Ons altın eylül ayını kritik destek seviyesi altında kapattı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altın eylül ayını kritik destek seviyesi altında kapattı
Osman Bayrak
03.10.2022 09:46

Ons altın eylül ayını kritik destek seviyesi olan 1680 USD altında, 1660 USD değerinde kapattı.

Geçtiğimiz 2 haftadır değerli metallerin eylül ayı kapanış değerlerine özel bir önem atfetmiştik. Aylık kapanışlar, kritik destek direnç kırılımları sonrasında bir kat daha önem kazanır.

Ons altının eylül ayında şahin Fed karşısında adeta erimesi ile birlikte 1680 USD üzerinden geçen önemli bir desteği kırmıştı. Kırılan bu yatay destek yaklaşık 2 yıldır destek olarak çalışmıştı. Bu kez desteğin aşağı yönlü kırılması önemli bir trend değişim aşamasında “olabileceğimizi” işaret etmektedir.

Geçtiğimiz hafta ons altın 1615 USD seviyesine kadar inerek bu seviyeden kuvvetli bir tepki aldı. Yaşanan bu tepki yükselişi cuma günü 1675 USD seviyesine kadar sürmesine rağmen, ons altın fiyatı kısa bir düzeltme ile 1660 USD seviyesine indi.

Tüm bu hareketlerin önemini dilerseniz kısaca açıklayalım:

  • Ons altın 2 yıllık kritik destek bölgesini (1680 USD) aşağı kırdı. Artık bu seviye kuvvetli bir direnç haline geldi.

  • Desteğin kırılmasının ardından yaşanan tepki yükselişi 1675 USD’de de son buldu. Bu hareket “pull back” olarak adlandırılabilir. Yani kırılım onay almış olabilir.

  • Eğer ons altına global piyasalarda yeterli miktarda kısa pozisyon açılır ve piyasa oyuncuları ons altını yukarı almaya başlarsa tüm bu hareket ayı tuzağı olarak kalabilir.

Ons altın için şu an en önemli direnç bölgesi hala 1680 USD seviyesidir. Bu bölgenin kırılması halinde 1710 USD seviyesi ise düşen bant hareketinin direnç seviyesi olarak fiyatı karşılayacaktır. Önemli bir yükseliş hareketi için bu seviyenin üzerinde en az 2 gün kalıcılık görülmesi son derece önemlidir.

Aşağı yönde ise ilk destek bölgesi 1610 USD olup, bu seviyenin de aşağı yönde kırılması halinde bant hareketinin dip bölgesi olan 1550 USD seviyesi hedef haline gelebilir. Aşağıdaki grafik ons altının haftalık fiyat hareketlerini RSI göstergesi ile birlikte göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram altındaki düşen bant hareketi de güçlü şekilde devam etmektedir. Gram altın geçtiğimiz hafta 960 TL seviyesini test ederek bant dibinden yukarı yönlü bir hareket sergiledi. Yukarı yöndeki ilk direnç bölgesi olan 975 TL seviyesini de yukarı kırarak 1000 TL seviyesini hedefledi fakat 998 TL seviyesinden döndü. Haftayı 987 TL’den kapatan gram altın hala düşen bant içinde hareket etmeye devam etmektedir. Bu hafta yukarı yönde 1000 TL seviyesi ilk direnç olarak karşımıza çıkacaktır. Bu seviye üzerinde bir kalıcılık görülmesi halinde ise 1040 TL seviyesi yeni hedef olarak karşımıza çıkacaktır.

Diğer taraftan ons altın ile ABD 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki ters korelasyon devam etmektedir. 28 Eylül Çarşamba günü ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 4,02 seviyesinden yüzde 3,7 seviyesine inmesi ile birlikte ons altında kuvvetli bir tepki hareketi gözlendi.

Tahvil faizlerinde yüzde 2,5 seviyesinden başlayan yükselen trend kırılmadığı için ons altında kalıcı bir yükseliş hareketinden bahsetmek henüz zor görünmektedir.

Etiketler: altın gram altın
REKLAMI KAPAT X