Ons altın için 1930 USD seviyesi önemli

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altın için 1930 USD seviyesi önemli
Osman Bayrak
31.05.2023 08:31

Ons altın dün 1932 USD seviyesini tekrar test ederek hızla 1960 USD seviyesi üzerine tırmanırken, dünkü hareketi ile bir kez daha 1930 USD seviyesindeki desteğin önemini göstermiş oldu.

Bir süredir düşen kanal içinde hareket eden ons altın için bu hafta 1930 USD desteği son derece önemli. Bu desteği iki açıdan kritik görüyorum. İlki düşen paralel kanal yapısının destek seviyesi bu hafta 1930 USD’den geçiyor. İkincisi ve çok daha önemlisi ise 1600 USD seviyesinden başlayan yükselen trend desteğinin 1930 USD’den geçmesidir. İkinci desteği çok daha önemli görüyorum çünkü ons altının 6 aylık yükseliş hikâyesinin genel trendini oluşturmaktadır. Daha önce 1800 USD bölgesinde test dilen bu yükselen ana trendin fiyatı yukarı çevirme gücü olduğunu düşünüyorum.

Özetlemeye çalıştığım iki ana nedenle ons altının 1930 USD seviyesinden (ve hatta bir miktar sarkma payı da söz konusu olabilir) yukarı dönme ihtimalini bu seviyenin altına inme ihtimalinden yüksek buluyorum. Dün yaşanan harekette bu destek seviyesi test edilse dahi fiyat hızla 1960 USD seviyesine tırmanmayı başarmıştır. Bu hızlı tırmanış 1930 USD bölgesinin ons altın için ne denli önemli ve kuvvetli bir destek olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Ana trend çizgisinin kırılması ve hatta altında kalıcılık sergilemesi hali ons altın tarafında satış odaklı yatırımcıların yoğunlaşma ihtimalini artıracaktır. Kısa pozisyonların artacağı böylesine bir senaryoda ise düşüşlerin derinleşme ihtimali yükselecektir. Bu nedenle ons altında uzun pozisyonu olan yatırımcıların 1930 USD seviyesini yakın markaja alarak korumaları gerekecektir. Bu seviye etrafında açılan pozisyon miktarı yükseleceği için volatilitenin kısa zaman aralıklarında yükselmesi de son derece normal olacaktır. Özet olarak kısa vadede ons altını 1930 USD altında başka bir dünya, üzerinde başka bir dünya beklemektedir.

Ons altının günlük grafiğinde göstergelerdeki zayıflık hala devam etmektedir. RSI göstergesi kısa tepkiler vermekle birlikte düşüşünü devam ettiriyor fakat MACD göstergesinde bir toparlanma emaresi oluşmaya başladı. Daha kısa zaman aralıklı grafiklerde olumlu bir görünüm sergilese de günlük grafikteki pozitif seyir başlamadan net bir görüş belirtmek zor olacaktır. Son olarak DMI göstergesindeki negatif görünüm ise 16 Mayıs’tan beri devam etmektedir. Henüz DMI göstergesinde pozitif yorum yapılabilecek bir yapı söz konusu görünmüyor.

Gram altın   

Kaynak: Tradingview

Ons altında görülen geri çekilmeye rağmen Dolar/TL’de yaşanan yükseliş nedeniyle gram altın dün yaklaşık %2,5’lik bir yükselişe imza attı. Uzunca bir süredir Dolar/TL’de kayda değer bir hareket görülmediği için gram altın hareketlerini ons altın hareketlerini daha yakından izleyerek yorumluyorduk. Fakat Dolar/TL’de dün görülen yükseliş sonrasında gram altının hareketlerini önümüzdeki günlerde ons altından daha çok Dolar/TL’nin etkileme ihtimali yükselmiş gibi görünmektedir.

Yükselen paralel kanal içinde kanal zirvesinden aşağı süzülen bir gram altın izlerken dün Dolar/TL’de görülen yükseliş sonrasında gram altın da yönünü kanalın orta seviyesinden yeniden yukarı çevirmeyi başardı. Gram altının zirve bölgesi 1300 TL’den geçmekle birlikte yukarı yönlü hareketin devamı halinde gram altının ana hedefi 1340 TL olabilir. Bu seviyenin yukarı kırılması ve kalıcılık göstermesi halinde yeni bir kanal oluşur ki kanal boyu kadar yeni bir hedef gündeme gelecektir. Henüz bir sonraki hedef için erken olmakla birlikte gram altının kısa vadeli yönü için 1340 TL’deki direnç seviyesini yakından izleyeceğiz.

REKLAMI KAPAT X