Güvercin FED altını yukarı, doları aşağı yönlendirdi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Güvercin FED altını yukarı, doları aşağı yönlendirdi
Osman Bayrak
05.05.2022 10:55

Kritik öneme sahip FED toplantı kararı dün açıklanarak ABD politika faizinde 0,50 puanlık bir artışa gidildi. Karar sonrası açıklamalarda bulunan FED başkanı Powell’ın güvercin algılanması ile ons altın yönünü yukarı, global dolar endeksi ise yönünü aşağı çevirdi. 

​50 baz puanlık faiz artışı piyasa tarafından uzunca bir süredir fiyatlanan bir olgu olması nedeniyle, beklenenin gerçekleşmesi ile piyasalar nefes almış oldu. 

Powell’ın açıklamalarında güvercin bir tonu tercih etmesi ABD 10 yıllıkları ile 2 yıllıkları (faiz) arasındaki makasın yükselmesi ile sonuçlandı. Açıklamaların hemen sonrasında riskli varlıklara alım gelirken, son dönemde baskı altında kalan ons altında ise bir tepki yükselişi yaşandı. Global dolar endeksinde yaşanan düşüş ile Dolar/TL’de de bir değer kaybı görülmesi ile birlikte gram altın tarafında dengeli bir fiyat hareketi görülmüş oldu.​

Ons Altın

Ons altın Türk piyasalarının kapalı olduğu günlerde 1850 USD seviyesini görerek bir dip yapmış oldu. Özellikle 1890 USD seviyesinden itibaren ons altının RSI ve MACD göstergelerinin pozitif uyumsuzluk içinde olması ve bu uyumsuzluğun gün geçtikçe daha geniş zaman bazlı grafiklerinde de görülmesi önemli bir dip işaretiydi. Hakeza güvercin bir tonda gelen FED açıklamaları sonrası yaşanan bu pozitif uyumsuzluk ile ons altın fiyatı yönünü yukarı çevirdi. Bu aşamada 1890 USD seviyesi üzerinde kalıcılık görülmesi 1997 USD seviyesinden başlayan düşen trend çizgisinin kırılımı açısından son derece önemli olup, fiyat hareketini bu açıdan yakından izleyeceğiz.

​Öte yandan, ons altının günlük grafiğinde 8 günlük hareketli ortalaması da 1887 USD seviyesinden geçmektedir. Bu nedenle olası bir dip dönüşü için 1890 USD seviyesinin önemi bir kat daha artmaktadır. 1890 USD seviyesi üzerindeki hareketlerde yeni bir yükselişten bahsetmek için henüz çok erken. Çünkü önemli düşüşlerin kırılması ile öncelikle bir düşüşün geçici ya da kalıcı olarak son bulduğundan bahsedebiliriz. Henüz kuvvetli bir yukarı atak için bir emare görülmemekle birlikte ons altın fiyatının yeni bir yükseliş hareketi için 1915 USD seviyesini yukarı kırması önemli bir gerekliliktir. Ancak bu seviye üzerinde yeni bir yükselişten bahsedilebilir.

Gram Altın

Dün fiyatlarda yaşanan volatilitede gram altın fiyatı nispi olarak stabil kalmayı başardı. Çünkü dolar-altın fiyatındaki tahterevallide ons altın değerlenirken, global dolar endeksi değer kaybetti. Bu sayede gram altın hareketinde net bir yön oluşmadı. Gram altının günlük grafiğinde 8 günlük hareketli ortalama değeri 897 TL’den geçmektedir. Bu değer hala gram altın için bir baskı unsuru olmaya devam etmektedir. Bu nedenle olası yükselişlerde öncelikle 897 TL, ardından ise 907 TL seviyesini düşen trend direnci olarak yakından izleyeceğiz. Bu dirençlerin aşılması halinde ise 925 TL ana düşen trendçizgisi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkacaktır. 

​Gram altın 9 Mart tarihinden beri aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü için olası bir yükseliş hareketinin başlaması için düşen trend çizgisinin kırılımı önemli bir yükseliş işareti olacaktır. Bu düşen kanal hareketi öncesi 200 TL’lik bir yükseliş yaşanması nedeniyle, olası bir düşen trend kırılımı halinde yine bir 200 TL’lik yükseliş hareketi ihtimali masaya gelecektir. Bu nedenle yukarı yöndeki fiyat hareketini bu olasılıklar çerçevesinde izleyeceğiz. Diğer taraftan düşen kanal desteği 860 TL’den geçmekte olup, olası zayıf hareketin devamında kuvvetli bir destek olarak çalışması muhtemel görünmektedir.

Not: Yukarıda belirttiğim tüm seviyeler zamansallık ilkesi gereği değişeceği için, her yeni analizde belirtilen seviyelerin güncel değerlerini sizlerle paylaşacağım.

REKLAMI KAPAT X