Kripto para piyasaları FTX'in iflası ile sert düştü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kripto para piyasaları FTX'in iflası ile sert düştü
Emre Buruk
15.11.2022 14:43

Kripto para yatırımcılarının yoğun olarak kullandığı FTX Borsası’nın iflasını duyurması ile kripto para piyasalarında sert düşüşler yaşandı.

FTX resmi twitter hesabı üzerinden yayımlanan duyuruda şirketin tüm çabalara rağmen likidite krizini çözememesi üzerine iflas başvurusunda bulunduğu açıklandı. Bu açıklamaya ek olarak, FTX CEO’su Sam Bankman Fried’in CEO’luk görevinden istifa ettiği de duyuruldu.

Bitcoin

Likidite krizi yaşayan FTX’in, elinde bulundurduğu Bitcoin rezervlerini satması ile başlayan satış baskısı kripto para piyasalarda sert fiyat düşüşleri görmemize neden oldu. Geçtiğimiz haftalarda 20.000 dolar seviyesinin üzerinde fiyatlanmayı deneyen Bitcoin, yaşanan bu gelişme ile 15.000 dolar seviyelerine kadar geriledi. Bu seviyelerden düzeltme hareketi gerçekleştiren Bitcoin, yeniden 17.500 dolar direncini aşmayı amaçlıyor.

Twitter’ı satın alarak gündeme oturan Elon Musk, Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun kripto para piyasasını korumak adına oluşturmayı planladığı kurtarma fonu duyurusunun ardından, Bitcoin konusunda iyimser olduğunu söyledi. Buna ek olarak, Amerikalı girişimci Jason Calacanis’in Twitter üzerinden Bitcoin’in bir yıl sonra hangi seviyede olacağına dair sorduğu soru ile ilgili, Bitcoin konusunda iyimser olduğunu ima ederken kripto piyasaları için uzun bir kış olabileceği uyarısında da bulundu.

Bitcoin, bu yazının hazırlandığı an itibari ile 16.884 dolar seviyelerinde alıcılarıyla buluşuyor. Aşağı yönlü 15.848 ve 15.022 dolar seviyelerini destek seviyesi olarak kullanarak güç toplayabilir. 17.422 ve 18.183 dolar seviyeleri ise önemli direnç seviyeleri olarak görülebilir ve bu seviyelerin aşılması yeni yükselişleri de beraberinde getirebilir. Bitcoin'in yükseliş trendine devam edebilmesi için 50 günlük hareketli ortalaması olan 19.340 dolar seviyesinin üzerine çıkmayı başararak bu seviye üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştirmeye devam etmesi gerekmektedir.

Ethereum

Kripto para analisti Benjamin Cowen, Ethereum’un fiyatının beşinci kez 600 dolara geri dönebileceğini belirtti. Ethereum kurucusu Vitalik Buterin’in bir miktar Ethereum satışı gerçekleştirdiğine yönelik söylentiler, piyasalarda haftanın en çok konuşulan olaylarından biri olmaya devam ederken, Cowen’in öngörüsünü güçlendirmeye devam ediyor. Piyasada oluşan satış baskısının artması ve Ethereum’un 1.000 dolar seviyesinin altına gerilemesi, Ethereum fiyatlanmasındaki düşüşün hızlanmasına neden olabilir.

Ethereum, bu yazının hazırlandığı an itibari ile 1.263 dolar seviyelerinde alıcılarıyla buluşuyor. Aşağı yönlü 1.226 ve 1.172 dolar seviyelerini destek seviyesi olarak kullanarak güç toplayabilir. 1.318 ve 1.387 dolar seviyeleri ise önemli direnç seviyeleri olarak görülebilir ve bu seviyelerin aşılması yeni yükselişleri de beraberinde getirebilir. Ethereum’un 50 günlük hareketli ortalaması olan 1.375 dolar seviyesinin üzerine çıkmayı başararak bu seviyenin üzerinde günlük kapatmalar gerçekleştirmesi ile Ethereum’un yeniden yükseliş trendine devam edebileceği öngörülüyor.

REKLAMI KAPAT X