilmemesi yakından izlenecektir.

Yukarıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir. Gümüşün son yükselişinde görüldüğü üzere 10,16 TL seviyesi gram gümüş için çok önemli bir destek olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçtiğimiz hafta 3. Kez bu destekten dönerek ciddi bir yükselişe imza atan gram gümüşün dünkü düşüşü ise 8 günlük hareketli ortalama değeri olan 11,10 TL seviyesine takıldı. Bu seviyenin de kırılması ve altında kapanış alması halinde kanal destek bölgesi tekrar hedef haline gelebilir.

Değerli metallerde özellikle dün yaşanan geri çekilme, grafiklerdeki yükseliş hareketlerini de zora sokmuş görünmektedir. ABD tarafında petrol fiyatlarındaki geri çekilmeye rağmen açıklanan yüksek TÜFE verisi riskli varlıklarda geri çekilme sürecinin etkisini iyiden iyiye artırdı. Açıklanan veriler sonrasında FED faiz artırım ihtimallerine % 1’lik artış ihtimalinin de eklenmesi ile birlikte şahin bir FED beklentisi piyasaların gerginliğini de artırmış oldu. Gümüş tarafında geçen hafta yaşanan kuvvetli yükselişin etkisi ile gümüş altın kadar bu süreçten sert etkilenmemiş olsa da grafiklerde yönünün aşağı dönmesi yükseliş umutlarını zayıflatmış oldu. 

REKLAMI KAPAT X