Karamsar tablo sürüyor: altın ve döviz fiyatları haftayı kapatırken nasıl bir görüntü çiziyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Karamsar tablo sürüyor: altın ve döviz fiyatları haftayı kapatırken nasıl bir görüntü çiziyor?
Hamit Alp Ünlü
24.06.2022 18:17

Hareketli geçen haftanın ardından piyasalar ve yatırımcılar artık umutlu bir tablo çizmek isteseler de açıklanan rakamlarla küresel ekonomideki karamsar tablo sürüyor. 

Dolar endeksi düşüşte

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ınABD senatosu önündeki yarı yıllık sunumunda gerçekleştirdiği açıklamaları küresel piyasalar yakından takip etti. Piyasaların beklentisinin aksine Powell’dan beklenenden daha güvercin açıklamalar gelmesiyle dolar endeksi de düşüşünü sürdürdü. Powell’ın özellikle resesyon ihtimaline dikkat çekmesi ve ekonomide yumuşak bir inişin çok zor bir ihtimal olduğunu dile getirmesi de piyasalarda endişe yarattı.

Dolar endeksinin düşüş yönünde seyreden eğilimi, yavaşlayan ABD büyüme verileri, artan resesyon korkuları ve diğer merkez bankalarından gelen daha agresif para politikaları yanında Fed’den beklenen düzeyde agresif açıklamalar gelmemesi gibi sebeplerle ivme kazanamayacağa benziyor. Bugün açıklanacak ABD verileri öncesinde dolar endeksi yüzde 0,08’lik bir gerilemeyle 104,350 seviyesinde.

Dolar/TL her şeye rağmen artışı sürdürüyor

Baskılanamayarak artışını sürdüren enflasyon oranları ve bunun yarattığı krizle mücadele kapsamında merkez bankalarından sıkılaşma hamleleri art arda gelmeye devam ediyor. Politika faizlerini artıran merkez bankaları arasında 50 baz puanlık artışla Norveç ve 75 baz puanlık artışla Meksika merkez bankaları da katıldı. Fakat dün gerçekleştirilen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısının ardından TCMB yüzde 73,5’luk enflasyon oranına karşın, piyasaların beklentisi doğrultusunda arka arkaya altıncı toplantısında da politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 14 seviyesinde sabit bırakmayı uygun buldu.

Türk lirasının dolar karşısında değerini koruyamaması konusuna daha önce birçok kere değindik; dolayısıyla parametreler ve enflasyonla mücadele araçlarında değişiklik olmamasıyla birlikte dolar, dolar endeksindeki gerilemeye rağmen Türk lirası karşısında artışını sürdürmekte. Şu an itibariyle dolar/TL yüzde 0,14’lük bir artışla 17,36 seviyesinden işlem görüyor. Analistlerin 17,22–16,97 destek ve 17,72-17,81 direnç noktalarına dikkat çektiğini belirtmekte fayda var.

Euro/dolar 1,05 üzerinde seyrini sürdürüyor

Haftayı kapatırken, Euro Bölgesi para biriminde yüzler gülüyor. Perşembe günkü ufak geri çekilmeyi çoktan arkasında bırakmış görünen euro/dolar paritesi, bugün açıklanan Almanya Ifo İş Ortamı Güven Endeksi’ndeki gerilemeye rağmen yükselişini sürdürerek 1,0550’ye yaklaştı. Parite şu anda yüzde 0,07 artışla 1,0530 civarında seyretmekte. Bunda zayıflayan dolar endeksinin etkisi de yadsınamaz.

Yatırımcılar Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarını geride bırakmış ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bir sonraki toplantısında enflasyonla mücadele kapsamında gerçekleştireceği politika faiz artışını yakından takibe başlamış görünmekte. Yatırımcılar ECB üyelerinin açıklamalarında ipuçları arayacaklar; zira önümüzdeki toplantı ECB’nin faiz artırımına gideceği ilk toplantı olacak. Yetkililer her ne kadar 25 baz puan artışı işaret etmiş olsalar da enflasyonun frenlenememesi sebebiyle daha büyük bir artış beklentisinde olan bir kesim de bulunmakta.

Altın üzerindeki baskı artıyor

Piyasalar artan resesyon korkusu ve merkez bankalarından beklenen agresif politikaları fiyatlarken altının güvenli bir liman olarak görülmesi ve altının ons fiyatının yükselişe geçmesi gerektiği düşünülebilir. Ya da bunun neden gerçekleşmediği sorulabilir. Cevabı Powell’dan gelen açıklamalarda saklı. Powell’dan gelen beklenenden daha yumuşak açıklamaların ardından şahin beklentilerin azalması; yatırımcıların sinirlerinin yatışmasına yararken, güvenli liman olarak görülen dolar üzerinde olumsuz bir etki yaratarak dolara üzerinden fiyatlanan altın fiyatının düşmesine yol açıyor. Bunun yanında gelecekteki Fed toplantılarında faiz artışı yapılacağına kesin gözüyle bakılması ve arka arkaya iki toplantıda 75’er baz puan artışı ihtimali gibi sebeplerle dolara bir yönelim var ve bu altın üzerinde halihazırda bir baskı yaratmakta. Değerli madenin ons fiyatı şu anda yüzde 0,3 artış ile 1.828,80 dolar seviyesinde. Altın fiyatlarında yükselişlerde 1.876 dolar seviyesi önemli bir eşik olarak görünürken düşüşte ise 1.780 dolar seviyesi önem teşkil ediyor.

REKLAMI KAPAT X