Kilit Fed toplantısı öncesinde altın fiyat analizi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Kilit Fed toplantısı öncesinde altın fiyat analizi
Osman Bayrak
27.07.2022 12:04

Kilit FED kararı haftasına yükselişle başlayan altın fiyatları, kritik toplantı gününde de güçlü bir görünüm sergiliyor. Ons altın tarafında yatay bir süreç devam ederken, gram altının paralel kanal hedefine ulaştığını görüyoruz.

ABD Merkez Bankası FED’ın son aylardaki toplantılarının hepsi de kritik öneme sahipti. Yükselen global enflasyon oranları, ülkeleri daha sıkı tedbirler almaya itmektedir. ABD tarafında da son aylarda açıklanan enflasyon oranlarının, beklentilerin üzerinde gelmesi alınan tedbirlerin daha da sertleşmesine neden oluyor. Açıkçası yükselen enflasyonun 2 önemli çözümü bulunuyor. Ya piyasaya arz edilen ürünler artırılacak ya da ürünlere olan talep sıkı para politikası/faiz artışı ile azaltılacak. ABD Merkez Bankası da tedarik zinciri problemleri ve Ukrayna-Rusya gerginliğine bir çözüm üretilememesi nedeniyle sıkı para politikasını tercih etmek zorunda kalıyor.

Bu akşam FED başkanının faiz kararı kadar basın toplantısı da dikkat çekici olacaktır. Çünkü önümüzdeki aylarda faiz artırımına ne ölçüde devam edecekleri ve piyasadan çekilecek para emisyonunun hızı konularında ne denli şahin açıklamalar yapılıp yapılmayacağı izlenecektir. FED’in politika faizini artırması her ne kadar ABD enflasyonunu durdurmak için olsa da artan faizler ABD ekonomisini soğutma gücüne sahiptir. Enflasyonu düşürürken sert bir resesyonla karşılaşmamak için sıklıkla FED tarafından “yumuşak iniş” söylemleri kullanılmaktadır. Çünkü sert bir ekonomik yavaşlama ciddi bir resesyonu ve hatta stagflasyon riskini beraberinde getirebilir. Bu endişeler masada olduğu sürece FED’in ne ölçüde şahin olacağını izleyeceğiz.

Değerli metallerin FED toplantısını sakin karşıladığını izliyoruz. Fakat kararın açıklandığı saatlerde ve sonrasında volatilitenin yüksek olması normal karşılanmalıdır. Hem faiz kararı, hem de basın toplantısı sırasındaki açıklamalar kısa vadeli altın pozisyonlanmasını ciddi şekilde etkileyebilecek güce sahiptir. Ons altın açısından takip ettiğimiz kritik seviye 1680 USD’dir. Bu seviye üzerinde kalındıkça yukarı yönlü ihtimaller masada olacaktır. Fakat bu seviyenin kırılması ve gün kapanışı/hafta kapanışının 1680 USD altında olması halinde aşağı yönlü ciddi marjlar gündeme gelebilir. Bu nedenle FED toplantısı günü yukarı yönlü bir hedef takibinden ziyade, ons altın fiyatının 1680 USD desteğinin neresinde olduğunu izlemeliyiz.

Gram altın tarafında ise grafik ons altından daha umut verici görünüyor. Gram altın fiyatını ons altın ile aynı zamanda Dolar/TL de belirlediği için, Dolar/TL’deki kuvvetli görünüm gram altını da yukarı yönlü etkilemektedir. Aşağıdaki grafik gram altının günlük grafiği olup, grafikten de görülebileceği üzere gram altın düşen kanal hareketini yukarı yönlü kırdıktan sonra tam olarak bir kanal boyu yukarıdaki hedefini pazartesi günü test etmiş oldu. Şu an için aşağıda yeşil renk ile gösterilen yeni kanalın üst çizgisi gram altın için direnç görevi görecektir. Bu kanalın alt ve üst sınırları kırılmadıkça gram altının içinde bulunduğu bu yeni kanalda hareket etmesi yüksek olasılıktır. Gram altın grafiğinin göstergelerini incelediğimizde MACD göstergesinin yukarı yönlü kesmek üzere olduğunu görüyoruz. Yükseliş adına önemli bir işaret olup, göstergenin yukarı yönlü kırılımı halinde fiyatın orta vadede yukarı yönlü hareket etmesi beklenebilir. MACD göstergesine ek olarak RSI göstergesinin de kuvvetli alım bölgesi olan 70 sınırına yaklaşması da benzer bir sonucu ortaya çıkarmaktadır.

REKLAMI KAPAT X