Merkez Bankası kararı piyasaları nasıl etkileyecek?

Okuma Süresi: 4 Dakika
Merkez Bankası kararı piyasaları nasıl etkileyecek?
Hamit Alp Ünlü
26.05.2022 12:32

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı bugün gerçekleşecek Mayıs ayı toplantısı sonucu faiz kararının açıklayacak. Piyasalar TCMB’den herhangi bir sürpriz beklemiyor.

Bilindiği gibi TCMB her ay belirli tarihlerde bir araya gelerek Para Politikası Kurulu toplantıları gerçekleştiriyor ve bu toplantılar sonrasında da aylık bazdaki faiz kararı açıklanıyor. TCMB, geçtiğimiz yılın son dört toplantısında toplam 500 baz puan faiz indirimine gitmesinin ardından, bu yılın ilk dört toplantısında artan enflasyon oranlarına rağmen faiz oranlarında bir değişiklik yapmamıştı. Mayıs ayı için de piyasaların beklentisi Para Politikası Kurulu’nun faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeden politika faizi olan bir haftalık repo faizini %14’te sabit tutması yönünde.

Dolar/TL yükselişte, enflasyon yüzde 70

Son günlerde Dolar/TL’deki dikkat çeken yükselişe ve yüksek enflasyon oranlarına rağmen piyasalar TCMB’nin faiz oranında değişikliğe gitmesini beklemiyor. TCMB Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin Anadolu Ajansı (AA) Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, politika faizinin yüzde 14'te sabit bırakılacağı beklentisini paylaştı. Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı da yüzde 14 oldu. Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin 18 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre ise bu kurumların medyan beklentisi de politika faizinin yüzde 14 seviyesinde sabit bırakılacağı yönünde oldu. Yine söz konusu ankete göre yıl sonu tahminini paylaşan 14 kurum da faizlerin yıl sonuna kadar değiştirilmeyerek yüzde 14 seviyesinde tutulacağı öngörüsünde bulundu. Katılımcılardan yalnızca bir kurum politika faizinin yıl sonunda yüzde 15'e yükseltileceği tahminini paylaştı.

Bunun yanında Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son açıklanan enflasyon verileri bize enflasyonun yükseliş ivmesinin devam ettiğini göstermişti. TÜİK verilerine göre Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 70’e yükselmişti. Ancak ekonomistler enflasyonda zirvenin henüz görülmediğine dikkat çekiyorlar. Uzmanlar son yirmi yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonda yükselişin birkaç ay daha sürebileceğini öngörüyor.

TCMB’nin para politikasındaki gevşeme döngüsü geçtiğimiz sene kur bir krizine sebep olarak enflasyonun dolaylı yoldan sert şekilde yükselmesine sebep olmuştu. Şubat sonunda patlak veren Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından ise hızla artan küresel enerji maliyetleri enflasyonu daha da körüklemişti. Bu gelişmeler ışığında geçtiğimiz seneki gevşeme döngüsünün tetiklediği TL'deki değer kaybı savaşın etkisiyle ivme kazanmış, bu da artan ithalat fiyatları sebebiyle enflasyonu körüklemişti. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sebebiyle uzun süre dar bantta işlem gören dolar/TL, son günlerde yükselişe geçti ve 16,40 seviyesine yaklaştı.

HSBC Dolar/TL tahminini yukarı çekti

İngiliz bankası HSBC, yayınladığı 24 Mayıs 2022 tarihli raporda dolar/TL için yıl sonu tahminini 16,5’ten 17,5’e yükseltti. Raporda yüksek enflasyon ve düşük nominal faizin TL için yeni bir makro tema olmadığı; fakat enflasyonun henüz en yüksek seviyesini görmediği bir ortamda reel faiz dinamiğinin giderek artan bir şekilde TL aleyhinde seyrettiği ifade edildi. Yine raporda mevcut halde yüzde 70 seviyelerinde açıklanan enflasyonun HSBC ekonomistlerinin tahminlerine göre 3. çeyrekte yüzde 90’a yaklaşabileceği öngörüldü. Bu durumun TCMB’nin faiz artırımına niyetli görünmediği bir ortamda, reel faizin yeni bir “rekor düşük seviyeye” gerileyeceği anlamına geleceği belirtildi. Rapora göre, raporda yer alan nedenler ve değerlendirmeler ışığında yurt içi yerleşiklerin TL tutma isteği önümüzdeki aylarda azalabilir ve bu durum dolar/TL’nin daha da yükselmesine neden olabilir. Banka, yetkililerin yeni önlemler ve yeni araçlar açıklayabileceğine dikkat çekse de mevcut politik ve makro zeminde bunların TL üzerindeki etkisinin geçici olabileceğini de belirtti.

Borsa yükselişte

BIST 100 endeksi dünü yükselişle tamamladı. Endeks önceki kapanışa göre 43,10 puan artarken, toplam işlem hacmi 34,4 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,61, holding endeksi yüzde 2,92 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran holding, en çok gerileyen ise yüzde 5,47 ile spor oldu. Analistler, enflasyon, büyüme ve daha fazla sıkılaşma odaklı endişelerin gündemdeki yerini koruduğunu belirtirken teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.350 puanın destek, 2.420 ve 2.470 seviyelerinin direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

Küresel piyasalarda, Fed'in dün akşam açıklanan toplantı tutanaklarının sürpriz içermemesi ile karışık seyir sürerken bugün TCMB’nin Para Politikası Kurulu toplantısında herhangi bir müdahale beklenmemesi borsanın yoluna devam edeceği şeklinde yorumlanabilir. BIST 100 endeksi bugün yüzde 0,51 artışla 2.430,50 seviyesinde.

REKLAMI KAPAT X