Kritik desteğini aşağı kıran gümüş, haftalık kapanış öncesi yükselişte

Okuma Süresi: 3 Dakika
Kritik desteğini aşağı kıran gümüş, haftalık kapanış öncesi yükselişte
Osman Bayrak
26.05.2023 10:44

Son 3 haftadır güç kaybeden ons gümüş, yaşadığı geri çekilmelerin ardından önemli bir destek noktası olan 23,50 USD seviyesini aşağı kırdı. Bu kırılmanın ardından haftanın son gününde yükselişe geçmesi ise kritik bir haftalık kapanışa hazırlanıldığına işaret etti.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük harekelerini sırasıyla RSI, MACD ve DMI göstergeleri ile birlikte göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Buna göre, son 3 haftadır son derece zayıf bir görüntü çizen ons gümüş, bu hafta önemli destek seviyesi olan 23,50 USD seviyesini aşağı kırdı. Bu seviyenin önemi ise 2021 yılından beri düşen trend desteği olmasından ileri gelmektedir.

Ons gümüş Nisan 2023’te bu direnç bölgesini yukarı kırdığında ise artık yeni bir hikâyeden bahsedebileceğimizi ifade etmiştim. Kaldı ki bu direnç kırılımı sonrasında ons gümüş fiyatı ertesi hafta 26 USD seviyesine kadar tırmanmıştı. Bu sebeple 26 USD seviyesi ons gümüş için bir nevi yatay ara direnç bölgesi olarak görülebilirken; bu direnç bölgesinden geri dönen ons gümüş, ikinci kez 26 USD seviyesine tırmandığında, göstergeler ile negatif uyumsuzluk oluşturdu. Bu negatif uyumsuzluk ise ons gümüşün ikili tepe formasyonu yapmasına neden oldu. Formasyon kısa vadedeki hedefini de aşağı kırarak yönünü ana düşen trende çevirdi. Maalesef bu hafta içi 23,50 USD seviyesi de kırılarak destek altında üçüncü gün kapanışı alınmış oldu.

Bu açıdan bakıldığında ons gümüşün bugün gerçekleşecek olan haftalık kapanışı son derece önemli olacak. Çünkü haftalık kapanışın da düşen trend altında olması önümüzdeki süreçte gümüş üzerindeki baskıların artmasına neden olabilir.

Diğer taraftan ons gümüş yaklaşık 10 aydır yukarıda kırmızı renk ile gösterdiğim yükselen kanal içinde hareket etmekteydi. Eğer bugünkü gün kapanışı 23,50 USD altında gerçekleşir ise ons gümüşün ana hedefi 21 USD seviyesi olabilir.

Yükselen kanal desteğinin geçtiği bu bölgeden dönülmesi ise yüksek ihtimal olup, olası dönüşlerde yine yakından izleyeceğimiz seviye yeşil düşen trend direnci olacaktır. Ancak şimdiden direnç bölgesi için bir seviye vermeyi uygun görmüyorum çünkü grafiğin zamansallık ilkesi gereği tekrar dirence döneceği zaman aralığını tahmin etmek oldukça güç görünmektedir.

Ons gümüşte hafta boyunca süren güç kaybının sebebi ne oldu?

Ons gümüşte bu haftaki güç kaybına neden olan temel etkenlerden biri ABD tarafından gelen veri akışı oldu. Dün açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvuru rakamı ve ABD 1. Çeyrek GSYİH rakamları piyasa beklentilerinden daha iyi geldi. Daha önce de belirttiğim gibi FED’in dikkat edeceği veriler piyasa beklentilerinden daha iyi gelen ve genel olarak ABD ekonomisinin güçlü olduğuna dikkat çeken veriler ons gümüşe satış getirir. Çünkü veri sonrasında pozisyon alan algoritmalar bu tarz verileri artan faizler ile ilişkilendirmektedir. Daha doğrusu faiz artırabilecek bir FED’in elini kolaylaştıran bir unsur olarak yorumlamaktadır. Bu nedenle kısa vadeli volatilitenin artması gayet normal karşılanmalıdır.

Son olarak ons gümüşün göstergelerini daha dar zaman aralıklarında incelediğimde saatlik grafikte RSI göstergesinin önemli bir pozitif uyumsuzluk göstererek düşüşü desteklemediği dikkatleri çekmektedir.  Önemli desteklerin altında seyreden gümüş için göstergelerin pozitif uyumsuzluğu olası dönüş hareketleri için sadece tetikte olmayı sağlayabilir. Asıl olan her zaman için fiyatın kendisi olduğu için ons gümüşü kısa vadede 21 USD desteği ve 23,50 USD direnci arasında izleyerek fiyatın yönünü tahmin etmeye değil, içinde bulunduğu patikayı doğru tespit etmeye çalışacağız.

REKLAMI KAPAT X