Kritik ABD TÜFE verisi öncesi altında son durum

Okuma Süresi: 3 Dakika
Kritik ABD TÜFE verisi öncesi altında son durum
Osman Bayrak
12.09.2022 15:30

Kritik ABD ağustos ayı TÜFE verisi salı günü saat 15:30’da açıklanacak. Kritik veri öncesinde ons altın geçtiğimiz haftayı toparlanma denemeleri ile 1717 dolar seviyesinden, gram altın ise 1006 TL seviyesinden kapattı.

Ağustos ayı ABD TÜFE verisi kritik eylül Fed toplantısı öncesi en önemli veri olarak karşımıza çıkmaktadır. Fed toplantısında alınacak faiz artırım kararını doğrudan etkileme gücüne sahip olan TÜFE verisinin, aylık yüzde -0,1, yıllık ise yüzde 8,1 gelmesi beklenmektedir.

TÜFE verisinin beklentilerden daha yüksek gelmesi halinde FED’in faiz artırımı konusunda elini kolaylaştıracağı için riskli varlıklar ve değerli metaller için olumsuz olabilir. Aksi yönde TÜFE’nin beklentilerden az gelmesi halinde ise enflasyon açısından bir gerileme tartışmalarına kapı aralayabileceği için FED’in faiz kararını sınırlayıcı bir etkiye neden olabilir. Diğer taraftan, ABD fiyat verilerini etkileme gücü olan önemli 2 fiyat kalemi olan enerji ve gıda fiyatlarında ağustos ayı boyunca zayıf bir seyir etkili oldu. Örneğin brent petrolün aylık bazda 30 günlük hareketli ortalama değeri yaklaşık yüzde 5 değer kaybetmiş durumda. Benzer bir trend gıda fiyatları için de geçerli oldu. Bu nedenle fiyat artışlarının belirli bir baskı altında kalması şaşırtıcı olmayacaktır. Fakat önemli olan açıklanacak verinin piyasa beklentisinin hangi yönünde olacağıdır. Dolayısı ile salı günü saat 15:00 sonrasında piyasalarda oluşabilecek yüksek volatiliteye dikkat etmek gerekir.

Kritik haftaya başlarken ons altının 1690 dolar seviyesinden toparlanma çabaları devam ediyor. Ons altının düşüşünü sınırlı tutabilmesi için 1680 dolar seviyesinden olabildiğince uzaklaşması son derece önemlidir. Bu hafta aşağı yönde tekrar 1690 ve 1680 dolar bölgelerini takip edeceğiz. Bu bölgeler olası geri çekilmelerde kuvvetli birer destek olarak karşımıza çıkacaktır. Yukarı yönlü hareketin devamında ise bu hafta 1750 dolar seviyesi direnç olarak karşımıza çıkacaktır. Olası yükselişlerde bu seviye üzerindeki kalıcılık asıl yükseliş hareketinin ilk işareti olabilir.

Ons altın fiyatının günlük grafikte 8 günlük hareketli ortalamanın üzerinde olması, MACD göstergesinin aşağıdan yukarı kesme arifesinde olması ve RSI göstergesinin bir yükseliş trendinde olması yükseliş umutlarını güçlendirmektedir. Fakat esas olan fiyat olduğu için ons altının belirttiğim seviyelerini yakından izleyeceğiz.

Ons altındaki toparlanma gram altını da yukarı çekmektedir. Gram altın her ne kadar toparlanmaya çalışsa da kritik destek altında fiyatlanması gram altın üzerindeki baskının sürmesine neden olmaktadır. Bu hafta gram altın için 1014 TL seviyesini kritik bir eşik olarak takip edeceğiz. Bu seviye üzerinde fiyatın kalıcılaşması halinde hem 1040 TL seviyesinden gelen düşen trend kırılmış olacak, hem de 760 TL seviyesinden başlayan yükselen trendin üzerine atmış olacaktır. Bu nedenle bu haftanın kritik seviyesi olan 1014 TL’yi yakından takip edeceğiz.

Son olarak değerli metal hareketlerinde öncül bir işaret olan altın/gümüş rasyosunun son durumunu paylaşmak istiyorum. Aşağıdaki grafik altın/gümüş grafiğinin günlük hareketlerini göstermektedir. Mavi renkte gördüğünüz çizgi rasyonun ana yükselen trendini, kırmızı renkteki çizgi ise ara yükselene trendini göstermektedir. Gördüğünüz gibi rasyo bir zirve seviyeden dönüş yapmış gibi görünüyor fakat önemli olan trend kırılımının gelmesi olacaktır. Değerli metallerde olası bir yükseliş hareketi için bu rasyonun da aşağı yönde hareket etmesi gerekeceği için, altın/gümüş rasyosunun aşağı yönlü bu hareketinin devamını bu açıdan takip edeceğiz.

 

REKLAMI KAPAT X